E GÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 4. ELŐADÁS Dr. Hermanné Fogarasi Éva Pszichológus-alvásterapeuta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

Az A vércsoport.
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Formula 2: Multivitamin-komplex
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Flavon max termékcsalád
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
Vigyázz a szívedre!.
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Az elhízás.
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Reformtáplálkozás.
One Line One Team One Vision USA, 2008 Egészség Anyagi biztonság.
A helyes táplálkozás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges Táplálkozás
NÖVÉNYI ALAPÚ, INSTANT ITALPOROK HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI KIVONATOK A MODERN VILÁGUNKBAN.
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Illóolaj Fehérjék Cukrok Köhőgés Emésztés Ánizs csoki Epe bántalmak.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálkozási ismeretek II.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Az egészséges életmód és a stressz
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
„A gyógynövények királya”
Növényi rostok Cellulóz
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Az algák világa A 3,5 milliárd éves élet a Földön 1.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Kvíz, bor, kávé Agyunk és a nagy hármas. Mit szeret az agyunk? Aludni és melatonint termelni Omega 3-6 zsírsavakat (pl.halolaj, ligetszépe, olíva) Tanulni.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Réti gyógynövények.
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
Az ésszerű táplálkozás
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

E GÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 4. ELŐADÁS Dr. Hermanné Fogarasi Éva Pszichológus-alvásterapeuta

E GÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 4. SZÍV - ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE A betegség oka: az érfalak elvesztik rugalmasságukat /nő emiatt a vérnyomás/ Az érfalakon belül lerakódások képződnek Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

Ö RÖKLÖTT VAGY SZERZETT ? Az örökletes szív- érrendszeri betegségek ált. hamar kiderülnek Bizonyos örökletes tényezők hajlamosítanak és növelik a kockázatot – gyanú esetén szűrővizsgálatok!!! Az életmóddal a szív- érrendszeri betegségek kockázata nagyon nagy mértékben csökkenthető Életmód: alvás – mozgás - táplálkozás Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

TÁPLÁLKOZÁS Mit IGEN és mit NE? Mit NE: Túl sok kalória – elhízás Hasi zsírdepók anyagcsere kockázata Só, rossz zsírok, finomított üres kalória bombák, cukor, vörös húsok, tejtermékek/?/ Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

GABONAFÉLÉK Csak éve fogyasztjuk, de a civilizáció kezdetét jelenti /mezőgazdaság kialakulása/ Emésztőrendszerünk gyakorlatilag éve nem változott Ehhez képest ma már a táplálékok több mint 50 %-a gabona Ezek közül a búza a leggyakoribb és egyben az ételallergiák legnagyobb részéért bizonyítottan ez felelős /cukor és tejtermék a köv./ Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

G ABONAFÉLÉK 2. A finomított gabonafélék csak üres kalóriák A búza, a rozs,a zab, az árpa gluténallergiát okozhat /cöliákia 1:33 + rejtett cöliákia?/ Kalóriaértékük magas, tápértékük alacsony, rosttartalmuk korlátozott szénhidrátfüggőséghez vezetnek, ami az elhízáshoz és a szénhidrát anyagcsere zavarához vezet Van néhány egészséges gabona: zabpehely, quinoa, barnarizs, köles Teljes kiőrlésű: a mag külső héja – ami az élelmi rostot tartalmazza – megmarad. Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

ZAB Béta-glukán van benne Csökkenti a koleszterint és a szív- érrendszeri betegségeket Feltúrbozza az immunrendszert /aktiválja a makrofágokat/ Zabpehely reggeli Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

BARNARIZS Koleszterincsökkentő és véd a szív- érrendszeri betegségek ellen A fehérrizs teljesen értéktelen Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

É LELMI ROSTOK A rostgazdag étrend segít a rák, a szívbetegség, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulási lehetőségének csökkentésében Napi rostbevitel: min g ajánlott! Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

B ABFÉLÉK, LENCSE A legjobb rostforrások Koleszterincsökkentők vércukorstabilizáló Sok a babban folsav – jó a szívre Növényi fehérjeforrás Vöröslencse: egészséges ételsűrűsítő Ásványianyagok /vas/ és nyomelemek /mangán – koleszterinkontroll/ Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

ALMA Közmondás? Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

ALMA Napi egy /piros/ alma az orvost távol tartja 32 %-kal csökkenti a szívroham kockázatát Rengeteg fitokemikália, antioxidáns, fenolok, pektin Pektin – oldódó rostforrás – koleszterincsökentő Rák és II-es tip cukorbetegség ellen is véd A sok flavonoidot fogyasztó nők körében 35 %-kal kevesebb a szív- érrendszeri betegségek kockázata /+ a ráktól is véd!/ Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

AVOKÁDÓ nagy a zsírtartalma:egyszeresen telítetlen egészséges zsírsavak – csökkenik a koleszterinszintet és jó irányba változatják a koleszterinarányt: kevesebb LDL /rossz/ és több HDL /jó/ koleszterin Sok benne a béta szitoszterol, ami szintén csökkenti a koleszterinszintet, mert blokkolja a felszívódását Napi 1 avokádó 1 héten keresztül 17 %- kal csökkentette a koleszterinszintet Rengeteg élelmi rostot is tartalmaz Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

ÁFONYA Az AGY eledele Rengeteg gyulladásgátlót és antioxidánst tartalmaz Szabályozza a zsíranyagcserét és a zsírok véráramba kerülését. Segít megelőzni a lerakódásokat az érfalakon Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

SÁRGADINNYE Magas volumenű étel: adott súlyhoz viszonyítva magas a víz, rost, levegő tartalma, de alacsony a kalóriatartalma! Napi kb. 1,4 kg ételt eszünk meg, mindegy h al v magas Sok benne a kálium: az egészséges vérnyomás alapfeltétele és csökkenti a szívbetegség és agyvérzés kockázatát /banánban, fügében is sok van!/ Sok az A-vitamin: immunrendszer serkentő! Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

KÓKUSZ Kókuszon élő szigetlakók /Tokelau, Pukapuka – Csendes óceán/ körében ismeretlen az érelmeszesedés, szívbetegség. Amikor a nyugati világba költöztek: drámaian hajlamosak lettek ezekre a betegségekre! Kókuszolaj: laurilsav /vírus és bakérium ellenes hatású/ Leginkább hőstabil olaj: sütéskor nem képződnek rákkeltő anyagok Semlegesíti a koleszterint Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

FÜGE Sok benne az élelmi rost /szív- érsz!/, a calcium és a kálium /vérnyomás!/ tartalma 40 %-kal csökkenti az agyvérzés kockázatát Fügepüré: természetes édesítöszer Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

SZŐLŐ Rezveratrol / a szőlő héjában van – vörösbor/. A szív- érrendszeri betegségek és a rák kockázatát csökkenti és az egyik legjobb öregedésgátló Közömbösíti a magas koleszterinszintnek a szívre és erekre gyakorolt negatív hatását Napi 100 ml piros szőlőlé /vörösbor/ csökkenti az LDL-t és növeli HDL-t Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

NARANCS Napi 2 narancs: 25 %-kal csökkent az agyvérzés kockázata Erősíti a kapillárisokat, gyulladásgátló, érvédő, antikarcinogén, C vitaminnal együtt védi a szívet, csökk. Az agyvérzés kockázatát, csökk. A koleszterint és javítja a jó/rossz koleszterint arányát Vérnyomáscsökk. Kálium Rostok narancshéj Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

A SZALT SZILVA A legtöbb antioxidánst tartalmazza Elsősorban a zsírok oxidálódását akadályozza meg /pl. koleszterin/ Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

DIÓFÉLÉK A bennük lévő zsírok, olajok nagyon egészségesek /egyszeresen telítetlen zsírok – mediterrán diéta kulcszsírja: szív- érrsz betegségek és a rák kial. kockázatának csökkentése, élettartam meghosszabbítás/ Mandula, kesudió, földimogyoró, szezámmag, tökmag, napraforgómag, dió Napi 3-4,5 dkg dióféle határozottan csökkenti a szív- érrsz. betegségek kockázatát Sok omega-3 van bennük – temérdek pozitív hatással Arginin /aminosav – érfalak belső védelme,rugalmasabbá teszi /ellazítja az összezárult véredényeket, megkönnyíti a véráramlást/, így kevésbé lesznek fogékonyak az arterogenezisre. Koleszterinszintet csökkentik és a jó/rossz koleszterin arányát javítják Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

P IROS GRÉPFRÚT - Vérzsírokat csökkenti - LDL-t /rossz koleszterint/ csökkenti - Kálium és C-vitamin forrás Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

KIWI Legtöbb C-vitamin, sok rost, sok kálium Vérhigító – szívbetegségek ellen véd Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

SZARDÍNIA Sok omega-3 zsír van benne és viszonylag kevéssé szennyezett Ne a növényi olajban eltett konzervet vegyük /omega-6-tal teleszívja magát!/ Vas, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, mangán, szelén és rengeteg B vitamin A makréla is nagyon jó Szív- érrsz betegségek kockázatát csökk. Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

O MEGA -3 ZSÍRSAVAK Az omega-3 beépül a sejtekbe és fogékonyabbá teszi a sejtmembránt a sejtek közötti kommunikációra Pl. a neurotranszmitterek könnyebben jutnak ki- és be a sejtekből pl. serotonin, dopamin – és ezek felelősek pl. a jó közérzetért, a viselkedésért, az érzelmekért, a gondolkodásért Gyulladáscsökkentők /szívbetegség, cukorbetegség, Alzheimer kór, elhízás stb/ Javítják a vérkeringést, gátolják a vérrög képződést, vérhigítók, Szívritmuszavart és vérnyomást csökkentik Segítik az inzulin termelést és a cukor elszívódását Embriók agyának a fejlődésében nélkülözhetetlnek – terhes anyák! /femibion/ Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

F EKETE CSOKI Napi 100 g étcsoki 21 % szív- érrsz betegségek kockázatcsökk. Kakaóban lévő flavonolok miatt, amik megakadályozzák h a vérben lévő zsírszerű anyagok összetapadva lerakódjanak az artériákban /vérrögképződés/ Fenntartják a szervezetben a nitrogénoxid szintjét, ami az egészséges vérnyomásért és véráramlásért felelős Magnézium – szív támogató Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

OLÍVA Mediterrán kulcszsír – felelős a mediterrán népek legendás egészségéért Egyszeresen telitetlen zsírok Védenek a szív- érrsz betegségek ellen Mindez csak az extra szűz olajra vonatkozik! Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

S AVANYÚ KÁPOSZTA Probiotikumok /jó bélflóra fenntartását segítik/ - természetes erjesztés eredményeként jönnek létre Gyulladásos folyamatokat kordában tartják – szívbetegség – és a jó koleszterin arányát növelik, a rosszét csökkentik Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

VÖRÖSBOR Rezveratrol: no.1. öregedésgátló! Szőlő héja és magja tartalmazza Antioxidáns – szívbetegség megelőzése 30 %-kal növeli az agyi véráramlást – agyvérzés veszélye csökken %-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát Növeli a HDL-t Csökkenti a vérrögképződést és a zsírlerakódás miatti véredény károsodást Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

Z ÖLDTEA, FEKETE TEA Polifenolok antioxidáns tulajdonságai Csökkenti a vérzsírokat Javítja a véráramlást Csökken a szívkoszorúér betegség kockázata – egyenes öfüggés a zöldteával gyulladásgátlás Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

VÍZIVÁS Szervezetünk 83 %-a víz Minden anyagcsere folyamathoz nélkülözhetetlen Méregtelenítés Normális vérkeringéshez megfelelő menny kell A hidratáltság megvédi a szívet, mert növeli a viszkozitást Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

FAHÉJ Csökkenti a rossz koleszterint Csökkenti a vércukrot Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

FOKHAGYMA Fel kell aprítani! Csökkenti a koleszterint, megakadályozza a vérrögképződést A lerakódásokat leépíti Véralvadás gátló hatásu Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

KURKUMA Gyulladásgátló, antioxidáns Májbarát Pozitív hatású a koleszterinre Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

LENMAGOLAJ Omega 3 Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

É TREND A SZÍV - ÉRRSZ BETEGSÉGEK CSÖKKENTÉSÉRE „poliétrend” British Medical Journal Vörösbor, hal, diófélék, fokhagyma, gyümölcsök, zöldségek, étcsoki 75 %-os kockázat csökkentés érhető el ezzel! Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta