Gárdonyi csillagok (CLLD) Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések megvalósítására irányuló helyi akciócsoportok megalakítására és azok regisztrációjára.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
Advertisements

Civil forrásteremtés Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
LEADER Szeged LEADER pályázatok
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Széchenyi Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” Új programozási metódusok a as tervezési periódusban:
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
területi tervezési és értékelési referens
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program december 10. Polomik Heléna területi tervezési és értékelési referens.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az ÚMVP intézményrendszere
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Területfejlesztési Tervezési Főosztály
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
„Sombereki Caritas Központ kialakítása” elnevezésű ROP mintaprojekt zárókonferenciája Somberek, június 12. Marketing szemlélet nonprofit szervezeteknél.
A közötti programozási időszakra történő felkészülés, a Helyi Fejlesztési Stratégiához kapcsolódó tervezési terület előzetes elismerése.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
A VÁROSREHABILITÁCIÓS KERET FELHASZNÁLÁSA ÉPÜLET KÖZTÉR 2013 előtt 2013 évben kifizetés: 12 milliárd Ft 8 támogatott kerület; 3 nyereséges. keret: 5 milliárd.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
Az integrált Szociális célú városrehabilitáció fejlesztéspolitiKAI tapasztalatai a közötti programozási időszakban Oszkó Emese Osztályvezető.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Integrált Területi Program
A Terület- és Település- fejlesztési Operatív Program (TOP) fejlesztési irányai önkormányzatoknak Kovács Zoltán fejlesztési igazgató DDRFÜ Nkft.
Dr. Nagy József elnök Bükk-Térségi LEADER Egyesület Tibolddaróc, január 30.
Szabályozási Főosztály
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Az állam hozzájárulása az urbanisztikai elképzelések megvalósításához
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
TOP K ULTURÁLIS ÉS KÖZÖSSÉGI TEREK INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSE ÉS HELYI KÖZÖSSÉGSZERVEZÉS A VÁROSI HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁHOZ KAPCSOLÓDVA.
Somogy megye Integrált Területi Programjának végrehajtása KAPOSVÁR DECEMBER 11.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A határmenti programok aktuális állása
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
Közösen Hatvan kulturális fejlődéséért A TOP CLLD Program
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
TOP vas megyei aktualitásai
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Győri helyi közösség Helyi közösségi fejlesztési stratégia
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
KÖSZI ÓZD! Közösségi színterek fejlesztése Ózdon 1.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület
LEADER pályázati lehetőségek az Innovatív Dél-Zala Helyi Akciócsoport területén önkormányzati szféra számára Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési.
Lorem ipsum.
TOP „KÖZÖS TÖBBSZÖRÖS” A Barcsi közösségfejlesztési stratégia megvalósításának főbb szabályai BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA.
Közösségi Szinten Irányított Városi Helyi Fejlesztések (CLLD )
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Tájékoztató fóruma július 12.
Előadás másolata:

Gárdonyi csillagok (CLLD) Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések megvalósítására irányuló helyi akciócsoportok megalakítására és azok regisztrációjára

Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések (CLLD ) A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága regisztrációt hirdet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 7. prioritási tengelye keretében elérhető Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések (CLLD ) megvalósítása érdekében létrejövő helyi akciócsoportok (HACS) megalakítására. Két szakaszban kell benyújtani a pályázatot 1, Felhívás a Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések megvalósítására irányuló helyi akciócsoportok megalakítására és azok regisztrációjára regisztráció 2, TOP Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva HKFS benyújtása

1, Felhívás a Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések megvalósítására irányuló helyi akciócsoportok (HACS) megalakítására és azok regisztrációjára regisztráció A HACS alakításának feltételeit a 1303/2013/EU Rendelet 34. cikke (továbbiakban: EU Rendelet) szabályozza. A regisztráció célja olyan, partnerségen alapuló helyi akciócsoportok megalakítása, amelyek a helyi szükségleteket és lehetőségeket feltárva, ösztönzik a helyi szereplők együttműködését és tudatosságát, mellyel hozzájárulnak a helyi társadalom megújításához. Az így megalakult helyi közösségek elsősorban a kultúra és a közösségépítés terén tervezhetnek fejlesztéseket, amely fejlesztések közvetetten közösségi alapú gazdaságfejlesztési módszertanok kialakítását és elterjesztését szolgálják.

A helyi akciócsoportok megszervezésének alapelvei: A regisztráció érdekében szükséges azonosítani azt a városi területet, amelyen belül a HACS tevékenykedni szándékozik. A terület kijelölésénél szükséges figyelembe venni, hogy a TOP-ból a fő lakónépességnél nagyobb lakosságszámú, városi jogállású településeken biztosíthat forrást Ennek megfelelően a CLLD eszköz megvalósítására kijelölt egymással összefüggő terület lakossága legalább , de legfeljebb fő lehet. Olyan együttműködést szükséges létrehozni, amely keretében biztosítható, hogy a helyi társadalmi-gazdasági érdekek, valamint a köz- és magánszféra képviselőinek egyike sem éri el döntéshozatali szinten a szavazati jogok 49%-ot meghaladó arányát. A megalakult helyi közösség (HACS) vállalja, hogy a regisztrációs felhívást követően – a megjelenő tervezési felhívás által meghatározott módszertani iránymutatásoknak megfelelően – elkészíti integrált, területi alapú, kulturális és közösségfejlesztési tartalmú helyi fejlesztési stratégiáját (HFS).

A CLLD célja: A CLLD keretében a helyi közösségeknek lehetőségük nyílik az EU Rendelet és a TOP 7. prioritása feltételeinek megfelelő helyi fejlesztési stratégia kialakítására, amely teret biztosít a helyi társadalom megújítására, a helyi közösségek szervezésére, tudatosságának fokozására. A prioritástengely azt célozza, hogy kísérleti jelleggel, a jogosult városokban a helyi lakosság, a civil szervezetek, a vállalkozások és az önkormányzatok együttműködésével, illetve kezdeményezésére integrált, közösségfejlesztést és helyi identitástudatot elősegítő, elsődlegesen kulturális és közösségi tartalmú, a helyi gazdaságfejlesztést támogató stratégiák készüljenek, amelyek alapján olyan helyi fejlesztési programok valósulnak meg, amelyek egyszerre és összehangoltan képesek a TOP ERFA és ESZA forrásait használni.

A CLLD eszköztől várt eredmények: A prioritási tengely ERFA intézkedése a kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztésére irányul. Az intézkedés célja, hogy a városi helyi akciócsoportok (HACS) a közösségi bevonással készülő helyi fejlesztési stratégiák alapján, az akcióterületek kijelölt közösségi és kulturális tereinek fizikai rehabilitációját, ill. fejlesztését hajtsák végre a társadalom összetartozásának erősítése és helyi gazdaság fellendülése érdekében. Az intézkedés keretében a kulturális és közösségi terek, szolgáltatások fejlesztése, kínálatuk bővítése kap támogatást, lehetőség szerint hozzájárulva a helyi gazdaság fejlesztéséhez is (indikatív célok: városi kulturális intézmények felújítása, illetve eszközfejlesztése; városrészi közösségi terek infrastrukturális felújítása, bővítése, eszközfejlesztése, kreatív, új szolgáltatások befogadására alkalmas térré alakítása; közterek „közösségi tér funkcióinak” bővítése).

ERFA-ESZA (két alap) A prioritási tengely ESZA intézkedése a helyi közösségszervezésre irányul a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva. Az intézkedés a közösségi és kulturális infrastruktúra fejlesztésekhez kapcsolódó, azokat kiegészítő közösségszervezési-, és fejlesztési, identitást erősítő, az összetartozást elősegítő tevékenységeket valósít meg (szintén indikatív célok: helyi közösségszervezési tevékenységek; helyi identitást erősítő tevékenységek; megújított infrastruktúra közösségi használatát biztosító megoldások kialakítása, kulturális, közösségi programok szervezése, lebonyolítása; helyi aktivitást, társadalmi szolidaritást elősegítő tevékenységek; helyi, közösségi alapú gazdaságfejlesztési megoldások népszerűsítése, kialakítása, elterjesztése, stb.).

A: Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése Az intézkedés célja, hogy a városi helyi akciócsoportok (HACS) a közösségi bevonással készülő helyi fejlesztési stratégiák alapján, az akcióterületek kijelölt közösségi és kulturális tereinek fizikai rehabilitációját, ill. fejlesztését hajtsák végre a társadalom összetartozásának erősítése és helyi gazdasági fellendülése érdekében. Az intézkedés keretében a kulturális és közösségi terek, szolgáltatások fejlesztése, kínálatuk bővítése kap támogatást, lehetőség szerint hozzájárulva a helyi gazdaság fejlesztéséhez is.

A: Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése Innovatív, területi közösségi szolgáltatást biztosító városi kulturális intézmények felújítása, illetve eszközfejlesztése. Például városi könyvtárak, közösségi házakban elektronikus könyv-, zene és filmtár kialakítása és szolgáltatási kínálatának bővítése, új szolgáltatások bevezetése – pl. innovatív olvasó, illetve filmnéző és zenehallgató szoba kialakítása stb. – elsősorban, de nem kizárólagosan fiatalok, gyermekes családok, gyerekek részére. Városrészi közösségi terek infrastrukturális felújítása, bővítése, eszközfejlesztése, kreatív, új szolgáltatások befogadására alkalmas térré alakítása, beleértve az önkormányzati, nonprofit és egyházi tulajdonú közösségi tereket is. A beavatkozás keretében a leromlott állapotú közösségi terek felújítása fog megtörténni olyan módon, hogy a lakosság különböző célcsoportjainak igényeit minél hatékonyabban tudja szolgálni. A fiataloknak például szabadidős infrastruktúra – pl.: parkour gyakorló pálya, gördeszkás, biciklis gyakorlópálya, szabadtéri, ingyenes fitness edzőpálya stb. – kiépítése, míg a családosoknak hagyományos, ugyanakkor biztonságos szolgáltatások garantálása – játszóterek stb. – míg az idősebb korosztálynak a közösségi tevékenységeket elősegítő eszközök telepítése

A: Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése Közterek „közösségi tér funkcióinak” bővítése. A helyi kultúra, hagyományok, illetve egyéb, a helyi közösség által szervezett rendezvények lebonyolítására alkalmas térrész kialakítása, fejlesztése, kapcsolódó eszközbeszerzések támogatása. A városi közösségi terek funkcióinak kialakításakor a helyi gazdaságfejlesztés szempontját is szükséges szem előtt tartani, ezért támogatott olyan terek, térrészek kialakítása, amelyek alkalmasak a helyi termékek bemutatására, innovatív formában történő értékesítésére, a helyi hagyományok, kulturális örökség részét képező, arra építő, értékeit továbbvivő helyi termékek előállításának bemutatására, oktatására (pl. kézműves alkotóházak), illetve a fiatalabb korosztály számra a kreativitást fejlesztő innovatív tevékenységek elsajátítására. Támogatható továbbá a kultúrához kapcsolódó gazdasági tevékenységekre (kulturális gazdaság) alkalmas helyszínek kialakítása, biztosítása. Az intézkedés keretében az infrastruktúra kialakítása, fejlesztése, valamint a helyi gazdaság közösségi megoldásait támogató beruházások végrehajtása is támogatható

. B: Helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva helyi (városrészi, szomszédsági) identitást erősítő tevékenységek: helytörténeti, honismereti, helyi örökség programok, helyi sajátosságokra épülő hagyományok, ünnepek átadása, felelevenítése, a helytörténeti és helyismereti- a kulturális örökség részét képező tárgyi eszközök elektronikus formában történő bemutatása; helyi hagyományokra épülő kézműves (népi) mesterségek újratanítása a kulturális intézmények, a civil, a kézműves mesterek, vállalkozások együttműködésének keretében, szakmaismertető és bemutató programsorozatok, kiállítások, helyi tehetségek, kreatív személyek sikeres életpályák bemutatása, vándorkiállítások, a helyi identitás és kötődés erősítése érdekében; „Versenyképesen a munkaerőpiacon” program elindítása: a humán erőforrás minőségének fejlesztése (növelése), a munkaerő-piacra történő bekapcsolódás eszközeivel: a helyi tudásra, hagyományokra, a civil és üzleti szereplők együttműködésére épülő, a helyi vállalkozási kultúrát fejlesztő szociális gazdaság, szolidáris gazdaság jellegű kezdeményezések; közösségi terekhez kapcsolódóan a városi környezeti fenntarthatóság és környezettudatossági akciók, programok végrehajtása.

A szerveződés feltételei: A HACS szervezetében kizárólag az a települési önkormányzat, valamint azok a civil szervezetek, egyházi jogi személyek (belső egyházi jogi személy) és gazdálkodó szervezetek vehetnek részt, akik, illetve, amelyek legalább a jelen, az irányító hatóság által kiadott közlemény közzétételekor már rendelkeznek székhellyel vagy telephellyel a lefedni kívánt HFS tervezési területét jelentő településen. Ezen felül, amennyiben a megalakításra kerülő helyi közösség által lefedni kívánt HFS tervezési területe igazodik a jelen IH közleményben meghatározott területhez, úgy a HACS határozatát tartalmazó jegyzőkönyv benyújtása szükséges a regisztrációs felhívás mellékleteként megjelent sablonban foglaltak alapján. Szükséges továbbá, hogy a tagok kifejezzék az együttműködési szándékukat és deklarálják részvételüket a közötti programozási időszak közösségfejlesztési feladatainak ellátásában, szintén a regisztrációs felhívás mellékleteként megjelent sablonokban foglaltak alapján.

A CLLD regisztráció: szükséges meghatározni azt az összefüggő városi területet, amelynek lakónépessége legalább , de legfeljebb fő (a lakónépesség figyelembe vétele ebben az esetben is a KSH 2014-ben kiadott helységnévtára alapján történik); a regisztrációs felhívás mellékleteként megjelent nyomtatványok szerint szükséges megalapítani a 1303/2013/EU rendelet 34. cikkében foglalt előírásoknak megfelelő helyi közösséget, amely a stratégiát elkészíti, valamint a regisztrációhoz a nyomtatványokat kitöltve benyújtani. A szervezeti együttműködés történhet konzorciumi, vagy egyesületi formában; meg kell határozni a konzorciumon, illetve az egyesületen belül azt a szervezetet (konzorcium esetében konzorciumvezetőt) valamint a kapcsolattartó személyét, amely szervezet a helyi közösség által a sikeres pályázás esetén felhasználható forrás felhasználását adminisztratív módon felügyeli (menedzsment feladatok, előkészítés, animáció). Csak olyan szervezet jelölhető ki a feladatra, amely székhellyel rendelkezik az érintett településen.

a)megállapodást köt a helyi akciócsoporttal a HFS megvalósítására felhasználható támogatási keretösszegre, valamint b) támogatási szerződést köt a munkaszervezeti funkciót ellátó szervezettel a közösségvezérelt HFS megvalósításához szükséges működési, közösségszervezési (animációs) és kommunikációs, továbbá a program-monitoring feladatok ellátásának költségeire. A 272/2014. Korm. rendelet 71 § (9) értelmében: Az irányító hatóság:

amennyiben a tevékenység nem szolgálja közvetlenül a kultúrát vagy a közösségépítést, amelyek a CLLD eszköz céljai, abban az esetben nem támogatható ez a tevékenység A TOP CLLD-ben jogosult települések a kevésbé fejlett régiók fő feletti városai, a HACS pedig – az eszköz szellemisége értelmében – a helyi közösséget képviseli (nem a szerveződés tematikáját). A HACS– még ha delegálja is ezt a jogot, de akkor is –döntéshozó testület: dönt arról, mi történjen az adott településen. Erről dönteni egyedül azok joga, aki a településen élnek. Aki pedig HACS-tag, erre a döntésre jogosulttá válik. Ebből következően semmilyen olyan terület, település nem jelenhet meg az eszköz keretein belül, amely nem feletti magyar város (mivel a TOP illetékességi területe Magyarország), továbbá nem lehet tag olyan tagszervezet a HACS-ban, amely nem a helyi közösséget képviseli.

Mire vállalkozunk? jegyzőkönyv az első egyeztető megbeszélésről; (05.24) nyilatkozat helyi közösség alapításában való részvételről; jegyzőkönyv alakuló ülésről;(05-26) nyilvántartásba vételi lap; együttműködési megállapodás; meghatalmazás képviseletre A regisztrációt követően június 30-ig -A konzorcium tagjainak- aláírási címpéldány -Vezetőség megválasztása- Bíráló Bizottság ügyrend kialakítása -HKFS összeállítása -Tervezői munkacsoport

kérdőíves lekérdezés B.I.- projekt javaslat gyűjtés TDM honlap TDM swot elemzéstervezői munkacsoport műhelymunka (lakosság)kulturális fejlesztési lehetőségekNMI, Igazgatónő, SK Az akcióterület fejlesztési szükségleteinek és lehetőségeinek elemzése tervezői munkacsoport műhelymunka (lakosság)Az akcióterület fejlesztési szükségleteinek és lehetőségeinek elemzése, swot elemzés G.I.-TDM A HKFS-t érintő tervi előzmények, programok, szolgáltatások tervezői munkacsoport SK workshop Fejlesztési szükségletek azonosítása tervezői munkacsoport műhelymunka (lakosság) ifjúsági projektek B.I. A stratégia célhierarchiája,tervezői munkacsoport Cselekvési terv tervezői munkacsoport Együttműködések tervezői munkacsoport A stratégia megvalósításának szervezeti és eljárási keretei tervezői munkacsoport műhelymunka (lakosság)