1 Merre tart a közszféra EEM tevékenysége ? Összeállította: dr. Barta Zsuzsanna főigazgató-helyettes Szeged 2009. Február 26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
Területi államigazgatási szervek
A magyar civil jogi szabályozás várható változásai, Kormányzat – Civil Szektor – Információs Társadalom Dr. Latorcai Csaba Nemzetiségi és Civil Társadalmi.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Szervezetfejlesztési Program
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Pályáztatás, vezetői megbízás visszavonása
A közigazgatás vezetőinek képzése, értékelése és motiválása „Félidő 2010 – Az EKOP és az ÁROP eredményei” című nemzetközi konferencia Budapest,
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
TÁMOP /A
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
1 A KÖZOKTATÁSI ÁGAZATOT ÉRINTŐ JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK április 2. Hujber Ildikó vezető főtanácsos.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Stabilitás és „zsákmányrendszer” szerepe a közszolgálati életpályában
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Karrier és tudásmenedzsment a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Pepper Rendszerház Zrt.
Közigazgatási Reform Programok IH dr. Bálint Ákos főigazgató Romák foglalkoztatása a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Szervezetfejlesztési Program
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Szakmai gyakorlat Jávorffy-Lázok Alexandra június 15.
Közigazgatási Reform Programok IH dr. Bálint Ákos főigazgató Közigazgatási Reform Programok IH dr. Bálint Ákos főigazgató.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Álláshirdetés, pályázat
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Távmunka a területfejlesztésben
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Partnerség a HR működésben Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Párdányi Zsoltné humán partnerek osztályvezető.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
SLA (Service Level Aggrement) alapon történő szolgáltatás fejlesztés a Gazdasági Főigazgatóságon
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
FAIR RENDSZERKONCEPCIÓ ÉS A BEVEZETÉS LÉPÉSEI DECEMBER 17.
A járási rendszer megújítása
Toborzás elvi és módszertani kérdései
E-ügyintézés az adózásban 2006.
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
„Út a munkához”program
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

1 Merre tart a közszféra EEM tevékenysége ? Összeállította: dr. Barta Zsuzsanna főigazgató-helyettes Szeged Február 26.

2 „..rossz törvényekkel és jó tisztviselőkkel még mindig lehet kormányozni, de ha a tisztviselők rosszak, a legjobb törvények sem segítenek rajtuk…” európai vélekedés

3 1.Közigazgatási korszerűsítés. 2.A közszféra EEM tevékenységének jellemzői, kompetencia alapú megközelítés. 3.Válság !!!!! 4.Eredmények és továbblépési irányok. Témák:

4 Közigazgatás korszerűsítés: től zajlik,hosszú távú koncepció hiányában, az egyes kormányzati ciklusokban eltérő tartalommal től zajlik, hosszú távú koncepció hiányában, az egyes kormányzati ciklusokban eltérő tartalommal. 2.Napjainkban törekvés a reformok összehangolására. 3.Jogállam-szolgáltató állam. 4.Változásmenedzsment – szervezeti kultúra.

5 A közszféra EEM tevékenységének elemei: 1.Emberi erőforrás stratégia és tervezés. 2.Munkakör tervezés és értékelés. 3.Ösztönzésmenedzsment. 4.Toborzás, kiválasztás. 5.Teljesítményértékelés. 6.Humánerőforrás-fejlesztés. 7.Integrált munkaügyi kapcsolatok.

6 A közszolgálati EEM sajátosságai: 1.A közszolgálatban érdekelt tényezők: az állam, állampolgár, személyi állomány. 2.Hierarchizált, bürokratikus szervezet. 3.A költségeken alapuló mérlegelés az emberi erőforrás biztosításánál. 4.A szervezeti hatékonysághoz történő hozzájárulásnál kiemelt szerepe van az emberi erőforrásnak. 5.A munkavégzés során: –erőteljes szabályozási kötöttségek (szakszerűség, jogszerűség), –fegyelmezettség.

7 1.Kompetenciák fejlesztése képzési programokkal. 2.Szervezeti kultúra átalakítása: a vezetői felelősség és a nagyobb döntési lehetőség megteremtése. 3.Szakképzett humánpolitikai szervezetek szükségessége. 4.Az átalakítási folyamat nyomon követése megfelelő ellenőrzési rendszerrel. 5.Az átgondoltság fontossága a HR reformok megvalósítása során.

8 Megfelelő ember kerüljön a megfelelő helyre

9 A nyilvános közzététel és a pályázati eljárás bevezetésének célja Megfelelő ember kerüljön a megfelelő helyre:  a közigazgatási szerv, intézmény üres státusza és az ideális pályázó könnyebben találjon egymásra,  a pályáztatás, mint jogintézmény segítse elő a köztisztviselői és közalkalmazotti jogviszony létesítését,  szeptember 1-től ezért kötelező a pályáztatás.

10 A nyilvános közzététel és a pályázati eljárás bevezetésének szükségszerűsége  A közigazgatás működésének korszerűsítési követelményei.  Szolgáltató szemlélet erősítése.  A közszféra generáció-váltásának előkészítése.  Szakszerűség, jogszerűség, átláthatóság biztosítása.  A beválási arány, és a szervezeti-egyéni teljesítmény növelésének szándéka.

11 Alkotmány 70.§ (4) bekezdése: rátermettségének, képzettségénekszakmai tudásának „...minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy részt vegyen a közügyek vitelében, továbbá, hogy rátermettségének, képzettségének és szakmai tudásának megfelelően közhivatalt viseljen…”

12 A kötelező pályáztatás jogszabályi háttere:  A köztisztviselők jogállásáról szóló évi XXIII. Törvény (Ktv.) 10.§, 10/A.§, 10/B.§.  406/2007. (XII. 27.) Kormányrendelet (A kormányzati személyügyi igazgatási feladatokat ellátó szerv által lefolytatott pályáztatás rendjéről, annak szervezéséről és lebonyolításáról, a pályázati eljárás alól adott mentesítésről, a kompetencia-vizsgálatról és a toborzási adatbázisról, valamint a pályázati eljáráshoz kapcsolódó nyilvántartás szabályairól)

13 A Ktv-s pályázati eljárás  Célja: döntés szülessen a köztisztviselő kinevezéséről, vagy a pályázat eredménytelenné nyilvánításáról.  A kinevezés és a vezetői megbízás feltétele: az érintett személy résztvevője legyen a pályázati eljárásnak és rendelkezzen érvényes pályázattal.

14 A Ktv-s pályázati eljárás munkáltatókat érintő elemei  Kiírás: a pályázatot kiíró szerv pályázatában a benyújtási határidő a közzétételtől számít.  Közzététel: minimum 10 napig, egyidejűleg elektronikus úton megküldés a KSZK-nak.  Érvényesség: kötelező feltételeknek megfelelés.  Határidő a döntésre: 30 nap.  Elbírálás: minimum 3 fős előkészítő bizottság hozható létre.  Tájékoztatási kötelezettség: a pályázónak meg kell ismernie az eljárás menetét, és az elért eredményét.

15 KSZK Személyügyi Szolgáltató Igazgatóság Egymástól elkülönülő két tevékenységi kör TOBORZÁS Pályázatok közzététele a KÖZIGÁLLÁS web oldalon. KIVÁLASZTÁS Szakszerű és korszerű kiválasztási eljárás keretében előszűrés és ajánlati lista összeállítása a pályázatot kezdeményező szervezet részére.

16 A kötelező pályáztatás támogatása:  január 1-től, Magyarországon először, minden köztisztviselői és közalkalmazotti pályázat közzétételére sor kerül a honlapon,  e tevékenység: közzététel,  ezekben az esetekben a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) további szolgáltatást nem nyújt.

17 A KÖZIGÁLLÁS jelentősége A KÖZIGÁLLÁS informatikai rendszere mérföldkő a magyar közigazgatás korszerűsítésében:  átláthatóvá  átláthatóvá teszi a közszféra pályáztatási rendszerét,  egy helyen  egy helyen biztosítja a tájékozódást az érdeklődők:  valamennyi köztisztviselő és közalkalmazott,  az őket foglalkoztató szervezetek,  minden magyar állampolgár részére.

18 A KÖZIGÁLLÁS, mint szolgáltatás:  elősegíti a magánszemélyek elhelyezkedését a közszférában,  lehetőség a közigazgatási szerveknek, és az intézményeknek a megfelelő jelöltek megtalálásához. A (leendő) munkavállaló:  böngészhet az aktuális pályázatok között;  regisztrálhat a toborzási adatbázisba,  az itt nyilvántartott adatait módosíthatja, frissítheti, és áttöltheti adatait a pályázati adatbázisba. A munkáltató:  regisztrál a KÖZIGÁLLÁS-ba,  feltölti a pályázati kiírást,  kereshet a toborzási adatbázisban.

19 VÁLSÁG ! A munkaerő-piaci helyzet 1.Évek óta húzódó probléma: a munkanélküliség alakulása IV. negyedévben:  a munkanélküliségi ráta: 8,0 %-os szintre emelkedett,  a foglalkoztatottak száma 3,881 millió főre csökkent,  a munkanélküliek száma 337 ezer főre emelkedett,  éves korosztály 56,7 %-ának volt munkaviszonya,  az EU-ban év között 7,7 millióval nőtt a foglalkoztatottak aránya, Portugália és Magyarország kivételével.

20 VÁLSÁG! VÁLSÁG! VÁLSÁG! A közszféra helyzete 1.Lehet-e az államon spórolni????? 2.Az Állami Számvevőszék decemberi jelentése:  1/3-os szervezetcsökkentés történt a központi közigazgatásban,  20 ezer köztisztviselővel lett kevesebb,  a közszféra működési kiadása a GDP 1,3 %-ával csökkent, 3.Spórolási lehetőség: a minisztériumok „DEKO” szervezeteinél.

21 VÁLSÁG ! VÁLSÁG ! VÁLSÁG ! És mi mégis lehetünk nyertesek……….. Sokkból siker: 1.Változtass a mentalitáson! 2.Hozd rendbe a pénzügyeket! 3.(Szerezz piaci részesedést!) 4.Gondold újra a javadalmazást! 5.Merj újítani! 6.Építs a csapatmunkára! Forrás: FIGYELŐ 2009/4.szám

22 Továbblépés: tavaszán a központi közigazgatás területi szervezeteinek vezető- kiválasztását újítja meg a KSZK. Létszám-, és célcsoport-bővülés 2.A központi közigazgatás (minisztériumok) integrált HR informatikai rendszerének véglegesítése finisben van. 3.Nemzeti gyakornoki program a generációváltás előkészítése érdekében….

Dr. Barta Zsuzsanna főigazgató-helyettes

24