Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés a szakképzés területén a kamarák és az érdekképviseleti szervek között Dávid Lajos FMKIK alelnök Székesfehérvár,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
A kamara szerepvállalásának jelent ő sége a szakmai vizsgáztatási rendszerben.
HORVÁTH NÓRA vezető tanácsadó A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tevékenysége MFKB – Szakképzési Fórum;
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Felnőttképzők Szövetsége A felnőttképzés várható szabályozása Dr. Lakos István Gárdony, október 16.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
„Dolgozva tanulj!” Tájékoztató a „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című TÁMOP B-13/ projekt feladatairól
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A Nemzeti Tehetség Programról Budapest, március 24. Dr. Szvathné Dr. Szalay Márta mb. tudományos és szakmai főigazgató-helyettes.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
Az MKIK törekvései a szakképzésben Hálózatszerű működés Projekt típusú munkavégzés Professzionalitás.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Komárom – Esztergom Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Hiányszakmák.
RFKB- MFKB* SZAKKÉPZÉSI FÓRUM Nagykanizsa, szeptember 26.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról Fodor Istvánné mb. főigazgató-helyettes.
TÁMOP / Képzésfejlesztés ma és holnap EU-s forrásból a KIH-ben.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
… HOL JÁR AZ ISTEN? BENNÜNKET ELFELEJT?. HOL? Dél-Baranya Kedvezőtlen gazdaságföldrajzi elhelyezkedés Rossz infasrtuktúrális ellátottság Alacsony képzettségi.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
A TISZA MENTŐCSOPORT MŰKÖDÉSE
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Bemutatkozik a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum
Barcsák Marianna KPSZTI
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Működését meghatározó törvények,rendeletek
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
I N N O V Á C I Ó KUTATÁS-FEJLESZTÉSI HAJLANDÓSÁG A RÉGIÓBAN
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
HHR.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Lorem ipsum.
Kimeneti mérés – OKJ rendszerű szakmai vizsgák
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Baranya Megyei Önkormányzat
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Erdőtelepítések, fásítások támogatási lehetőségeinek várható alakulása
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés a szakképzés területén a kamarák és az érdekképviseleti szervek között Dávid Lajos FMKIK alelnök Székesfehérvár, október 26. Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság Háza 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Az együttműködés jogszabályi háttere évi LXXVI. törvény a szakképzésről évi, majd 1999-ben módosított CXXI. törvény a gazdasági kamarákról évi LXXIX. törvény a közoktatásról évi LXXXVI. törvény a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról Számos miniszteri rendelet: –a szakmai vizsgáztatásról –az Országos Képzési Jegyzék módosításról –a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok létrehozásáról, felépítéséről és működéséről stb.

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Az együttműködés jogszabályi háttere „ a kamara a szakképzési feladatait a szakmai érdekképviseleti szervekkel együttműködve valósítja meg”

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Az együttműködés területei Mestervizsgáztatás (1995) vizsgabizottsági elnökök és tagok delegálása (2005) a képzési struktúra irányainak, arányainak, a hiány- és ösztöndíjas, a támogatott szakmák körét meghatározó döntések előkészítésében és meghozatalában való részvétel (RFKB) (2007) a képzési programok, szakmai és vizsgakövetelmények kidolgozása ( ) Szintvizsga anyagok kidolgozása ( ) Kamarai szakértőként a gyakorlati képzőhelyek ellenőrzése egyéb kapcsolódó területek

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés rendszere, munkamegosztás, finanszírozás - a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara minden évben pályázatot nyújt be az NSZFT-hez – a szakképzési feladatok ellátására - az OSZEB dönt az elnyert pályázat feladatok és pénzügyi keretek elosztásáról

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény OSZEB összetétele Név: Országos Szakképzési Együttműködési Bizottság Tagjai:15 fő Elnök: Bihall Tamás MKIK alelnök Tagok: -Régiónként 1 fő kamarai tag (összesen 7 fő) -7 munkaadói szervezet képviselői (IPOSZ, MGYOSZ, KISOSZ, ÁFEOSZ, OKISZ, STRATOSZ, VOSZ)

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Pályázati források és azok bontása Országos kamara , , , Területi kamarák , , , ,- Érdekképviseletek , , , ,- Összesen , , , ,- 12 feladatból 5 feladatcsoportban vállaltak és végeztek feladatot: -Gyakorlati képzőhelyek ellenőrzése -Képzési programok kidolgozása -Vizsgabizottsági tagok delegálása -Felkészítés, továbbképzés a munkát szervezőnek és végzőknek -Rendezvények szervezése

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Mestervizsgáztatás A legrégebben, 1995-től, a kamarák megalakulásától végzett állami feladat régen 17, ma 15 mestervizsga bizottság Olyan kamarai tagok, akik tagjai az IPOSZ-nak, VOSZ-nak, MGYOSZ-nak, KISOSZ-nak

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Vizsgabizottsági elnökök és tagok delegálása Kamara: elnöki delegálás – Érdekképviselet: tagi delegálás ig -11 szakma tól -26 szakma től -125 szakma Az érdekképviseletek egymás között osztották fel a szakmákat.

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Szakmai záróvizsga delegálás

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Szakmai záróvizsga delegálás 2011-ben a kamara elnököt, az érdekképviseletek tagot delegáltak: 70 szakmában 168 vizsgára 2293 vizsgázó részvételével szakma vizsgák száma résztvevők száma élelmiszer- és vegyi áru eladó18272 töltőállomás-kezelő7190 szakács7114 logisztikai ügyintéző6111 kereskedő, boltvezető687

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Szakmai vizsgakövetelmények és képzési programok kidolgozása Korábban mestervizsga követelmények kidolgozása 2005-től a kamara gondozásába kerülő szakmák SZVK-jának és képzési programjának kidolgozása –2007-ig 11 szakma –2008-tól 25 szakma –2011. január 1-től 125 szakmából ezidáig 48 szakmában történt meg a gyakorlatigényes órakeret kidolgozása

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény RFKB döntések előkészítésében való részvétel Országos Érdekegyeztetői Tanács munkavállalói oldalának képviseletével és RFKB tagsággal 2004-től -Együttesen végzett tevékenységek: -Részvétel a munkaerő-piaci felmérésekben (Szakiskola) -Részvétel a TISZK-ek kapacitásvizsgálatában -Részvétel a korábbi pályázati forrásból származó eszközök hasznosultsági vizsgálatában -Részvétel a hiány, ösztöndíjas, kiemelten támogatott és támogatott szakmák körét meghatározó munkabizottság munkájában -Részvétel a pályaorientációs, pályaválasztási program kidolgozásában

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény RFKB 2012 évi várható alakulása -megyei szervezetek, 7 fő, kamarai ügyintézéssel Elnök: kamarai képviselő Tagok: -agrárkamarai képviselő -munkaadói képviselő -munkavállalói képviselő -NGM képviselő -megyei kormányhivatali képviselő -Regionális Fejlesztési Tanács képviselő

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Dávid Lajos FMKIK alelnök