-1. ÉS 0. ELŐADÁS 2013 MEGOSZTOTT TÖPRENGÉSEK VERESS JÓZSEF DSC.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

A bankok működése 1. – az elméleti háttér Előadó: Czirják Sándor.
A gazdaságpolitika szerepe a modern gazdaságokban Veress József DSc.
A Huawei Technologies Hungary Kft. a Huawei globális vállalati stratégiájában Készítette: Molnár Péter ZSKF NGG végzős mester szakos hallgató március.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Készítette: Gondos Borbála
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
HIRTELEN REPEDÉS A GLOBALIZÁCIÓN: A PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG DETERMINÁCIÓI VERESS J.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Import és Export a résztvevő 10 országban
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Megjegyzések Dinya László vitaindító tanulmányához
A gazdaság- és foglalkoztatáspolitika összehangolása
dr. Szikra Dorottya ELTE Társadalomtudományi Kar, Budapest Intézet
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
A közigazgatással foglalkozó tudományok
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
SZÁMVITEL.
Egészségügyi közbeszerzések
19. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
EMELKEDŐBEN Stratégiai folyamatok a magyar gazdaságban
NYUGDÍJ, EGÉSZSÉGÜGY, AGE(I)NG
Bevezetés a jog- és államtudományokba
A hidegháború kora
Korrupció érzékelési index 2006 Sajtótájékoztató november 6.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A külső környezet elemei
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
címzetes egyetemi docens
Válaszok a globális oktatáspolitikára
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Az újjászervezett Magyar Állam közpénzügyi rendszere
Prof. Dr. LENTNER CSABA egyetemi tanár, intézetvezető
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Európai Építésügyi Technológiai Platform és nemzeti platformjai 2007
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Az állam és a piacgazdaság
egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Válság – kezelés – válságkezelés
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
Gazdaságpolitika 6.ea.
Mikro- és makroökonómia
Társadalmi integráció kistelepüléseken
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

-1. ÉS 0. ELŐADÁS 2013 MEGOSZTOTT TÖPRENGÉSEK VERESS JÓZSEF DSC

Veress József Kor2 6 Sportlabdarúgás (ballábas), asztalitenisz (jobbkezes), kosárlabda (balkezes), tenisz (kétkezes) FilmTűzszekerek, Folyó szeli ketté, A szibériai borbély KöltőAdy Endre, József Attila, Wöeres Sándor HobbySzínház, Miniszótár-gyűjtés „Beat” Pokolgép, Quimby, 30Y

KÉRETLEN TANÁCSOK ARC(SZÜKSÉGES, ELÉGSÉGES FELT.) DERIVÁLT,MARIONETT,ILLUZIONISTÁK HAJÓZÓK, URALKODÓK, FINANSZÍROZÓK, EGYHÁZAK, SZÖRFKIRÁLYOK LÁTHATÓ ÉS LÁTHATATLAN GLOBÁL SZEREPLŐK, VALAMINT POLITIKUSAIK BÁNYÁSZOK, BRÓKEREK HÁBORÚK, HACKEREK, TERRORISTÁK MENEKÜLÉS A TORZ VALÓSÁGKÉPTŐL MENEKÜLÉS A VALÓSÁG TORZ KÉPÉTŐL

MEZTELEN JEL 2007 LAVINÁK TALÁLKOZÁSA ADOTT

Forrás: Offshore

Forrás: om/business/2012/jul/21/ offshore-wealth-global- economy-tax-havens

RIZS ÉS KONKOLY ÖTVEN – HATVAN ÉVE MOSTANÁBAN AKKOR EL SE TUDTÁK KÉPZELNI A MAI MAGATARTÁSI ATTITÜDÖKET MOST MÉG MINDIG A „RÉGI” SZERINT ALKOTUNK VÉLEMÉNYT PARADOX, HOGY EGYIK SEM MEGLEPŐ

NEM TELJES ESEMÉNYRENDSZEREK I. VEGYI FEGYVER BEVETÉS SZÍRIÁBAN A FELKELŐKNEK NINCS TECHNIKÁJUK TEHÁT A KORMÁNY, A HATALOM, ASZAD VOLT HIÁNYZIK MÉG JÓPÁR ELMÉLETI LEHETŐSÉG: A FELKELŐK „ÉRDEKÉBEN” A SZÍRIAI KORMÁNYT MEGDÖNTENI SZÁNDÉKOZÓK „SEGÍTSÉGE”…ÉS MÉG SOK MÁS

NEM TELJES ESEMÉNYRENDSZEREK II. CSŐDKÖZELI ÁLLAPOT /ORSZÁG/ A VERSENYKÉPTELENSÉG ÉS A DEKONJUNKTÚRA MIATT KIZÁRT, HOGY A KRÍZIS KINŐHETŐ, EZÉRT: RESTRIKCIÓ /AUSTERITY PROGRAMS/ HIÁNYZIK MÉG NÉHÁNY GYAKORLATI LEHETŐSÉG: TEHERMEGOSZTÁSON ALAPULÓ STRATÉGIAI VÉDEKEZÉS…

HAZUGSÁGBUKTÁK KÉT (NEM CSAK) MAGYAR BUKTA - PRIVATIZÁCIÓ - NYUGDÍJ KÉT VILÁGSZINTŰ BUKTA - SUBPRIME VÁLSÁG - AUSTERITY PROGRAMS

Az államháztartás alrendszerei

NYUGDÍJ - MAGYARORSZÁG MunkavállalókMagánnyugdíj pénztárak Államháztartás (i) Járulék (y) (ii) Hiány keletkezik (y) (iv) Kötvényvásárlás (<y) (iii) Kötvénykibocsátás a hiány finanszírozására (y) „A”-változat „B”-változat MunkavállalókÁllamháztartás Járulék (y)

A SUBPRIME VÁLSÁG A „VILÁG LAVINA” FAIR ISAAC CORPORATION HITELMINŐSÍTŐ (FICO) SKÁLA JELZÁLOGHITELEZÉS, USA, TEASER RATE ) HITELEK ÖSSZECSOMAGOLÁSA ÉRTÉKPAPÍRRÁ - KÖTVÉNNYÉ→ELADÁS ESZKÖZALAPÚ HITELEK, „H” KÖTVÉNYEK ÖSSZECSOMAGOLÁSA MÁSOKKAL: CDO /COLLATERALIZED DEBT OBLIGATION/ OAD (ORIGINATE AND DISTRIBUTE) CDS (CREDIT DEFAULT SWAP)

CDS A CREDIT DEFAULT SWAP OLYAN HITELDERIVATÍV, AMELY EGY REFERENCIAKÖTELEZETTSÉGBŐL (KÖTVÉNY, HITEL, STB.) EREDŐ HITELKOCKÁZAT TRANSZFERÁLÁSÁRA SZOLGÁL. EGY BIZTOSÍTÁST VÁSÁRLÓ, ÉS EGY BIZTOSÍTÁST NYÚJTÓ KÖZÖTTI MEGÁLLAPODÁS.

Pénzügyi eszközök kockázatossága Összetett derivatívák: CDO stb. Növekedési dinamikája RészvényEgyszerű derivatívák: opció, futures stb.

ÚJ „HAJTÁSOK” A GLOBALIZÁCIÓ ÖNSEBE A VÁLSÁG NEM ORSZÁSPECIFIKUS OFFSHORE BALANCING, BRICS, EU SOVEREIGN WEALTH FUNDS „WAR ECONOMICS” A VAGYON „ILLÉKONYSÁGA”

INSIDE JOB

A MEGSZORÍTÁSOK PRIORIZÁLÁSA JEAN-CLAUDE TRICHET ALESINA AND ARDAGNA THEN IDEA THAT AUSTERITY MEASURES COULD TRIGGER STAGNATION IS INCORRECT THE CONFIDENCE IS THE KEY FACTOR TODAY THE /AUSTERITY/ PROGRAMS WILL FOSTER NOT HAMPER ECONOMIC RECOVERY

HA VALAKI/VALAMI/ VÁLASZTÁS ÉS FELHATALMAZÁS NÉLKÜL KORLÁTLAN HATALMAT GYAKOROL, AZ A (NYUGATI) DEMOKRÁCIÁBAN DIKTATÚRÁNAK SZÁMÍT.

- A VILÁGOT VALÓBAN URALÓK - A MEGJELENÍTŐK ÉS HADSEGÉDEIK

BOGÁR LÁSZLÓ ÉRTELMEZÉSÉBEN: A HATALMON ÉS AZ URALMON LÉVŐK NEM TÉVESZTENDŐK ÖSSZE

LEHETSÉGES AZ ADÓSSÁGOK TÖRLESZTÉSE? NEM

Jövedelmi diszparitások a világban Ország Ország USA (275)11Törökország (67)0,170,24 Egyesült-Királyság (60)0,69 Fülöp-szigetek (76)0,170,13 Argentína (37)0,620,40Egyiptom (64)0,170,21 Franciaország (60)0,60,76Dél-Korea (47)0,150,57 Olaszország (58)0,550,84Bangladesh (131)0,1 Dél-Afrika (43)0,470,34Nigéria (127)0,080,02 Mexikó (97)0,440,38Indonézia (210)0,080,14 Spanyolország (40)0,40,68Thaiföld (61)0,070,2 Irán (64)0,3 Pakisztán (138)0,070,11 Kolumbia (42)0,270,18India (1016)0,060,1 Japán (127)0,250,6Kína (1259)0,040,1 Brazília (170)0,240,3Etiópia (64)0,040,02 Átlag (a táblázatban szereplő 24 ország) 0,290,35 Átlag (102 ország)0,270,30 Forrás: Durlauf et.al. (2005, 564.o.) (A vásárlóerő-paritáson mért GDP/foglalkoztatott szintje az USA-hoz képest)

A relatív GDP/foglalkoztatott eloszlása a világban (A twin-peaks jelensége) Forrás: Durlauf et.al. (2005, 565.o.) GDP/foglalkoztatott (vásárlóerő-paritáson) az USA 1960-as értékével normálva Sűrűség

The Top Decile Income Share, Forrás: Saez (2012)

CEO Pay versus Average Wage Income, Forrás: Saez (2010)

Average Real Income of bottom 99% and top 1% in the United States, (excluding capital gains) Forrás: Saez (2010)

Piramisok

A Globalizáció A globalizáció olyan, alapvetően hatalmi- gazdasági természetű folyamat, amelynek során a világgazdaság legerősebbé váló szereplői a legjelentősebb nemzetközi intézményeken keresztül, az adott és általuk is formált jogi keretek között, saját érdekeik alapján egységesítik és általános érvényűvé teszik a gazdasági és politikai játékszabályokat

A globalizáció totalitásáról A világ egyközpontúsága (?) Az információs technológia robbanásszerű fejlődése A pénzügyi gazdaság növekvő dominanciája a reálgazdaság felett Az ország kategória marginalizálódása

REAKCIÓK A GAZDASÁGI GLOBALIZÁCIÓRA MAINSTREAM, WASHINGTONI KONSZENZUS ( + ) R. DAHRENDORF (+,–) D.C. KORTEN (–)

AZ ÖSSZEESKÜVÉSELMÉLET, MINT VÁD AZON URALMI CSOPORTOK FEGYVERE, AMELYEK INFORMÁLIS HATALMUK RÉVÉN FORMÁLJÁK A FELSZÍNI INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSÉT, ÁM AZ EZT FELTÁRÓ ELEMZÉSEKET EZZEL A VÁDDAL KÉPESEK DISZKREDITÁLNI. /POKOL BÉLA, KEES VANDER PIJL/

LEGITIM IS LEHET, HA az állampolgárok alapvető tájékozódási igényét elégíti ki indokolatlanul túlzott a közéleti titkolódzás közérdekű adatokat sorozatosan titkosítanak a jelenségek hivatalos magyarázata a közvélemény számára elfogadhatatlan

A gazdaságpolitika funkciói

SAMUELSON-NORDHAUS 2012 A GAZDASÁGI HATÉKONYSÁG FOKOZÁSA A GAZDASÁGI EGYENLŐTLENSÉGEK CSÖKKENTÉSE A GAZDASÁGI STABILITÁS FENNTARTÁSA GAZDASÁGPOLITIKAI ESZKÖZÖKKEL NEMZETKÖZI GAZDASÁGPOLITIKA KIALAKÍTÁSA

A gazdaságpolitika 3 feladata Egyensúlyőrző gazdaságpolitika kialakítása és folytatása, a támadhatósági pontok minimalizálása Az ország gazdaságának optimális elhelyezése a radikálisan átalakuló termelési és szolgáltatási mezőkben, a technológiai és innovációs erőtérben a globális piacok keretein belül Olyan szektorok, profilok, kutatások menedzselése, támogatása, bizonyos szempontból életre hozása, amelyek a világ élvonalát jelentik, vagy jelenthetik, és így az adott ország jó értelemben vett kiemelkedő, megkülönböztető jegyeit reprezentálják

EMBERI MÉLTÓSÁG ELTÉRŐ IDEOLÓGIÁK KÖZÖS ÉRTÉKE NINCS TÉVEDHETETLEN EGYED NINCS TÉVEDHETETLEN KÖZÖSSÉG NINCS KRITIZÁLHATATLAN EGYED NINCS KRITIZÁLHATATLAN KÖZÖSSÉG A KRITIKA ÖNMAGÁBAN NEM IS BŰN, NEM IS BŰNCSELEKMÉNY A KRITIKA ÖNMAGÁBAN NEM LEHET MEGBÉLYEGZÉS TÁRGYA

MÉLTÓSÁGRA MÉLTATLANOK (CSAK EGÉSZSÉGESEK) ÖNFEJLŐDÉSRE KÉPTELENEK, ABBAN NEM ÉRDEKELTEK DROG, VAGY/ÉS ALKOHOLFÜGGŐK AKTÍV ÉS PASSZÍV ÉLŐSKÖDŐK SZEDÁLTAK, BIGOTTAK, FANATIKUSOK, IDOMÍTOTT DERIVÁLTAK IRREVERZIBILIS BŰNÖZŐK, TERRORISTÁK

KÖZGAZDASÁGI MOZAIKOK MAINSTREAM, VAGY NEM MAINSTREAM – PARADIGMÁK HARCA „AUSTERITY” JELIGÉRE FINANCIAL TIMES: EURÓPA BELEFÁRADT A MEGSZORÍTÁSOKBA NÉMETORSZÁG KÜLÖNLEGES SZEREPE OLLI REHN SAJÁTOS SZEREPE A FŐ KÉRDÉS: VISSZAFIZETHETŐK-E A HITELEK?

KÖRNYEZETI MOZAIKOK I. CLIMATE CHANGE LOSS OF BIODIVERSITY THE PHOSPHORUS AND NITROGEN CYCLES THE WATER CYCLES

KÖRNYEZETI MOZAIKOK II. OCEAN ACIDIFICATION CHEMICAL POLLUTION ATMOSPHERIC AEROSOL POLLUTION LAND USE CHANGES THE STRATOSPHERIC OZONE LAYER

FIZIKAI (TESTI) MOZAIKOK 2004 HAZAI FELSŐOKTATÁS (BMF): IGEN GYENGE 6%, GYENGE 13%, KIFOGÁSOLHATÓ 21%, KÖZEPES 26%, JÓ 22%, IGEN JÓ 10%, EXTRA 2% A MAGYAROK TÖBB, MINT FELE (53%) SOHA NEM VÉGEZ RENDSZERESEN TESTMOZGÁST, AZ EURÓPAI ÁTLAG 37% NÁLUNK A LAKOSSÁG 77%-A INAKTÍV, MERT HAVI HÁROM ALKALOMNÁL KEVESEBBET MOZOG BME: ROMLÓ ADATOK, EDZETLEN 25%, GYENGÉN EDZETT 15%,KÖZEPESEN, ILL. JÓL EDZETT 30-30%, DE SPORTKÖZPONT!

MENTÁLIS MOZAIKOK 2011-ES KUTATÁS (EU, SVÁJC, NORVÉGIA, IZLAND) A MENTÁLIS ZAVAROK A XXI. SZÁZAD LEGNAGYOBB KIHÍVÁSÁT JELENTIK EURÓPÁBAN ÉS AZ USÁ-BAN IS 165 MILLIÓ EURÓPAI (38%) SZENVED MENTÁLIS VAGY IDEGRENDSZERI PROBLÉMÁTÓL USA: A FELNŐTTEK ÖTÖDE SÚLYOS ESET GAZDASÁGI, SZOCIÁLIS CSALÁDI TEHER

MUNKA(HELYI) MOZAIKOK MUNKANÉLKÜLISÉGI RÁTÁK % AUSZTRÁLIA 5.6, BRAZILIA 5.7, KÍNA 4.1, HORVÁTORSZÁG 21.6, CSEHORSZÁG 8, EGYIPTOM 13, EURÓZÓNA 12.1, FRANCIAORSZÁG 10.6, NÉMETORSZÁG 5.4, MAGYARORSZÁG 11.8, LENGYELORSZÁG 14.6, SZLOVÁKIA 14.7, SZLOVÉNIA 13.6, SZERBIA 22.4, USA 7.6, SPANYOLORSZÁG 27.2, OROSZORSZÁG 5.7

TÁRSADALMI MOZAIKOK HAZUGSÁGOK IGAZSÁGKÉNT, IGAZSÁGOK HAZUGSÁGKÉNT FELTÜNTETÉSE MÉDIASZOLGÁK, MÉDIAROBOTOK „KISBÍRÓSÁGA” ÖNGYILKOSSÁGOK „LÖVÖLDÖZÉSEK” LOPÁSOK ANÓMIA ERŐSZAK MINDEN TÍPUSBAN

POLITIKAI MOZAIKOK USA, USA-IZRAEL, KÍNA, ENSZ, NATO AFGANISZTÁN, IRAK ARAB TAVASZ, LÍBIA, SZÍRIA IRÁN ÉSZAK-KOREA ATOMFEGYVER – KISZOLGÁLTATOTTSÁG ELLEN OROSZORSZÁG ERŐSÖDŐ SZEREPE

AJÁNLÁSOK AZ ALKOTÓKNAK KONCEPCIÓ A KÜLSŐ ADÓSSÁG KEZELÉSÉRE ALKU A GLOBÁLSZEREPLŐKKEL KINDULÁS A VALÓS HELYZETBŐL, NEM AZ ESZMÉKBŐL VERESS J 2010

KORMÁNY: KETTŐS VÁLSÁG AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS KRÓNIKUS EGYENSÚLYTALANSÁGA A HAZAI VÁLLALKOZÁSOK GYENGE VERSENYKÉPESSÉGE

HELIKOPTERRŐL NÉZVE AZ 1. FUNKCIÓ ÁTALAKÍTÁSA A SZUVERENITÁS MORZSÁINAK CLUSTERESÍTÉSE TESTRESZABOTT STRATÉGIAI KISÉRLET-TEHER PARTICIONÁLÁS ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK ÉS KÖTELEZETTSÉGEK SVÁJCI FRANK SZINDRÓMA

ABSZURDIÁK I. PIGS ORSZÁGOK PERIFÉRIÁRA SZORULÁSA (TOO BIG TO FAIL) AZ EU A VILÁG 8%-NYI LAKOSÁVAL A VILÁGTERMELÉS 25%-ÁT ADJA, ÉS A JÓLÉTI KIADÁSOK 50%-ÁT KÖLTI AZ EU ÖSSZES ÁLLAMADÓSSÁGA MD EURÓ, NAPI 1.2 MILLIÓVAL NŐ, AZ ÉVES KAMAT 2000 MD

ABSZURDIÁK II. SOK PIAC KEVÉS ÁLLAM VERSUS KEVÉS PIAC SOK ÁLLAM MEGNEVEZHETETLEN, ÖNMAGA LÉTEZÉSÉT IS TAGADÓ SZUPERSTRUKTÚRA (BOGÁR L) KI(K)NEK MENJENEK NEKI AZ ELKESEREDETT EMBEREK SZERTE A VILÁGON? ALULRÓL FELFELÉ KELL SZÍVÓSAN NEVESÍTENI, ÉS MENETREND ALAPÚ ALKUKAT KÖTNI A JÖVŐ ÉRDEKÉBEN

A stabilizációs politika mint konjunktúraszabályozás

A turnaround és a crisis management lehetséges elhatárolása

A válságkezelés mikro- és makroszintű kategóriáinak fogalmi bemutatása

A stabilizációs gazdaságpolitikák típusai OrtodoxGraduálisFiscal policy HeterodoxSokkterápiaFiscal policy Big BangIncome policy

A magyar stabilizációs program pillérei (1995) 1.Pénzpolitikai 2.Fiskális 3.Szociális ell. csökk. kiad. csökk. 4.Jövedelempolitikai

A Bokros program mai szemmel Antal LászlóLóránt KárolyBogár László ++/- -

ORTODOX STABILIZÁCIÓ H-2009 BRUTTÓ BÉRBEFAGYASZTÁS /13./ NYUGDÍJKORHATÁR EMELÉSE /13./ ÖNK. KGV. CSÖKKENTÉSE TÁPPÉNZ,CSALÁDI PÓTL., GYES/D/ LAKÁSTÁMOGATÁS, ENERGIAÁR- KOMPENZÁCIÓ

UNORTODOX STABILIZÁCIÓ H2010+ VÁLSÁGADÓK: BANKOK, BIZTOSÍTÓK, TÁVKÖZLÉSI CÉGEK, ENERGIAELLÁTÓK, KISKERESKEDELMI LÁNCOK KÉTMILLÓS PLAFON, 98%-OS +ADÓ MAGÁNNYUGDÍJ-PÉNZTÁRAK ÁLLAMI RENDSZERBE TERELÉSE

ORVOSSÁG (STIGLITZ) MAGAS SZINTEN TARTANI A KORMÁNYZATI KIADÁSOKAT SZERKEZETVÁLTÁS ENERGIATAKARÉKOSSÁG EGYENLŐTLENSÉG CSÖKKENTÉS A GLOBÁLIS PÉNZÜGYI RENDSZER REFORMJA A TARTALÉKOK FELHALMOZÁSÁT ENYHÍTENDŐ

O. BLANCHARD 2012 AZ EGYES ÁLLAMOK ADÓSSÁGAINAK MAGAS SZINTJE A BANKOK TŐKEHELYZETÉNEK DRÁMAI ROMLÁSA A GLOBÁLIS INGATLANPIAC TETSZHALOTT ÁLLAPOTA

JAVASLATAI ADÓSSÁGLEFARAGÁS ÜTEMTERV SZERINT A PÉNZINTÉZETEK FELTŐKÉSÍTÉSE AZ ÁLLAMPOLGÁROK SEGÍTÉSE AZ INGATLANHITEL TERHEINEK LEKÜZDÉSÉBEN A MONETÁRIS POLITIKA ALKALMAZKODÁSA, FISKÁLIS FEGYELEM, DE NEM TÚLZOTT A HITELKAMATOK ÉSSZERŰ CSÖKKENTÉSE

P. KRUGMAN, vj I SUBPRIME CRISIS G7 2010: NO MORE STIMULUS A PÉNZÜGYI GAZDASÁG MEGTÁMASZTÁSA UTÁN HAGYJUK A REÁLGAZDASÁGOT, /”CONFIDENCE”/ AUSTERITY PROGRAMS ÖNIGAZOLÓ ELMÉLETEK /REINHART-ROGOFF, ALESINA – ARDAGNA/ ALÁFŰTÖTT A GÖRÖG VÁLSÁG

P. KRUGMAN, vj II. THE RESEARCH OF AUSTERIANS WAS DEEPLY FLAWED A HITELEZŐK PRIORITÁSA A DOLGOZÓKKAL SZEMBEN TO THE EXTENT THAT POLICYMAKERS HAVE MADE USE THE ECONOMIC ANALYSIS AT ALL, THEY HAVE DONE SO THE WAY A DRUNCARD USES A LAMPPOST: FOR SUPPORT, NOT ILLUMINATION.

Fejlett országok: Bruttó kormányzati kiadások Forrás: IMF, ill. Krugman (2013) A visszaesés éve Bruttó kiadás (válság előtti = 100) A v álság előtti recessziók átlaga (1975, 1982, 1991) Felépülés a 2008-as gazdasági válságból

Megszorítás és növekedés Forrás: IMF, ill. Krugman (2013) Megszorító intézkedések a GDP százalékában GDP növekedés

Forrás: Eurostat adatbázis

2012Q12012Q22012Q32012Q42013Q1 Euro terület (17 ország)-0,1-0,2-0,1-0,6-0,3 EU (27 ország)0-0,20-0,5-0,1 Belgium0,1-0,40-0,10 Bulgária0,30,1 Csehország-0,5 -0,3 -1,3 Dánia0,3-0,90,9-0,60 Németország0,7-0,10,2-0,50 Észtország0,80,31,40,6 Írország-0,60,8-0,2-0,6 Spanyolország-0,4 -0,3-0,8-0,5 Franciaország0-0,30,2-0,2 Horváthország-0,9-0,4-0,3-0,40 Olaszország-0,6-0,3-0,9-0,6 Ciprus-0,5-0,7-1,3-1,4 Lettország1,21,41,71,4 Litvánia0,30,61,50,71,3 Luxemburg0,6-0,22,2-1,6 Magyarország-1,4-0,60-0,40,7 Málta-0,11,10,60,10 Hollandia-0,30,4-0,9-0,6-0,4 Ausztria0,50,20,1-0,10,1 Lengyelország0,30,10,300,1 Portugália-0,1-1,1-0,9-1,8-0,4 Románia1,4-0,510,3 Szlovénia-0,2-1,1-0,6-0,7 Szlovákia0,40,30,20,10,2 Finnország0,2-1,3-0,3-0,80,3 Svédország0,410,100,6 Egyesült Királyság0-0,50,7-0,20,3 Negyedéves növekedési ráta %- ban Forrás: Eurostat adatbázis

GDP növekedési ráta 2013 Q1 Forrás: Eurostat adatbázis

százalék Reál növekedési ráta 2012

Reál növekedési ráta 2013 Forrás: Eurostat adatbázis százalék

„A VILÁG HELYZETE SOHASEM REMÉNYTELEN, MERT SOHASEM AZOKON MÚLIK, AKIK NEM HISZNEK AZ ÉLETBEN, HANEM AZOKON, AKIK HISZNEK BENNE.” HAMVAS BÉLA

WEÖRES SÁNDOR: ÉNEK A HATÁRTALANRÓL Amikor még senkise voltam, fény, tiszta fény, a kígyózó patakokban gyakran aludtam én. Hogy majdnem valaki lettem, kő, durva kő, hegylejtőn jég-erezetten hömpölygetett nagy erő. És végül élni derültem, láng, pőre láng, a szerte határtalan űrben mutatom valódi hazánk.