Energetikai auditálás 1 Dr. Zsebik Albin elnökhelyettes Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Rávkeve, 2016. április 25-26. XXIII.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
ISO 9001:2009 SZABVÁNYNAK MEGFELELŐ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER 1 Minőségügy alapjai 2.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Gazdasági informatika - bevezető
Az MVM Partner energetikai szakreferens szolgáltatása
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Egészségügyi Menedzserképző Központ
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Energetikai gazdaságtan
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
SZÁMVITEL.
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
Az energiamérlegünk torzulásai és javítási lehetőségei
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Villamosenergia-piac Törvény után, liberalizáció előtt
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Compliance és Corporate Governance
Cégnév….. KAIZEN AKCIÓ A ….. TERÜLETEN
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Családi vállalkozások
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
Energiahatékonysági és Megújuló Finanszírozási Program Erste Bank Hungary Budapest,
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Energetikai auditálás 1 Dr. Zsebik Albin elnökhelyettes Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Rávkeve, április XXIII. ORSZÁGOS KONFERENCIA MAGYAR FOGYASZTÓK AZ EURÓPAI ENERGIAUNIÓBAN

2  Az energiaveszteség-feltáráshoz kapcsolódó bevezető gondolatok  Az energiaveszteség-feltárás egykor  Az energetikai auditálás jogi környezete  ISO energiairányítási rendszer  Bázisérték, célérték  Tapasztalatok, jobbító javaslatok Az előadás felépítése

3 Bevezető gondolatok 1.Az auditor hozzáállása – változó környezet - lehetőség és felelősség 1. 2.Kötelezettség, vagy lehetőség ? – érdek és kötelesség 3.Energetikai audit, vagy ISO ? - Körültekintő energiaveszteség feltárásra alapozott ISO Mérnök újság, XXII. évf október

4 Energiaveszteség-feltárás egykor - 1 Magyar Energiagazdaság 5. évf szám Nézz körül üzemedben Üzemi tapasztalatok

5 Energiaveszteség-feltárás egykor - 2 Budapest, Budapest, 2004.

E ↓ ? - karbantartással ? Ft/h

7 Jobbító javaslatok 2158 Ft/h 50 eFt/nap 4315 Ft/h 100 eFt/nap 1,4 mill Nm 3 /év

8  az EU mind az ipari-, mind a szolgáltatói szektor területén jelentős energia-megtakarítási potenciált feltételez  az energetikai audit az egyes iparági szereplők versenyképességének előmozdítását és az energiatudatos vállalatirányítás elterjedését hivatott szolgálni Az energetikai auditálás újkori 1 jogi környezete – kiindulás és cél Egykori – „A Gazdasági bizottság /1985 számú határozatában előírta az energia-veszteségfeltáró vizsgálatok végzését.”

9  2012/27/EU energiahatékonysági irányelv  az energiahatékonyságról szóló évi LVII. törvény  az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról szóló 122/2015. (V.26.) Korm. rendelet  az energetikai auditokkal kapcsolatos adatszolgáltatásra és a regisztráló szervezetek éves jelentésére vonatkozó részletes szabályokról szóló 26/2015. (V.26.) NFM rendelet Az energetikai auditálás jogi környezete

10 A Kormány energiahatékonysági feladatai: a) meghatározza a nemzeti energiahatékonysági célkitűzést; … h) meghatározza az energetikai auditálással kapcsolatos követelményeket; … k) meghatározza az energiamegtakarítás összehasonlításakor és összevethető mértékegységre történő átváltásakor alkalmazandó átváltási tényezőket. Az energetikai auditálás jogi környezete – hatósági feladatok 1.

11 A MEKH (Hivatal) energiahatékonysági feladatai: a) adatokat gyűjt az energiahatékony beszerzések lefolytatására köteles szervezetek energiahatékonysági célú beszerzéseiről; b) nyilvántartja és közzéteszi a végfelhasználási energiamegtakarítás összesítéséhez szükséges, az egyes szakpolitikai intézkedések révén elért energiamegtakarítási adatokat; Az energetikai auditálás jogi környezete – hatósági feladatok 2.

12 A MEKH (Hivatal) energiahatékonysági feladatai: c) névjegyzéket vezet az energetikai auditorokról és energetikai auditáló szervezetekről, nyilvántartást vezet az energetikai auditorokat regisztráló szervezetekről, ellátja e személyek és szervezetek felügyeletét; valamint elvégzi az energetikai auditálás ellenőrzését; d) a 20. § szerinti energiahatékonysági tájékoztató honlapot tart fenn; … i)..... Az energetikai auditálás jogi környezete – hatósági feladatok 3.

§ (1) A nagyvállalat tevékenysége energetikai jellemzőinek megismerése céljából köteles négyévente energetikai auditálást végeztetni (2) Mentesül a kötelező energetikai auditálás alól az a nagyvállalat, amely az EN ISO szabványnak megfelelő, akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtet. (3).... (4).... Az energetikai auditálás jogi környezete – nagyvállalatok feladata

§ (1) Az energetikai auditnak az energiafogyasztással és a – villamos energiára vonatkozó – terhelési profilokkal kapcsolatos naprakész, mért és visszakövethető műveleti adatokra kell épülnie, valamint ki kell terjednie az épületek vagy épületcsoportok, ipari műveletek vagy létesítmények energiafogyasztási profiljának részletes felülvizsgálatára, beleértve a szállítást is. (2) Az energetikai auditnak – amennyiben az lehetséges – életciklus-költség elemzésre kell épülnie a hosszú távú megtakarítások, a hosszú távú beruházások maradványértékei, valamint a diszkontráták figyelembe vétele érdekében. Az energetikai auditálás jogi környezete – az audit minimális követelményei – 1.

15 (3) Az energetikai auditnak arányosnak és megfelelően reprezentatívnak kell lennie. (4) Az energetikai auditnak ki kell terjednie a) az alkalmazott energiahordozók és költségeik meghatározására, b) a fogyasztási trendek, bázisértékek és fajlagos értékek meghatározására, c) az energiapazarlási pontok megkeresésére és bemutatására, d) a költséghatékonyabb energia-felhasználási módok feltárására és elemzésére, a megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségére, valamint a fejlettebb üzemeltetési eljárások és esetleges új berendezések bemutatására. Az energetikai auditálás jogi környezete – az audit minimális követelményei – 2.

16 (5) Az energetikai auditnak részletes és hitelesített számításokat kell lehetővé tennie a javasolt energiahatékonyság-javítási intézkedésekre vonatkozóan és számszerűsítenie kell az energiahatékonysági potenciált. (6) Az energetikai auditnak legalább az alábbi beavatkozási kategóriák szerint kell meghatároznia intézkedéseket: a) beruházást nem igénylő (egyszerű), b) támogatás nélkül is elvárható módon megtérülő (költségoptimális), c) jelenleg csak támogatásokkal reális (költségigényes). Az energetikai auditálás jogi környezete – az audit minimális követelményei – 3.

ISO Energiairányítási rendszer - EIR Tervezz / Plan Végezz / Do Ellenőrizz / Check Jobbíts / Act ISO A Deming ciklus

18 Energiairányítási rendszer koncepció

Energiapolitika Energiatervezés Bevezetés és működtetés Ellenőrzés Belső audit Megelőzés, jobbítás Lehetséges jobbításokról, vezetői tájékoztatás Lehetséges jobbításokról, vezetői tájékoztatás Forrás: MSZ EN ISO Mérés értékelés Mérés értékelés Az EIR elvi sémája, logikája Veszteségfeltárás !

EIR gyakorlati séma Source: EnMS-Doc Associates Start Előkészítés Energiaveszteség -feltárás Rangsorolás Megvalósíthatósági elemzés Gazdasági elemzés Projekt tervezés Elvi séma

EIR gyakorlati séma Source: EnMS-Doc Associates Start Energia megtakarítás Belső audit Előkészítés Értékelés, visszacsatolás Elvi séma

A dokumentációnak kulcsszerepe van az EIR sikeres működtetésében Az EIR dokumentációja Az ISO meghatározó 12 dokumentuma Kézikönyv Kommunikáció irányelv Folyamatos fejlődés irányelv Monitoring irányelv Beszerzési irányelv Belső audit terv Iratkezelési irányelv Energetikai audit Cselekvési terv Képzési terv Jogi és egyéb követelmények betartásának szabályzata Energiapolitika Nyilvántartás Eljárásrendek EIR iratok

23 Önértékelés tapasztalatai – 42 kérdés Témakörök: Az energiahatékonyság beépülése a vállalat irányítási rendszerébe Tényeken alapuló döntéshozatal az energiagazdálkodás területén Célok és cselekvési tervek Megfelelő erőforrások biztosítása Az eredmények számszerűsítése és demonstrálása

A vizsgált rendszer határa? A vizsgált rendszer tágabb határa? Természeti Adottságok? Gazdasági környezet: Gazdaságpolitika Energia árak, KÁT Műszaki környezet: Rendelkezésre álló berendezések A földhő A nap Helyi erőforrások hasznosítása ! Kiváló termőföld Változó környezet

Az auditálás tárgyát képező rendszer szűkebb határa A vizsgált rendszer határa A telephely alaprajza A épület B épület C épület CKCK AKAK BKBK Ivóvíz mérőhelyek Gázfogadó Villany betáp

Adatgyűjtés a létesítmény működéséről Az Üzem áttekintő kapcsolása a nyomásfokozó részleg nélkül A vizsgált rendszer határa

Villany Gáz Adatgyűjtés a létesítmény működéséről A földgáz előkészítés elvi sémája –berendezések jelölésével Termék, hulladék Energia A vizsgált rendszer határa

28 Bázisérték, célérték ? 1.Anyag felhasználás Új gép belépése, +80 t/hó Karbantartás Leállás

29 Bázisérték, célérték ? 1.Anyag felhasználás Új gép belépése, +80 t/hó Karbantartás Leállás Bázis ?

30 Bázisérték, célérték ? Bázis A havi feldolgozás fajlagos bázis és célértéke 80,8 t/gép, hó Cél, hogy a 40 gépből 37 gép folyamatosan üzemeljen A feldolgozás havi célértéke 2990 t/hó

31 Célérték - pótvízfelhasználás Célérték 165 m 3 /nap Skála: eFt/nap, eFt/h

Anyag, földgáz és villamos-energia felhasználás Bázisérték?Bázisérték?

Natural gas average, 4478 MWh/month Electricity average, 4092 MWh/month Electricity from cogen, 777 MWh Consumption of gas engines, 4395 MWh Anyag, földgáz és villamos-energia felhasználás Bázisérték?Bázisérték?

0,1 1,2 Monthly average outdoor temperature Bázisérték?Bázisérték? Villamos-energia felhasználás

35 Érdek és kötelesség ? Energiagazdálkodási megfontolások: K = E. k e = P. . k e  Ft P ↓ ?  ↓ ? k e ↓ ?

36 k e ↓ ? – energia beszerzés

37 P ↓ ? – teljesítmény gazdálkodás

38 P ↓ ? – teljesítmény gazdálkodás

39 P ↓ ? – teljesítmény gazdálkodás Térfogatáram és fordulatszám Nyomásnövekedés, fordulatszám és térfogatáram Teljesítményigény és térfogatáram

P ↓ ? Légcsereszám csökkentés A névleges légcsere biztosításához a szellőző ventilátorok villamos teljesítményigénye 10 kW. Mennyi lenne a villamos teljesítményigény, ha a névleges légcsere az eredetihez képest 1/3-al kevesebb lenne? A hasonlósági törvényből indulunk ki. Azaz,, vagyis, ha egyharmaddal csökkentjük a térfogatáramot, egyharmadára csökken a teljesítményigény ! Érdemes megjegyezni!

41 Fojtásos és megkerülő ágas szabályozás megszüntetése Forrás: Energiagazdálkodás, sz., ábra Csata Zsolt P ↓ ? – teljesítmény gazdálkodás

 Tárolók létesítése  Fűtési menetrend optimalizálás  Fölösleges hajtások kikapcsolása  Keringetés éjszakai, munkaszüneti szüneteltetése  ↓ ? – villamos hajtások

43 E és  ↓ ? – energiagazdálkodás Szabadhűtés alkalmazása Hűtési tartamdiagram Fűtési tartamdiagram A szabadhűtés tartamdiagramja

A jelenleginél fejlettebb új berendezés – 1. Hűtés növelt teljesítmény tényezővel Összehasonlító mérések eredménye Korszerű Csavar Dugattyú s

A jelenleginél fejlettebb új berendezés – 2. A körszerű géppel elérhető megtakarítás: Megtakar í t á s A villamos-energia felhaszn á l á s folyamatos ü zemn é l, MWh/ é v 103 A villamos-energia k ö lts é ge folyamatos ü zemn é l, Ft/ é v A villamos-energia felhaszn á l á s 50% kihaszn á l á sn á l, MWh/ é v 72 A villamos-energia k ö lts é ge 50% kihaszn á l á sn á l, (70% ü zem) Ft/ é v

Különböző átmérőjű lyukon kiáramló gőz vesztesége a nyomás függvényében E ↓ ? - karbantartással

Üzemviteli nyomás magasabb a szükségesnél Sarjúgőz hasznosítás h’’=2778 kJ/kg h’=762 kJ/kg h’’*=2678 kJ/kg h’*=428 kJ/kg x Gőzzel arányos Víz fázissal arányos 3 bar 16 bar  h  1-2 % Vízgőz hőmérséklet-entrópia diagramja E↓?E↓?

Füstgáz elemzés, hőhasznosítás

Füstgáz hőhasznositás Rajz: Falucskai Norbert Kiinduló állapot modellje:Javasolt megoldás: Kémény Hangtompító Gázmotor Gőzkazán Hőhasznosító

50 Kondenzvíz hőjének hasznosítása E ↓ ? – energiagazdálkodás

Bázis Az energia megtakarítási lehetőségek csoportosítása Ráfordítási igény, MFt 5-8% Kis költséggel elérhető megtakarítás Nagy költséggel elérhető megtakarítás Energiahatékonyság növelő intézkedések Tudatosság Alacsonyan csüngő gyümölcsök Jól előkészített felújítások Csak támogatással elérhető megtakarítás

52 Záró gondolatok 1.Az auditor hozzáállása – változó környezet - lehetőség és felelősség 1. 1.Kötelezettség, vagy lehetőség ? – érdek és kötelesség 2.Energetikai audit, vagy ISO ? - Körültekintő energiaveszteség feltárásra alapozott ISO Mérnök újság, XXII. évf október

Köszönöm a figyelmet! 53 Dr. Zsebik Albin Jegyezze elő naptárába KLENEN ’ március évfolyam A magyar energiagazdaság problémáit tárgyaló tudományos és gyakorlati folyóirat