Budapest Oct2005 Mike Barrell A Magyarországi mini-tenisz program. Készítette: Sebestyén Katalin 2011.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sport XXI. Felméréseinek Eddigi Eredményei augusztus 11. Fadd-Dombori.
Advertisements

Magyarországon új sportként, minél szélesebb körben megismertetni az általunk oly szeretett játékot. Olyan környezetet teremteni, ahol harmonikus közösségben.
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
A sporttehetségek kiválasztása
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Tehetséggondozás a testnevelés órán
Sport XXI. triatlon 2010 évi közgyűlési beszámoló (2010 május 1.)
Középszíntü testnevelés érettségi vizsga témakörei
Új pályán! MKOSZ-STRATÉGIA.
Bozsik Gyermek Egyesületi Program U8/9
MAGYAR LÁBTENISZ SZÖVETSÉGI VERSENYEK  Magyar Lábtenisz Szövetség.
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
A tanári munka értékelése
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Házi dolgozat Csibésztábor, Csibésztanya – feketén - fehéren
MRGSZ Stratégiai terv Verzió: 2. RC2. JÖVŐKÉP Aktuális MRGSZ cél: Láthatóvá tenni a a rögbit Magyarországon és a Magyar rögbit Európában!
Losontzi István Többcélú Közoktatási Intézmény
A Lőrinc 2000 SE bemutatása Alapítás éve: Egyesület színe: piros – fekete Székhelye: 1182 Budapest, Óhuta u. 58. Szakosztályok: Triatlon – kerékpár.
Veszprém Megyei Tájfutó Szövetség Közgyűlés, január 26. Beszámoló a évi tevékenységről 1. Szakmai tevékenység 1.1 Versenyrendezés 1.2 Eredményesség.
Az Egri Vízilabda Klub útmutató támogató szervezetek részére.
A Belga LSZ fejlesztési terve
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
 Citybau Junior European Tennisteam július óta Babos Timi ajánlásával (ha többet szeretnél megtudni Timiről: vagy
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Teniszcsillagok Számítástechnika alapok Beadandó I. Zátonyi Péter.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A szakképzés tapasztalatai a Büttner Kft-nél Dr. Büttner Tamás Ügyvezető igazgató SzaSzeT Konferencia Marcali
A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FILOZÓFIÁJA
UEFA STUDY GROUP OCT 2008 UTÁNPÓTLÁS AKADÉMIAI IGAZGATÓ (DYA) ELMÉLET Marc Van Geersom , 10: :10.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Horváth Mihály Gimnázium
1 1 NUSI-UPI, Sport XXI. Program Triatlon sportág 3 éve a programban ( ) Sportági keretösszeg: 25m Ft/év.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Resztoratív módszerek az iskolában
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
2014. év szakmai beszámolója Előadó: Ficsor László MESZ szövetségi kapitány.
A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG ÉS AZ EGYETEMI SPORT.
TVK MALI TRIATLON KLUB TISZAÚJVÁROS ELNÖKSÉG TITKÁRSÁG ADMINISZTRÁCIÓ GAZDÁLKODÁS Vezető edző ÚSZÁS EDZÉS OKTATÁS Fodor Ágnes SZÁRAZFÖLD Kerékpár, futás.
Edzéselméleti témák Kiválasztás
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
EDZÉSTERVEZÉS.
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
Kutyás terápia típusai Készítette: Fehérné Eleki Anita.
MESZ Utánpótlás Bizottságának évi beszámolója Készítette: Nagy Gábor Bizottság vezetője.
PLAY AND STAY „Játssz és maradj” A piros pályától a zöld pályáig Schmitt Petra – MTSZ Play and Stay koordinátor máj. 23.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Mi a cserkészet? Szülőknek 1.
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
Testnevelés, mozgás, sport szakmai munkaközösség
PSV AKADÉMIA 2007/2008.
tananyagfejlesztés TÁMOP E-13/1/KONV
Szponzorációs lehetőségek
Üdvözlünk Benneteket az Orion Lovassport Egyesület 2018
Óvodai és iskolai szociális segítés
LEHETŐSÉGEK AZ ISKOLAI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSRE NEVELÉSBEN
Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből
Országos kompetenciamérés 6. évfolyam (2017)
Előadás másolata:

Budapest Oct2005 Mike Barrell A Magyarországi mini-tenisz program. Készítette: Sebestyén Katalin 2011.

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 Mi az a mini-tenisz?  A mini-tenisz olyan tenisz oktató módszerek gyűjtőneve, amelyekkel könnyített körülmények között, könnyebb és olcsóbb felszerelésekkel, nagyobb létszámú csoportban kezdhető el a tenisz sport tanulása.  Ezekkel a módszerekkel a későbbiekben bizonyítottan jobb technikai és taktikai fejlődés érhető el.

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 Miért jó a mini-tenisz?  Mert elsősorban az 5-10 éves korosztályt célozza meg, de a felnőttek számára is élvezetes lehet,  Mert a gyerekeket testi adottságaikhoz mérten tanítja,  Mert a gyerekeket lelki adottságaikhoz mérten tanítja,  Mert csapatjátékosként tanítja a teniszt,  Mert a játékosság elvét követi,  Mert a tenisz sportág megszeretésére okít, És mert a LEGFÖBB CÉLJA, HOGY A TENISZ EGY ÉLETRE SZÓLÓ VÁLASZTÁS LEGYEN!!!

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 Milyen gyakorlati megvalósításai lehetnek? Avagy: mini-tenisz programok  ITF Initiative Program (UK)  Ariel mini-tennis Program (UK)  Play and Stay Program (Europe)  Quick Start Program (USA)  Short Tennis Program (ITA, ARG, ESP)

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 Hol használhatjuk ezeket a programokat? Jelenleg…  Az országos iskolatenisz programban  A versenyzőképzés előkészítéseként (egyesületi szinten)  A felnőttek oktatásánál mint egy játékos programot  A Speciális Olimpia mozgalomban oktatásában A jövőben…  Egy Óvodai mini-tenisz programban

Budapest Oct2005 Mike Barrell MIÉRT INDULT EL?  A magyar tenisz-utánpótlás létszámának növelésére a 6-10 éves korú gyerekek között  A teniszsport népszerűsítése érdekében az iskolán keresztül, ahol a legkönnyebb őket elérni A mini-tenisz részei 1. – Az iskolatenisz program

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 Történet…  1995 ITF/ETA kezdeményezésre indult el,  2001 január, felmerül az ötlet a hazai bevezetésre,  2001 tavasza Taróczy Balázs MTSZ szakmai igazgató elindítja a programot;  2001 szeptemberig toborzás: 51 általános iskola jelentkezik,  2001 Luca Santilli (ITF Developing officer) Magyarországon, elindul az oktatás az ITF Initiative- vel A mini-tenisz részei 1. – Az iskolatenisz program

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005  2003 William Bothorel (FFT) továbbképzés: átmenet az ITF Initiative és a Play +Stay között  2005 Mike Barrell bemutatja (LTA) a Play + Stay előfutárját az Ariel mini-teniszt  2008 Hrvoje Zmajic (ITF) Play & Stay! Eljött az idő!  2009 elindul a Play + Stay itthon is! Mike Barrell újabb kiváló előadásával klubedzőket, iskolákat győz meg a módszer sikerességéről! A mini-tenisz részei 1. – Az iskolatenisz program

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 Iskolatenisz SWOT Erőssége: Az iskolán keresztül érhető el a legtöbb gyerek… Gyengesége: Az iskola nem a legjobb szakmai műhely, és az egyesületbe való továbbjutás sem tökéletesen megoldott… Lehetőségei: Az amatőr és profi teniszezők létszámának növelésére Veszélyei: A nem megfelelő mennyiségű és minőségű edzés lehetősége A mini-tenisz részei 1. – Az iskolatenisz program

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 A program sikere évek óta érezhető a magyar tenisz utánpótlásban, azonban újítások, új ötletek megvalósítására lenne szükség, hogy még nagyobb fejlődés következzen be az utánpótlás létszámában és a tenisztudás minőségében! A mini-tenisz részei 1. – Az iskolatenisz program

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 Versenyzőképzés a mini-tenisz módszerek előkészítésével A mini-tenisz részei 2. – A versenyző képzés

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 A versenyzőképző mini-tenisz SWOT analízise Erőssége: a gyerekek már 5-10 éves korukban versenyrutint szerezhetnek Gyengesége: az átmenet a pályaméretek és labdák között nem mindig megfelelően hatékony Lehetőségei: sokkal több gyerek kerül közel a sportági versenyzéshez Veszélyei: a korai versenyzőképzéssel hamar kiéghetnek a gyerekek A mini-tenisz részei 2. – A versenyző képzés

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 A Felnőtt mini-tenisz A mini-tenisz részei 3. – A felnőtt mini-tenisz

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 A Felnőtt mini-tenisz  „kis helyen is elfér”, főleg ahol nincs fedett pálya,  Gyorsaságfejlesztő,  Nagyon jó technika javító,  Élvezetes, játékos,  Egy jó testnevelő is taníthatja, A mini-tenisz részei 3. – A felnőtt mini-tenisz Speciálisan, kevés helyen az országban, kizárólag hobbi teniszezőknek.

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 Szakmai tapasztalataim alapján úgy gondoltam, hogy a Play and Stay módszer kiváló alapot teremthet a mozgalomban, hiszen nemcsak a fogyatékos emberek oktatásában segíthet, de új színt vinne az SO mozgalomba is! A mini-tenisz részei – A Speciális Olimpia mini-tenisz

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 A mini-tenisz részei – A jövő, az Óvodai mini-tenisz program Az Óvodai mini-tenisz program

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 „Mind a versenyek játékosállományából, mind pedig az egyesületi mini-tenisz oktatása során kiderült, hogy igény van a mini-tenisz bevezetésére óvodai szinten is, hiszen a „piros pályás” versenyeken egyre több 5 és 6 év közötti gyermek indul, és a gyerekek is egyre később mennek iskolába, így akár érettek is lehetnek már a teniszedzésre, mini-tenisz versenyzésre. A mini-tenisz részei – A jövő, az Óvodai mini-tenisz program

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 A mini-tenisz, mint szakmai módszer A mini-tenisz részei – A szakmai módszerek

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 tehát még egyszer…  ITF Initiative Program (UK)  Ariel mini-tennis Program (UK)  Play and Stay Program (Europe)  Quick Start Program (USA)  Short Tennis Program (ITA, ARG, ESP) A mini-tenisz részei – A szakmai módszerek

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 A kezdetek… az ITF Initiative módszer Az 5-10 éves kisiskolás korosztály számára Intézményesített formában fős csoportokban történő oktatással; Speciális (de olcsó) felszerelésekkel; Testnevelési játékokat alapul véve; A lényege: nem a technikai tudás elsajátíttatása, inkább a sportág megszerettetése a cél! A mini-tenisz részei – A szakmai módszerek

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 A Play and Stay módszer  A legújabb oktatási metodika,  Nemcsak gyerekek, felnőttek számára is,  Nagyon erős szakmai fejlődést vitt a tenisz oktatásába,  De első sorban a 6-10 éveseket szólítja meg! A mini-tenisz részei – A szakmai módszerek

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 A Play and Stay módszer  Játékosság központú,  A módszerrel gyors fejlődés elérése,  Egyszerre tanítja a technikai és taktikai ismereteket,  Egy gyermekpszichológián alapuló oktatási metodikát követ, A mini-tenisz részei – A szakmai módszerek

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 A Play and Stay módszer Üzenete: „A tenisz könnyebben és gyorsabban megtanulható és élvezhető MINDENKI számára, ha a Play and Stay módszert használjuk!” A mini-tenisz részei – A szakmai módszerek

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 A Play and Stay módszer A mini-tenisz részei – A szakmai módszerek Forrás: Schmitt Petra

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 A Play and Stay módszer A mini-tenisz részei – A szakmai módszerek Forrás: Schmitt Petra

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 Mini-tenisz bajnokságok az ITF Initiative és a Play and Stay jegyében A mini-tenisz részei – A mini tenisz versenyek

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005  2003-ban bevezetésre kerültek az országos bajnokságok, amelyen már a kezdetektől 120 – 210 gyerek indult el!  A dolognak hatalmas sikere lett! A mini-tenisz részei – A mini tenisz versenyek

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 A mini-tenisz részei – mini tenisz versenyek A 2010-es év elején egy közel 40 versenyből álló versenysorozat indult, amelyen bárki részt vehet, verseny igazolás nélkül is! A versenysorozat a P+S pályaméretek és labdák használatával zajlik és ÓRIÁSI sikere van a 6-10 éves gyerekek körében.

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 Milyen klubok foglalkozzanak a mini-tenisszel? Olyanok ahol…  Gyermekszerető és „alkotni, fejlődni, tanulni vágyó” oktatók, edzők dolgoznak,  Ambiciózus és minőségi oktatásra törekvő klubvezetés van,  Fantáziadús szervezőkészséggel rendelkeznek,  Egy gyermekközpontú hosszú távú „szakmai stratégia” szerint dolgoznak,  Jó lehetőségek és adottságok vannak a mini-tenisz program bonyolításához,  A rendszeresség és a folytonosság működik mind a klub, mind az edzők részéről. A mini-tenisz részei – a mini tenisz Play and Stay klubok

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 Szükséges újítások, lehetőségek…

evolve9 Mike Barrell Budapest October 2005 Közös mini-tenisz adatbázis építés  Iskola teniszben tanulók regisztrációja  Egyesületben játszók regisztrációja  A versenyeken résztvevők regisztrációja Ötletek:  Mini-tenisz regisztrációs kártya  Az MTSZ honlapon regisztráció (iwiw, facebook segítségével)

Budapest Oct2005 Mike Barrell Ivan Lendl-lel Osztjuk a Díjakat a Play And Stay győzteseknek Pillanatképek a mini-teniszből…

Budapest Oct2005 Mike Barrell Mats Wilander és Ivan Lendl díjátadás közben Pillanatképek a mini-teniszből…

Budapest Oct2005 Mike Barrell Nagyon köszönöm a figyelmet és várom a programhoz csatlakozni vágyókat! © Copyright Sebestyén Katalin