Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖSZI ÓZD! Közösségi színterek fejlesztése Ózdon 1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖSZI ÓZD! Közösségi színterek fejlesztése Ózdon 1."— Előadás másolata:

1 KÖSZI ÓZD! Közösségi színterek fejlesztése Ózdon 1

2

3 ELŐZMÉNYEK A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 7. prioritási tengelye keretében elérhető közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések (CLLD) megvalósítására helyi akciócsoportok megalakítását hívta életre. A helyi szükségleteket és lehetőségeket feltárva helyi civil-, köz-, és gazdasági szereplőből – 12 taggal megalakult a HAJÓZD Helyi Akciócsoport.

4 HAJÓZD HELYI AKCIÓCSOPORT

5 ELŐZMÉNYEK A HAJÓZD Helyi Akciócsoport aktív társadalmasítási folyamat alapján elkészítette az integrált, területi alapú, kulturális és közösségfejlesztési tartalmú Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiáját (HKFS). A HAJÓZD Helyi Akciócsoport konzorciumi formában pályázatot nyújtott be a HKFS megvalósítására és így 400 millió forint fejlesztési támogatásban részesült.

6 HELYI KÖZÖSSÉGI FEJLESZTÉSI
STRATÉGIA A helyi szereplők a HKFS megvalósítására, összhangban annak céljaival pályázatokat nyújthatnak be az elnyert összeg jelentős részére.

7 PÁLYÁZATI EREDMÉNYEK Kedvezményezett: HAJÓZD Helyi Akciócsoport
Elnyert összeg: 400 millió forint A program megvalósítási időszaka: 2017. szeptember 1. és 2020. októbert 31. Akcióterület: Ózd város közigazgatási területe Támogatottak köre: Az akcióterületen székhellyel vagy telephellyel rendelkező köz- és civil szféra szereplői és nonprofit szervezetek.

8 VÉGREHAJTÁSÁNAK MENETE
A PÁLYÁZATI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK MENETE A helyi szereplők támogatása a HKFS alapján összeállított helyi felhívások megjelenésével indul. A felhívások szakmai tartalmának meg-határozásában résztvevő szakmai javaslattevő szervezet az Akciócsoport Felhívás Előkészítő Munkacsoportja.

9 VÉGREHAJTÁSÁNAK MENETE
A PÁLYÁZATI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK MENETE A meghirdetett intézkedésekre beérkezett pályázatok értékelését a konzorcium Helyi Bíráló Bizottsága, míg az arról való döntést a HACS végzi. A nyertes projekt kiválasztása a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában meg-határozott kritériumok alapján történik.

10 HAJÓZD HELYI AKCIÓCSOPORT
MUNKASZERVEZETE A döntések előkészítését, a támogatottak értesítését, a HKFS végrehajtásával kapcsolatos adminisztrációs és kommunikációs tevékenységet a HAJÓZD Helyi Akciócsoport Munkaszervezete látja el, melynek szervezeti kereteit az Ózdi Polgármesteri Hivatal adja. A széles körű tájékoztatás és részvétel elősegítése érdekében animációs tevékenységgel is segíti a támogatást igénylőket a Munkaszervezet, ahogyan az eredmények nyomon követése, folyamatos ellenőrzése és értékelése is feladatai közé tartozik.

11 ELÉRHETŐSÉGÜK A munkaszervezet tagjai: Dobos Eszter Gál Zsanett
Szaka Attila Ügyfélszolgálat: Telefonon: (48) ben: Személyesen: Ózdi Polgármesteri Hivatal Ózd, Városház tér 1. I./107. Kedd: 8-12; Szerda: 8-12 és 13-16; Péntek: 8-12; További információ:

12 KÖzösen, SZÍvesen, Ózdon! CSELEKVÉSI TERV 1. KÖSZI TÉR!
műveletek központjában a városszerkezet új fókusz-pontjainak kialakítása, innovatív és a közösségeket aktivizáló helyszínek fejlesztése áll KÖzösen, SZÍvesen, Ózdon! 2. KÖSZI ÉRTÉK! műveletek fókuszában a városi múlt megismerése, a meglévő értékeink feltérképezése, valamint az önképzés, a tanulás kultúrájának fejlesztése került műveletek a városi fesztiválok és kísérő programjainak megvalósítását támogatja, és célja az, hogy a helyi közösségek vendégből házigazdává váljanak a városban 3. KÖSZI FESZT! 4. KÖSZI FEJLŐDÉS! műveleti területek tervezett programjai a problémák megelőzésére és kezelésére, az aktivizáló közösségek hatásának multiplikálására ösztönöz

13 1. KÖSZI TÉR! A városszerkezet új fókuszpontjainak kialakítása,
innovatív és közösség aktivizáló helyek fejlesztése. 1.1 „mOZDulj! Pontok” létrehozása, Felnőtt, gyerek szabadtéri edző és fittness parkok, eszközök 1.2 KÖSZI PONTOK Közösségi találkozó és információs pontok kialakítása 1.3 ÓZD: APP

14 1. KÖSZI TÉR! 1.4 Sport klubok felszerelése
1.5 Meglévő és új sporthelyszínek megközelíthetőségének javítása, akadálymentesítése 1.6 Kutyafuttatók kialakítása, közösségi üzemeltetése 1.7 Mobil közösségi tér 1.8 Közösségi tevékenységet biztosító szervezetek infrastrukturális fejlesztése és eszközfejlesztés

15 2. KÖSZI ÉRTÉK! A városi múlt megismerése, meglévő
értékeink feltérképezése, valamint az önképzés, tanulás kultúrájának fejlesztése. 1.1 „mOZDulj! Pontok” létrehozása, Felnőtt szabadtéri edző és fittness parkok, eszközök 2.1 Az ózdi ipari, népi, kulturális örökség bemutatása elsősorban a fiatalabb korosztály számára 2.2 Ki-mit-tudott? 2.3 Tematikus klubok felszerelése és működtetése 2.4 Élménypedagógia 2.5 Táborok

16 Városi fesztiválok és kísérő programjaik megvalósítása.
3. KÖSZI FESZT! Városi fesztiválok és kísérő programjaik megvalósítása. Vendégből házigazdává válás segítése. 3.1 Hagyománnyal rendelkező programok kínálatának bővítése, szélesítése 3.2 Új rendezvények elindítása hagyományteremtő céllal

17 4. KÖSZI FEJLŐDÉS! Egymás megsegítése önmagunk érdekében.
Program a problémák megelőzésére és kezelésére, az aktivizáló közösségek hatásának multiplikálására. 4.1 Keresztgenerációs korrepetíció 4.2 A „Figyelmes” szolgálat 4.3 Prevenció: a probléma előtt egy lépéssel

18 4. KÖSZI FEJLŐDÉS! 4.4 Tanácsadás, képzések, csoportfoglalkozások a gyermekneveléssel, gondozással kapcsolatosan 4.5 Erőszak: utólag nincs mentség! 4.6 A legegyszerűbben:önként. Önkéntes csoportok megalakítása, az önkéntesség tanulása, jó példák mutatása

19 NEM TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK
a TOP egyes konstrukciói keretében támogatható vagy támogatást nyert fejlesztések; egyes ágazati operatív programok által a közösség és kultúra, valamint a turisztika területén támogatott fejlesztések; kulturális örökség kizárólag állagmegóvást célzó megújítása; szálláshely fejlesztés; vallási helyszín megújítása kizárólag vallási célú hasznosításra; lakáscélra szolgáló lakóépületek megújítása; helyi közösség számára nem elérhető infrastruktúra fejlesztése; olyan ingatlanok fejlesztése vagy programok, amelyek a stratégiában megjelölt célcsoportok számára nem látogathatóak vagy csak egyes csoportok számára hozzáférhetők.

20 A VÉGREHAJTÁS MENETE A HKFS alapján a FEMCS előkészíti a pályázati felhívásokat. A beérkezett pályázatokat a HBB véleményezi, értékeli (az ÉB alapján) és előterjeszti a HAJÓZD Helyi Akciócsoporthoz (HACS) döntésre. A HACS dönt a nyertes pályázatokról. Az Irányító Hatóság törvényességi kritériumokat vizsgálva jóváhagyja a HACS döntését. Az Irányító Hatóság közvetlenül a nyertes pályázókkal köt szerződést a projekt végrehajtására.

21 A VÉGREHAJTÁS MENETE A munkaszervezet feladata - a fenti munkák operatív segítésén túlmenően - az eredmények folyamatos nyomon követése, ellenőrzés, értékelése. A végső kedvezményezettek: 100%-os támogatottság mellett, %-os előlegfinanszírozásban részesülhetnek. A projekt megvalósítására maximum 24 hónap áll rendelkezésre. A projekt zárását követően 5 év fenntartási kötelezettség.

22 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET! 22


Letölteni ppt "KÖSZI ÓZD! Közösségi színterek fejlesztése Ózdon 1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések