SOLVIT Vitarendezés az EU belső piacán Youth on the Move 2011. április 30. Külügyminisztérium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

AZ ITD HUNGARY ZRT. ÉS AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK VÁLLALKOZÁSOKAT TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGEI Pólus Program Információs Napok 2009.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
BELSŐ PIACI HÉT II. Konferenciasorozat az Európai Unió belső piaci szabályozásáról Budapest – április BELSŐ PIACI HÉT II. Konferenciasorozat.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
Sportbalesetek Somoskői Mihály, PTE Baleset-megelőzési konferencia, szeptember 30. Budapest.
A közösségi szabadalom megteremtése és az európai szabadalmi rendszer dr. Stadler Johanna Magyar Szabadalmi Hivatal Belső Piaci Hét november 25.
Magyar tapasztalatok a versenyjog területén a csatlakozás óta Csépai Balázs Gazdasági Versenyhivatal november 23.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Az „első lépés” TÁMOP
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
WE PROVIDE SOLUTIONS.
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Esélyek a munkaerőpiacon
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
SZÁMVITEL.
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Az „Út a munkához” program évi változásai
SZÁMVITEL.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
„Út a munkához”program
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Vitarendezés az EU belső piacán
Bemutatkozik az iskolapszichológus
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Merre tovább a középiskola után?
Új pályainformációs eszközök - filmek
ÉVOSZ - Németországi Vállalkozási Tagozat ( ÉVOSZ-IWTD )
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Posteinerné Toldi Márta
Válság – kezelés – válságkezelés
Legjobb végrehajtás elve (best execution)
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Az „Út a munkához” program évi változásai
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

SOLVIT Vitarendezés az EU belső piacán Youth on the Move április 30. Külügyminisztérium

A SOLVIT által kezelt ügyek: magánszemély vagy vállalkozás és valamely más tagállam hatósága között jönnek létre, még nem képezik bírósági eljárás tárgyát. az EU belső piacára vonatkozó jogszabályokat érintik, Külügyminisztérium

Ügyfél Hazai SOLVIT-központ Illetékes SOLVIT-központ Hatóság panasz kapcsolatfelvétel Egyik tagállam Másik tagállam konzultációjavaslat A SOLVIT működése Külügyminisztérium

Példák megoldott ügyekre Magyar testnevelő-tanári diploma elismerése Franciaországban Egy magyar testnevelő-tanár személyi edzőként szeretett volna elhelyezkedni egy szállodában Franciaországban. A diplomáját a francia hatóság nem fogadta el, külön képzést írt elő számára. A vonatkozó uniós jogszabály szerint a fogadó államnak figyelembe kell vennie az adott szakma végzésére feljogosító szakképesítést. Ha jelentős különbség van a képzési követelmények között, akkor alkalmazkodási időszakot vagy alkalmassági vizsgát írhat elő. A SOLVIT közbenjárására francia a hatóság lehetővé tette alkalmassági vizsga letételét. Külügyminisztérium

Példák megoldott ügyekre Turisztikai szolgáltatás (rafting túrák) Szlovéniában Egyes szlovén folyókon a külföldi túraszervezők magasabb folyóhasználati díjat fizettek, mint a helyben letelepedettek. Ezt helyi önkormányzati szabályok írták elő. Az uniós jog tiltja a letelepedés nélküli szolgáltatásnyújtás korlátozását. A SOLVIT közbenjárására a szlovén önkormányzatok módosítottak a szabályokon, és azóta a Szlovéniában le nem telepedett szolgáltatók a helybeliekkel azonos feltételekkel működhetnek. Külügyminisztérium

Példák megoldott ügyekre Munkanélküli ellátás spanyolországi munkavállalás után Az ügyfél Spanyolországban dolgozott. Hazaérkezése után itthon munkanélküli ellátást igényelt. Az ellátáshoz szüksége volt a spanyol járulékfizetés igazolására, azonban a spanyol hatóság azt nem küldte. A közösségi szabályok szerint az igazolást a spanyol hatóság a kérést követően továbbítja a magyar hatósághoz. A SOLVIT kiderítette, hogy az igazolást a spanyol hatóság rossz címre küldte. A hiba kijavítása után az ügyfél megkaphatta a magyarországi ellátást. Külügyminisztérium

SOLVIT teljesítménye (2010) Teljes hálózatMagyar központ Ügyszám Megoldott ügyek aránya 90 %87 % Átlagos ügyintézési idő66 nap29 nap Külügyminisztérium

Együttműködés más információs hálózatokkal Your Europe (Az Ön Európája) – az EU online tájékoztatóoldala Európai Fogyasztói Központok Enterprise Europe Network (vállalkozások) Külügyminisztérium

Magyar SOLVIT Központ KÜLÜGYMINISZTÉRIUM EU Belső Piaci és Jogi Főosztály, SOLVIT Központ 1027 Budapest, Nagy Imre tér 4. Tel: (1) Fax:(1) Külügyminisztérium