Energiatakarékossági szemlélet kialakítása 4. Energiatakarékos háztartásvezetés Mottónk: „ A korlátozott készletekkel való takarékosság a jövő generációja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

Passzívház.
A víz ökölógiai ismertetője
Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Mit tehetünk? • Tekerje lejjebb a fűtést! 1°C-os hőmérsékletcsökkentés otthon  5-10%-os fűtésszámla.
Széchényi Ferenc Gimnázium
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Az Energiatakarékos megoldások Beke Adrián Felkészitő t.: Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Slovenská ul.52, Kolárovo.
Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
Illés Gábor CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Energiatakarékos otthon
Energiatakarékosság a Délép Ipari Park Kft.-nél
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
Mivel és hogyan világítsunk gazdaságosan?
Világítási fogyasztók és világítástervezés Kapitány Dénes 2/14.E.
HMV-termelés, a fűtési melegvíz és a használati melegvíz elosztása
Megújuló energiaforrások.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Készítette: Éles Balázs
5. témakör Hőtermelés. 1. Hőellátási módok A felhasznált végenergia kb. 2/3-a hő. Hőigény: – ipari-technológiai (kb. 50 %): nagy hőmérsékletű (hőhordozó:
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Levegő-levegő hőszivattyú
H2O dihidrogén-oxid Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben:
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Az alternatív energia felhasználása
Belső hőforrások, hőtermelés-hőellátás
Passzívházak épületgépészeti rendszerei
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
Megújuló energiaforrások
PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI
Energia és takarékosság a háztartásban
Épületgépészet 2000 II. kötet. Épületgépészet K. 2001
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 6. Energia és költségmegtakarítás tárolással dr. Balikü Sándor:
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Abszorpciós és elektromos folyadékhűtők COP és hatásfok összehasonlítás Tóth István.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
A LEGTISZTÁBB ENERGIA AZ, AMIT FEL SEM HASZNÁLUNK !
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
INTERNATIONAL ENERGY AGENCY
A tűz.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
KÜLSŐ ÉGÉSI LEVEGŐS KANDALLÓK ÉGÉSTERÉNEK SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Város energetikai ellátásának elemzése
Szigeteléstechnika, passzívház Hőnyereség maximalizálása, hőveszteség minimalizálása Benécs József okl.gépészmérnök Passzívház Kft. A Kárpát-medence Kincsei.
Building Technologies / HVP1 Radiátoros fűtési rendszerek beszabályozása s ACVATIX TM MCV szelepekkel SIEMENS hagyományos radiátorszelepek SIEMENS MCV.
HOGYAN SPÓROLJUNK A VILÁGÍTÁSSAL? A fűtés után a villamos áram a legnagyobb költség és egyben lehetőség a megtakarításra Nagy István vezető tervező, ELI.
És mondá Isten: Legyen mindenütt világosság! (Mózes első könyve 1.3.) Legyen mindenütt LED! (tőlem) Let it be! (the Beatles, 1970) LED it be! (PBKIK) Valóban.
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
Hulladékhő hasznosítása: Stirling motor működtetése alacsony hőmérsékleten TDK(Bemutató)
 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A SUGÁRZÓ FŰTÉSRŐL:  A sugárzó fűtés működési elve legjobban a Nap sugárzásához hasonlítható. A Napból érkező sugarak először.
1 Épülettervezés Készült az támogatásával Jelen prezentáció tartalmáért a teljes felelősség a szerzőket terheli. A tartalom nem feltétlenül tükrözi az.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Kanizsa Trend Kft Környezetvédelem a Kanizsa Trend Kft-nél Nagykanizsa.
A környezettudatos műszerek
Megújuló energiaforrás Napkollektor
„Vegyünk egy nagy levegőt”
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Fenntarthatósági témahét
Előadás másolata:

Energiatakarékossági szemlélet kialakítása 4. Energiatakarékos háztartásvezetés Mottónk: „ A korlátozott készletekkel való takarékosság a jövő generációja iránti felelősségteljes kötelességünk.”

Energiaigény  A gazdaságilag legfejlettebb országokban az energiafelhasználás mértéke folyamatosan növekedő tendenciájú, annak ellenére, hogy a legnagyobb ipari fogyasztók energiafelhasználását egyre szigorúbb előírások szabályozzák.  Magyarországon az évi összes energiafogyasztás egyharmadát épületeink üzemeltetésére használjuk fel.  A lakossági energiafelhasználás közel háromnegyede összefüggésbe hozható épületeink használatával

Energiamegtakarítási lehetőségek a fűtéssel  A helyiséghőmérséklet csökkentése: 1 o C hőmérsékletcsökkentés 5-6% energiamegtakarítást jelent  Éjszakai hőfokcsökkentés: nagy tömegű, jó hőszigetelő képességű falaknak nagy a hőtároló képessége, ami megakadályozza a gyors lehülést  Hatásos szellőztetés: rövid ideig ( max. 10 perc ), erőteljesen szellőztessünk  Fűtőtestek tisztítása: a por és egyéb szennyeződések rontják a fűtőtestek hőleadó képességét  Párásítás: megfelelő páratartalom ( 45-55% ) esetén 1-2 o C-al alacsonyabb helységhőmérséklet esetén is kellemes a hőérzet  Téli napsugárzás felhasználása: a déli tájolású nyílászárók napsütéses időben hatékony hőcsapdaként funkcionálnak akár 10%-al is csökkentve a fűtési energia igényt  Függönyök és redőnyök használata: télen már a sötét beállta előtt legyenek hézagmentesen leengedve. Az ablakon kívül elhelyezett eszközök kedvezőbb megoldást biztosítanak ( az ablakon kisebb mértékű a páralecsapódás )

Egy családi ház energiamérlege a fűtési idényben októbernovemberdecemberjanuárfebruármárciusáprilis Havi átlaghőmérséklet [ o C ] 1150,5-1,50611,5 Napi hőigény méretezési hőmérsékleten [kWh/nap] 264 A hőszükséglet aránya a névlegeshez 0,260,430,560,620,570,40,24 Napi átlagos hőigény [kWh/nap] 68,64113,52147,84163,68150,48105,663,36 Szoláris hőnyereség [kWh/nap] 10,55,844,87,527,331,9 Használati melegvíz hőigénye [kWh/nap] 7 Hőigény alakulása [kWh/nap] 65,14114,72150,84165,88149,9885,338,46

Energiamegtakarítási lehetőségek a konyhában sütés-főzés gázüzemű készülékekvillamos tűzhelyek asztali elektromos készülékek mosogatáshűtés

Gázüzemű készülékek Csak akkor gyújtsuk be a lángot, amikor az edény rákerül a tűzhelyre! A mélyhűtött élélmiszert a főzés előtt hagyjuk felengedni ( a mirelit készítményeket egy részénél ez nem megengedett )! A gázláng ne érjen túl az edény szélén, mert az csak a levegőt melegítené ( a gázláng csúcsa a legmagasabb hőmérsékletű )! A sós víznek magasabb a forráspontja ( a fagyáspontja alacsonyabb ), vagyis több energiát igényel a felforralása, mintha csak forrás után sózzuk. Forrás után takaréklángon főzzünk! Részesítsük előnyben a széles, alacsony edényeket a főzéshez! Mindig használjunk fedőt! A sütőajtót ne nyitogassuk, a korszerű sütőkön üvegajtó és belső világítás is van! A tiszta, jól karbantartott gázégő kb. 10% gázt takarít meg!

Villamos tűzhelyek Főzőlapok fajtái:  Normál főzőlapok ( kapcsolási fokozatnak megfelelő teljesítmény )  Automata főzőlapok ( hőmérséklet- szabályozóval működnek )  Gyors főzőlapok ( rövidebb felfűtési idő ) A berendezés vásárlásakor a várható használati gyakoriság, és a vételár együttes mérlegelése után döntsön! A drágább, de energiatakarékosabb berendezés a gyakori használat esetén gyorsabban megtérül! A villamos tűzhelyek a lap kikapcsolása után még percig melegítenek, vagyis a főzőlapot még az edény levétele előtt kapcsolja ki!

A főzőlap méretének megfelelő edényt használjon!

Az edény feneke legyen sík! Használjon fedőt !

Kukták Energetikai előnyeik:  Mivel zárt rendszerű, megszűnik a párolgásból adódó hőveszteség ( aromaveszteség sem következik be )  Lerövidül a főzési idő a magasabb nyomásnak és hőmérsékletnek köszönhetően

Mosogatógépek A mosogatógépek helyes használatával energiát takaríthatunk meg! Szempontok:  Teljes töltéssel lehetünk gazdaságosak, vagyis kis háztartás esetén több étkezés edényeit gyűjtsük össze  A mosogatótérben helyesen helyezzük el az edényeket ( nagy, nehéz edényeket alulra )  Előmosogatást nem szükséges folyó melegvízben végezni  Kis mennyiségű és kevésbé szennyezett edények tisztítására a kézi mosogatást alkalmazzuk

Hűtőgépek  A hűtés nagyon energiaigényes folyamat, hűtőgépeink helyes üzemeltetésével jelentős energia takarítható meg!  A külső körülmények és a használat módja egyaránt befolyásolják a hűtőszekrény energiafogyasztását.

 A hűtőgépet hűvös helyen kell elhelyezni, ne legyen kitéve közvetlen napsütésnek és ne legyen a közelébe hőforrás!  A gazdaságos üzemhez biztosítani kell a hátsó hőleadó rész kellő szellőzését, vagyis nem célszerű konyhaszekrénybe beépíteni és a tető hátsó részén lévő szellőző bordákat letakarni  Meleg élelmiszert ne rakjunk a hűtőszekrénybe!  A behelyezett élelmiszerek ne akadályozzák a levegő mozgását!  Hűtést nem igénylő termékeket ne rakjunk bele!  Kerüljük a gyakori, illetve a hosszú időtartamú ajtónyitogatásokat, mivel a bekerülő vízgőz lecsapódása során jelentkező hő elvonása többlet energiát igényel. Hűtőgépek energiatakarékos üzemeltetésének szempontjai:

 Az elpárologtatóra lerakódó jégréteg rontja a hűtés hatásfokát, ezt rendszeresen olvasszuk le!  A fölöslegesen nagy méretű hűtőgép gazdaságtalan!  A fagyasztórekesz nélküli hűtőgépek igénylik a legkevesebb energiát.  A jelenlegi energiaárak mellett nagy mennyiségű mélyhűtött élelmiszert nem érdemes otthon tárolni ( kivételt a drága élelmiszerek, pl. a hús jelenthet )!  A fagyasztóláda kevesebb energiát fogyaszt mint az azonos űrtartalmú fagyasztószekrény!  A szükséges hőfokot állítsuk be, ugyanis ha a hűtőtér hőmérsékletét 2 o C-al csökkentjük 15% többletfogyasztás jelentkezik!  Padlófűtés esetén a hűtőszekrényt célszerű egy hőszigetelő lapra állítani

Hűtőgépek karbantartása  A Az elpárologtatóra lerakódott jégréteget - automatikus leolvasztás hiányában- távolítsuk el!  H Ha a jegesedés gyorsan jelentkezik, nem túl gyakori ajtónyitások mellett, az ajtópántok utánállításával, vagy az ajtó tömítőszalagjának cseréjével háríthatjuk el a hibát ( a résen nedvesség és hő is bejut, ami növeli az energiaigényt ).  A A hűtőszekrény hátoldalán elhelyezett hűtőbordák ( kondenzátor ) elszennyeződése is rontja a rendszer hatásfokát, legalább félévenként célszerű tisztítani!

Energiamegtakarítási lehetőségek a mosókonyhában Mosógépek fajtái a mosás elve szerint: kkeverőtárcsás llengőlapátos fforgódobos A forgódobos automata mosógép jellemzői: mmechanikai mosóhatása a legkisebb, amit a mosási idő növelésével és hatékonyabb mosószer használatával lehet ellensúlyozni pprogramozhatók kkímélik a ruhát kkisebb a jelentkező zajhatás

Mosógépek energiatakarékos üzemeltetésének szempontjai:  A gépet teljesen fel kell tölteni.  Ha a névleges ruhatöltet felét kitevő, agy annál kevesebb ruha kimosására van szükség, használjuk a félruhatöltet programot ( ez 30-40% víz villamos energia és mosószer megtakarítást jelent )  A programválasztást mindig a ruha szennyezettsége és fajtája határozza meg, kevésbé szennyezett ruhák esetén takarékos programot válasszunk!  A mosási hőmérsékletet a mosóporon előírt módon válasszuk meg ( a korszerű mosószerek alacsonyabb hőmérsékleten is biztosítják a kellő tisztítóhatást )

Mosógépek karbantartása  A felhasznált víz keménységétől függően adagolandó vízlágyító szerek megakadályozzák a vízkő lerakódását  A lerakódó vízkő nem csak a fűtőszál és a szivattyú élettartamát csökkenti, hanem rontja a hőátadás hatásfokát is többlet energiafogyasztást okozva  Jó alternatívát jelenthet a háztartási víz (összegyűjtött esővíz) felhasználása mosási célokra mivel a használata során lényegesen kevésbé, esetleg egyáltalán nem jelentkezik vízkő képződés  A mosás során felhasznált energia jelentős részét a víz felmelegítése teszi ki, amihez a fűtőszál nappali áramot használ. Az éjszakai árammal felfűtött melegvíz bekeveréses adagolása esetén költségeink csökkenhetnek ( a mosógépgyártók ezt a módszert nem ajánlják ).

Energiamegtakarítási lehetőségek a világítással A jó lakásvilágítás követelményei:  a szükséges megvilágítás elérése  a természetes megvilágításhoz hasonló hatás biztosítása  káprázatmentesség  helyes fényirányítás és árnyékhatás  kedvező esztétikai hatás  gazdaságosság

Fényforrások értékmérő tulajdonságai  L Legfontosabb szempont, hogy a befektetett villamos energiáért a fényforrás mennyi fényáramot ad  A A fényforrás által kibocsátott szem által is érzékelt sugárzási teljesítményt nevezzük fényáramnak  H Hagyományos izzólámpa fényárama: 8-15 lm/W ( élettartama 1000 h )  F Fénycsövek fényárama: lm/W ( élettartama 7000 h )  A A hagyományos izzóban a wolfram szál hőmérséklete magas, így a felvett teljesítmény jelentős része hőenergiává alakul  A A fénycsövek viszont „hideg” fényt bocsátanak ki, vagyis a felvett teljesítmény szinte teljes egészében a fényáramot növeli  E Egy 20 W-os fénycső fényárama kb. megfelel egy 100 W-os izzó fényáramának, vagyis használata csak ötödannyi energiafogyasztást jelent.

Energiatakarékos világítás feltételei  Energiatakarékos fényforrások használata ( a kompakt fénycsövek egyik fajtái a hagyományos izzólámpa foglalatába illeszthetők )  Feleslegesen ne világítsunk!  Az izzólámpa gyakori kapcsolgatása viszont lényegesen rövidíti az élettartamát, akkor célszerű kikapcsolni, ha 10 percen keresztül nincs a megvilágításra szükség!

Még két érv a fénycsövek használata mellett  Egy 100 W-os izzó napi 24 órás égetése egy év alatt 800 kg szén-dioxid kibocsájtást jelent egy hőerőműnél, ami körülbelül 4%-a az ásványi tüzelőanyagok fogyasztásából keletkező szén- dioxid mennyiségnek, mint fő szénkibocsájtónak. Becslések szerint egy fénycső élettartama alatt több mint 350 kg-mal képes csökkenteni egy széntüzelésű hőerőmű szén-dioxid kibocsájtását.

Energiamegtakarítási lehetőségek a vízellátásban Felesleges vízfogyasztást jelent, ha:  Sokáig folyatjuk a vizet, hogy friss hideg vizet kapjunk (a hűtőgépben történő hűtés olcsóbb)  A zöldségeket először nem álló vízben mossuk le, hanem folyóvízben. Csak az utolsó tisztítást végezzük folyóvízzel!  A kézmosásnál folyamatosan, teljes csapnyitással folyatjuk a vizet.  Zuhanyozás helyett teli kád vizet használunk a fürdéshez. Egy átlagos csapból percenként 6-12 liter víz folyik ki!  A mosogatást folyó vízben végezzük.  A mosógépet kis mennyiségű ruhával teljes programmal üzemeltetjük.  Stb.

Víztakarékossági szempontok  Az egykaros keverőcsappal gyorsabban be lehet állítani a kívánt vízhőmérsékletet, így kevesebb víz is elegendő akár egy kézmosáshoz is.  Kézi zuhanyra is érdemes víztakarékos rózsát, zuhanyváltót és áramkorlátozót szerelni.  Víztakarékos WC tartályt használjunk, de ahol elég magas a víznyomás, tartály nélküli vízöblítőcsap használata javasolt!  Jó alternatívát jelenthet a háztartási víz (összegyűjtött esővíz) felhasználása WC öblítési, mosási, öntözési célokra.

Energiamegtakarítási lehetőségek a használatimelegvíz-ellátásban  Fontos a tároló térfogatának és üzemeltetési hőmérsékletének helyes megválasztása ( kis térfogat esetén a magasabb hőmérséklet miatt nagyobb a hőveszteség és intenzívebb a vízkövesedés is, ami lerakódott milliméterenként kb. 10% energiaigény növekedést jelent ).  A vízmelegítőt a legnagyobb fogyasztó közelébe telepítsük, az elosztási veszteségek csökkentése érdekében!  A vízmelegítőt és a melegvíz vezetékeket szigeteljük! A csöpögő csapon lehetőleg minél előbb fel kell újítani ( percenként 10 csepp, havonta kb. 170 liter vízfogyasztást jelent )

Energiamegtakarítási lehetőségek a közlekedésben Tartsd jól beállítva az autód!  Az tüzelőanyag ellátó rendszer, a szelepvezérlés és a gyújtórendszer beállítási hibái jelentősen megnövelhetik a fogyasztást, és az üzembiztonságot is csökkentik!  Egy jól karbantartott jármű 10%-kal is csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást.  A lapos abroncsok fokozott gumikopáshoz vezetnek és megnövelik a jármű gördülési ellenállását.  Az előírttól fél bárral kisebb guminyomás a fogyasztást kb. 5%-al megnöveli.  Kerüljük az üresjáratot! A motor 3 percig tartó üresjárata annyi tüzelőanyagot igényel mint egy utazással megtett kilométer  A motort nem szükséges álló helyzetben üzemi hőfokig melegíteni!  Vezess észszerű fenntartásokkal. Kerüld a hirtelen megállásokat és gyorsításokat, és tervezd meg a leghatékonyabb útvonalat.

Indulás előtt megfontolandók 100 kg többletsúly kb. 1 literrel növeli a 100 km-re jutó tüzelőanyag fogyasztást, a csomagtérből tehát szedjük ki a nem szükséges dolgokat. A tetőtérre elhelyezett csomag, de önmagában a tetőcsomagtartó is megnöveli a jármű légellenállását, egyben a fogyasztását is A csúcsforgalmi időszakot célszerű elkerülni, a kígyózó autósor sokba kerül, növelve a fogyasztást

Tömegközlekedés  A tömegközlekedési eszközök ( autóbusz, vonat ) lényegesen kisebb fajlagos energiafelhasználás mellett biztosítják az uticél elérését.  A vasút a személygépkocsihoz viszonyítva nyolcszor kevésbé szennyezi a környezetet  A tömegközlekedés során nem lépnek fel parkolási problémák  A kerékpározás nyugat – európában reneszánszát éli, kedvező lenne magyarországi elterjedése is energetikai és környezetvédelmi szempontból egyaránt

Távközlés A személyes kapcsolatfelvétel helyett gazdaságosabb lehet a közvetett kapcsolat felvétele a távközlés korszerű eszközeivel: Telefon, Fax, Informatikai szolgáltatások ( , www, chat, ftp stb. )

Néhány általános tanács  Új háztartási gép vásárlásakor hasonlítsd össze az energiafogyasztásukat és próbálj olyat választani, ami a leghatékonyabb. Például egy amerikai kétajtós 500 l-es hűtő-mélyhűtő átlagos energiafogyasztása 1275 kWh évenként, de vannak már olyanok, amik csupán 650 kWh-t fogyasztanak évente, és készültek prototípusok, melyek még 500 kWh-nál is kevesebbet.  Legyél válogatós vásárló. Vegyél olyan termékeket, amik energiahatékonyak és alkalmasak az újraföldolgozásra és újrafelhasználásra. Az újratölthető üvegpalackok például sokkal kevesebb energiát igényelnek, mint az eldobhatók.  Vegyél részt helyi újrahasznosítási programokban. Az újrahasznosított anyagból készült termékek gyártásához lényegesen kevesebb energia szükséges. 95%-kal kevesebb energia kell például egy alkatrész fröccsöntéséhez újrahasznosított alumíniumból, mint primer fémből.  Légy válogatós autóvásárlásnál, és legyen fontos tényező a választásban az alacsony fogyasztás. Ha célszerű, goldold meg alternatív üzemanyag-renszer beszerelését, főleg a gázt. Ha kapható, használj alkoholt.

Alternatív üzemanyagok Szóba jöhető anyagok:  Megújuló biomasszából metanol etanol növényi olajok  Metán  Hidrogén (üzemanygcellákban elégethető)  Elektromos áram (az elektromos autókban a generátor a motor és a fékrendszer „összehangolásával” a gazdaságosság is fokozható)

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! A következő előadás témája: A napkollektorok