Flavonoid King. A királyság rejtélye! Örök rejtély marad, hogy a C-vitamin és a bioflavonoidok története hogyan alakult volna, ha Szent-Györgyi Albert.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Formula 2: Multivitamin-komplex
B6 vitamin Horváth Ronald Horváth Ronald. Miben található   Szerepe van a vörösvértestek képződésében, az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges.
Egészséges táplálkozás
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
A vitaminok és ásványi sók
Flavon max termékcsalád
C-vitamin (Aszkorbinsav)
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Immunrendszer Betegségei.
A helyes táplálkozás.
Самовар=Szamovár.
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Nano Silver.
Illóolaj Fehérjék Cukrok Köhőgés Emésztés Ánizs csoki Epe bántalmak.
Lucerna (Medicago sativa)
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az egészséges életmód és a stressz
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Az algák világa A 3,5 milliárd éves élet a Földön 1.
Web konferencia előadó: Farkas Erika. Januári havi akciós termék: Herba Gold Energiakrém Hűségprogram Januári termékei: Optivit és Lecitin-kombi.
Gránátalma ital hozzáadott vitaminokkal. Mitől egyedi? A gránátalma nedű egyedisége, hogy ellenőrzött minőségben termesztett, nagy gondossággal begyűjtött,
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Tápanyagaink.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
1 A test kívül és belül Tibai Eszter: június 06.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Réti gyógynövények.
10. rész :Táplálékunk összetevői
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mikroelemek.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Flavonoid King

A királyság rejtélye! Örök rejtély marad, hogy a C-vitamin és a bioflavonoidok története hogyan alakult volna, ha Szent-Györgyi Albert felesége nem kínálja a zöld paprikát férje reggelije mellé oly következetesen. Szent-Györgyi ugyanis nem szerette a zöldpaprikát, és azokat a példányokat, amelyeket a felesége a reggelije mellé tett, bevitte a kutatóintézetbe, hogy megvizsgálja, vajon tartalmaznak-e valami érdemlegeset a népszerűségen kívül?

Arról hallottál már, hogy a szabad gyökök és a flavonoidok milyen kapcsolatban állnak egymással? …és arról, hogy a flavonoidok a szabadgyökök méltó ellenfelei? A szabad gyökök a szervezet bármely anyagában kárt okozhatnak. A legkönnyebb, és ezért a leggyakrabban előforduló sérülés a test zsírszöveteit éri. Ez azért van, mert a zsír fokozottabban hajlamos az oxidációra. Milyen károsodást okoznak a szabad gyökök?

A szabad gyökök a proteineket is károsíthatják, így a szervezet egyes vegyületei nem funkcionálnak elég hatásosan. A szabad gyökök pl. a kollagén fehérjéket is megroncsolhatják a bőrben, amitől az keményebbé válik. A sérült enzimek (amelyek proteinek) nem dolgoznak elég hatékonyan ahhoz, hogy a biokémiai reakciók végbemehessenek. A javított enzim pedig már nem képes ugyanannyi szabad gyök okozta károsodást helyrehozni, és aztán ezzel a lefelé szaladó spirállal beindul a hógolyó hatás, amely végül az öregedés felgyorsulásához és esetleg rákhoz vezet.

Hogyan okozhatnak a szabad gyökök szívbetegséget? A szabad gyökök károsítják azokat a részecskéket, amelyek koleszterint szállítják a vérben és ezzel a "jó" koleszterin "rosszá" fajul. Ennek a következményeként a koleszterint szállító részecskék megakadnak az artériák falában, és a koleszterin lerakódik. A szabad gyökök miatt a vérlemezkék pedig abnormális csomókat alkotnak, lefektetve ezzel az infarktus első lépcsőjét. Az artériák belső fala is károsodhat a szabad gyökök miatt, ami ugyancsak a koleszterin lerakódásához vezethet. A folyamat sokkal bonyolultabb a már jól ismert, a túl sok koleszterin- vagy zsírfogyasztásról szóló teóriánál.

Hogyan okozhatnak a szabad gyökök rákot? Tö bb módja van annak, hogy a szabad gyökök rákot okozzanak. A szabad gyökök károsítják a DNS-t, amely mutációt okoz. A mutáns sejtek pedig elrákosodhatnak. A szabad gyökök aktíválhatják az ún. rákgéneket, amelyeket úgy is ismerhetünk, mint onkogének. A szabad gyökök elnyomhatják az immunrendszert, jelentősen csökkentve ezzel a szervezet ellenállását a rákkal szemben. A szabad gyökök aktívizálhatják a karcinogéneket vagy a "prekarcinogéneket", amelyek kémiai reakciókat indíthatnak be, végső soron rákot okozva. A szabad gyökök a sejtmembránt is rongálhatják, ezzel annak érzékelő-mechanizmusa inaktíválódik és nem tudja korlátozni az abnormális sejtnövekedést és reprodukciót.

Antioxidánsok- nemcsak az öregedés ellen Az antioxidánsok az élelmiszerekben természetes formában található vegyi anyagok. Egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas, instabil, oxigént tartalmazó molekulákkal szemben, amelyeket más néven szabad gyökökként ismerünk. A szabad gyökök, az oxidáció eredményeként, a szervezetben mindenhol termelődnek. Ez a folyamat leginkább a rozsdásodáshoz hasonlítható. Ezzel nem csak a bőr öregedésének, hanem akár a rák, az izületi gyulladások, az asztma, bizonyos szívbetegségek, a szenilitás, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a degeratív szembetegségek okozói is lehetnek. Feltételezéseink szerint a szervezetbe juttatott antioxidánsok segíthetnek a fent említett betegségek megelőzésében, illetve lassíthatják az öregedés folyamatát.

Az antioxidánsok típusai Az antioxidánsok számos változata fellelhető a különböző élelmiszerekben: E-vitamin forrás: növényi olajok, búzacsíra, levélzöldségek, tojássárgája, margarin, hüvelyes zöldségek C-vitamin forrás: citrusfélék, paradicsom, káposzta, zöldpaprika Cink forrás: sertéshús, belsőségek, bab, tengeri ételek (pl. osztriga) Magnézium forrás: borsó, répa, gabonafélék, dió- és mogyorófélék Szelén forrás: marhahús, vadhúsok, tengeri ételek

Flavonoidok a szabadgyökök méltó ellenfelei A flavonoidok hatékony segítséget nyújtanak az antioxidáns vitaminoknak és enzimeknek a szabadgyökök elleni védelmi rendszer kiépítésében az emberi szervezetben. Jelenleg több mint négyezer féle flavonoidot ismerünk, de a hozzájuk kapcsolódó cukor molekulák minősége és mennyisége számuk tovább növelhető. A flavonoidok elsősorban a gyümölcs héjában – esetenként a színes hús szöveteiben is – valamint a szárban, kocsányban és a magban találhatók.

Igazolt hatás! Vegyileg a bioflavonoidokat a harmincas években azonosították, és mintegy három évtizedig sikeresen alkalmazták is a gyógyszeres terápiában, elsősorban a hajszálerek védelme céljából, mígnem ban az amerikai gyógyszerellenőrző hatóság, az FDA eltávolította őket a piacról, önkényesen kijelentvén, hogy „ezek az emberben nem hatásosak semmilyen kórkép esetén sem". A kilencvenes évek derekán viszont újra feltámadt az érdeklődés a bioflavonoidok iránt. A gyógyszerkutatás egyik vezető világlapja, a Trends in Pharmacological Sciences akkor ezt írta: „A természetben előforduló flavonoidoknak hatékony allergiaellenes (antiallergiás), gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatása igazolt!”

A flavonoidok vízben oldódó növényi festékanyagok. Az ételek széles körében megtalálhatóak. Például a citrusfélékben, szója termékekben, a borban és kék áfonyában, az almában és a teában A flavonoidok a vitaminokkal szinergikusan hatnak. Immunstimuláns és antikarcinogén hatásuk bizonyított. Számos tudományos vizsgálat igazolja, hogy a táplálkozási antioxidánsok együttes alkalmazása kedvezőbb hatást eredményez, mintha külön-külön történne ezen anyagok bevitele. A C-vitamint a flavonoidok regenerálják, de ismert a flavonoidok és az E-vitamin immunrendszerre kifejtett szinergikus hatása is.

Flavonoidok a sportéletben A vitaminokkal, a vitaminoidokkal így a flavonoidokkal kapcsolatos sokszorosan megerősített felfogás, hogy a különböző sportági versenyzők szükséglete az átlagosnál magasabb. kimerítő izommunka kapcsán is úgynevezett szabad gyökök keletkeznek, melyek felszaporodása kóros folyamatokhoz vezethet. Az antioxidánsok eliminálják a szabad gyököket, védik az egészséget, növelik a teljesítőképességet.

Mi várható a flavonoidok rendszeres fogyasztásától? Mit jelent ma az egészséges táplálkozás? Többek között tudatosságot az energiaszükséglet és az ásványi anyag, vitamin és folyadékszükséglet fedezésében. És ide csatlakozik immár az igény a flavonoidok tekintetében is. A vitaminszerű anyagok – mai ismereteink szerint főként antioxidáns hatásuk révén – nélkülözhetetlen összetevői a táplálkozásnak. Bármennyire orvosi oldalról azt szeretjük, ha a normál táplálkozás fedezi a vitamin és ásványi anyag szükségletet, azt tapasztaljuk, hogy a garantált szükséglet- kielégítés megkívánja a táplálék- kiegészítők alkalmazását. Bizonyított ez a Flavonoid King esetében is.

A borban az egészség?;) Egy újabb amerikai kutatás bizonyítja, hogy idősebb korban a szív védelme érdekében kifejezetten ajánlható a mérsékelt alkoholfogyasztás, elsősorban a vitaminokban, ásványi anyagokban, flavonoidokban gazdag vörösbor rendszeres fogyasztása. A mérsékelt szó férfiaknál napi ml, nőknél napi ml vörösbor fogyasztását jelenti. A flavonoidok vélt jótékony hatásai: Gátolják: - a lipoproteinek oxidációját, - a lipidek májbeli szintézisét, - a véralvadást. Csökkentik: - az érfal érszűkítő anyagainak szintézisét. Fokozzák: - az endothelium értágító hatású anyagainak termelését.

A Morinda citrofolia/ Noni összetevői és azok esetleges hatásai: A B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, szükségesek a szervezet oxidatív anyagcseréjéhez, valamint nélkülözhetetlenek a megfelelő vérképzéshez, a bőr és a haj épségének megőrzéséhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez. Béta-karotin Hatékony antioxidáns, az A-vitamin provitaminja. A köröm, a haj és a bőr egészségének megőrzésében nagy szerepet játszik. Folsav Alapvető fontosságú a vérképzésben, a sejtképződésben, a sejt örökítő anyagainak képzésében, az idegrendszer működésében. E vitamin Védi a sejteket és a szöveteket a káros szabad gyökökkel szemben, melyek a sejtfalak szerkezetét, illetve a sejtek alkotórészeit roncsolják, és az oxidációs eredetű öregedési folyamatokért is felelősek. C-vitamin Igen hatékony antioxidáns, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, segíti a vas felszívódását, részt vesz az érrendszer épségének fenntartásában. Biotin más néven H vitamin Elengedhetetlen az alapvető tápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) anyagcseréjéhez és a haj szerkezetének védelméhez

A Morinda citrofolia/ Noni összetevői és azok esetleges hatásai: Kalcium: részt vesz a csontépítésben. Magnézium: az izmok megfelelő működését segíti elő Nátrium: A szervezetünk folyadékháztartását szabályozza, a klórral és a káliummal együttvéve. Az izomműködésben, az izmok „ingerelhetőségében" játszik szerepet. Vérnyomás szabályozásában játszik fontos szerepet Kálium: A szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet, a savak és a lúgok egyensúlyának megtartásával Cink: szerepet játszik az idegrendszer és a meddőség gyógyításában. Mangán: szükséges a megfelelő csontszerkezet, a normális izomreflex kialakulásához, a központi idegrendszer normális működéséhez. Vas: a vörösvértestek, az enzimek képzésében játszik szerepet. Réz: a vas hemoglobinba épülését segíti. Jód: a pajzsmirigy működését befolyásolja. Szelén: lassítja a szövetek öregedését. Króm: közreműködik a szénhidrát-anyagcserében, elősegíti a növekedést. Molibdén: pozitív hatással van közérzetre.

Egyes összetevők hatása: Citrusok A különféle Citrusok a legrégebben és egyben a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök. A gyümölcsök külső terméshéja illóolajat tartó mirigyekben gazdag, és a belőle kinyert, limonénban gazdag illóolaj elsősorban emésztésjavító és nyugtató hatásokkal rendelkezik. A Citrus-gyülmölcsök, így a táplálkozási értéke is a rostokban, a vitaminokban (elsősorban a C-vitaminban), a növényi savakban, az ásványi anyagokban és a bioflavonoidokban rejlik. Áfonya Az áfonya is az a gyümölcs, amely rendkívül nagy megbecsülésnek örvend a népi gyógyászatban. Kiemelkedően magas a káliumtartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor, C-vitamin. Igen magas ásványi só, fém és nyomelem tartalma, aminek következtében igen csak sokrétű az alkalmazása a gyógyászatban. Tudományosan is elfogadott a szív és érrendszeri betegségek gyógyítójának, illetve a látószervünk különféle betegségeire használják, valamint baktériumölő hatása is ismert.

Egyes összetevők hatása: Bodza A növény gyógyászati felhasználása: lázcsillapító, izzasztó hatása miatt kitűnő szer a meghűléses megbetegedéseknél és az influenzánál. Mivel vizelethajtó, ez a tulajdonsága felhasználható magas vérnyomásnál, lábduzzanatoknál. A meghűléses betegségeknél előforduló izomfájdalmak és emésztési zavarok gyógyítására használt teakeverékek egyik alkotóeleme. Fekete ribiszke A levéldrog flavonoidokat, procianidineket, illóolajat és C-vitamint tartalmaz. A gyümölcstermés a C- vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz.

Aloe Vera Az Aloe Vera már az ősidőktől kiváló gyógynövénynek számít. A testünkben található kb. 350 féle vegyületből eddig több mint 240 hasznos hatóanyagot azonosítottak benne. Különleges tulajdonsága, hogy alkotórészeinek egymáshoz viszonyított aránya tökéletesen igazodik szervezetünk igényeihez. Tartalmazza a D-vitamin kivételével az összes vitamint, 20-féle ásványt, 18-féle aminosavat, sok élelmi rostot, baktérium-, vírus- és gombaölő anyagokat, fitohormonokat és enzimeket.

B5-, B6- és B12 szükségesek a szervezet oxidatív anyagcseréjéhez, nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez. B 5 vitamin/pantoténsav A B-vitamin-komplexhez tartozó antioxidáns hatású vegyület apantoténsav, amit B5 vitaminnak is neveznek. Hiánytünetei között említhető pl. a fokozott hajhullás. Fontos szerepe van a hámszövet ellenállóképességének megtartásában és a seb gyógyulási folyamatának felgyorsításában.

C-vitamin Talán legismertebb vitaminunk a C-vitamin, melynek beviteléről és pótlásáról a legtöbben rendszeresen gondoskodnak. Hiánya számos betegség ill. tünet (fogínysorvadás, fogínyvérzés, légúti fertőzések, izületi- izombántalmak, csontritkulás, bőrpanaszok, lassú sebgyógyulás stb.) kialakulását eredményezheti. Antioxidáns vitamin, aminek az oxidált E-vitamin regenerálásában is szerepe van. Részben antioxidáns hatásával hozható összefüggésbe az is, hogy egyes vizsgálatok szerint szerepe van a szervezet öregedési folyamatának lassításában.

Biotin A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években írták le. A táplálékokkal bevitt biotin szabadon, vagy fehérjéhez kötötten fordul elő. A vékonybél felső szakaszán csak a szabad formája szívódik fel. A veséken keresztül a vizelettel ürül, ugyanakkor a széklettel még több mennyiség távozik. Ez azzal magyarázható, hogy a bélbaktériumok is szintetizálják, amely formája azonban nem hasznosul. Felszívódási vesztesége kb. 50%. Miért van rá szükség? Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a bőrproblémákat. Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek. Túladagolás tünetei eddig nem ismeretesek.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS: Ajánlott fogyasztás: Napi 40 ml fogyasztása ajánlott, 120 ml vízben elkeverve, étkezés előtt. Fogyasztás előtt felrázandó! Tárolás: Száraz, hűvös, fényvédett helyen! Felbontást követően hűtőben tárolandó és 2 hónapon belül elfogyasztandó! A termék tartalmaz: Aloe Vera levél juice: 42% Gyümölcslé mix (1:12): 28% Noni gyümölcslé: 22%

Egyaránt ajánlható felnőtteknek, időseknek és gyermekeknek is, ugyanis az összetevőket tekintve az immunrendszerünkre lehet pozitív hatással. Koleszterinszint csökkentésben lehet szerepe, ugyanis a napi stresszes állapot már gyermekkorban is előidézhet megemelkedett koleszterin szintet. Purex Phase 1 kúra mellé ajánlatos a használata