Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vitarendezés az EU belső piacán

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vitarendezés az EU belső piacán"— Előadás másolata:

1 Vitarendezés az EU belső piacán
Külügyminisztérium SOLVIT Vitarendezés az EU belső piacán Youth on the Move 2011. április 30.

2 A SOLVIT által kezelt ügyek:
Külügyminisztérium A SOLVIT által kezelt ügyek: az EU belső piacára vonatkozó jogszabályokat érintik, magánszemély vagy vállalkozás és valamely más tagállam hatósága között jönnek létre, még nem képezik bírósági eljárás tárgyát.

3 A SOLVIT működése Másik tagállam Egyik tagállam Ügyfél Hatóság
Külügyminisztérium A SOLVIT működése Másik tagállam Egyik tagállam Ügyfél Hatóság panasz javaslat konzultáció javaslat kapcsolatfelvétel Illetékes SOLVIT-központ Hazai SOLVIT-központ javaslat

4 Külügyminisztérium

5 Példák megoldott ügyekre
Külügyminisztérium Példák megoldott ügyekre Magyar testnevelő-tanári diploma elismerése Franciaországban Egy magyar testnevelő-tanár személyi edzőként szeretett volna elhelyezkedni egy szállodában Franciaországban. A diplomáját a francia hatóság nem fogadta el, külön képzést írt elő számára. A vonatkozó uniós jogszabály szerint a fogadó államnak figyelembe kell vennie az adott szakma végzésére feljogosító szakképesítést. Ha jelentős különbség van a képzési követelmények között, akkor alkalmazkodási időszakot vagy alkalmassági vizsgát írhat elő. A SOLVIT közbenjárására francia a hatóság lehetővé tette alkalmassági vizsga letételét.

6 Példák megoldott ügyekre
Külügyminisztérium Példák megoldott ügyekre Turisztikai szolgáltatás (rafting túrák) Szlovéniában Egyes szlovén folyókon a külföldi túraszervezők magasabb folyóhasználati díjat fizettek, mint a helyben letelepedettek. Ezt helyi önkormányzati szabályok írták elő. Az uniós jog tiltja a letelepedés nélküli szolgáltatásnyújtás korlátozását. A SOLVIT közbenjárására a szlovén önkormányzatok módosítottak a szabályokon, és azóta a Szlovéniában le nem telepedett szolgáltatók a helybeliekkel azonos feltételekkel működhetnek.

7 Példák megoldott ügyekre
Külügyminisztérium Példák megoldott ügyekre Munkanélküli ellátás spanyolországi munkavállalás után Az ügyfél Spanyolországban dolgozott. Hazaérkezése után itthon munkanélküli ellátást igényelt. Az ellátáshoz szüksége volt a spanyol járulékfizetés igazolására, azonban a spanyol hatóság azt nem küldte. A közösségi szabályok szerint az igazolást a spanyol hatóság a kérést követően továbbítja a magyar hatósághoz. A SOLVIT kiderítette, hogy az igazolást a spanyol hatóság rossz címre küldte. A hiba kijavítása után az ügyfél megkaphatta a magyarországi ellátást.

8 SOLVIT teljesítménye (2010)
Külügyminisztérium SOLVIT teljesítménye (2010) Teljes hálózat Magyar központ Ügyszám Megoldott ügyek aránya 90 % 87 % Átlagos ügyintézési idő 66 nap 29 nap

9 Együttműködés más információs hálózatokkal
Külügyminisztérium Együttműködés más információs hálózatokkal Your Europe (Az Ön Európája) – az EU online tájékoztatóoldala Európai Fogyasztói Központok Enterprise Europe Network (vállalkozások)

10 Magyar SOLVIT Központ KÜLÜGYMINISZTÉRIUM
EU Belső Piaci és Jogi Főosztály, SOLVIT Központ 1027 Budapest, Nagy Imre tér 4. Tel: (1) Fax: (1)


Letölteni ppt "Vitarendezés az EU belső piacán"

Hasonló előadás


Google Hirdetések