A KÖZBESZERZÉSI ELLENŐRZÉSI RENDSZER ALAKULÁSA A LEGAKTUÁLISABB EURÓPAI UNIÓS BIZOTTSÁGI AUDITTAPASZTALATOK ALAPJÁN DR. SIMON ANNAMÁRIA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
Irattári és levéltári funkciók a tanúsított szoftverekben Vágujhelyi Ferenc.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Gyakori kérdések a közbeszerzések terén.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
376/2014 EU RENDELET BEVEZETÉSÉNEK
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Előadó: Dr. Csányi István,
SZÁMVITEL.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
MAGYAR ADÓÜGYEK AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA ELŐTT
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
1993-as közoktatási törvény
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Oktatási Igazgatóság Vaszari Judit
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A gyermeki jogok érvényesítése
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A gyermeki jogok érvényesítése
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

A KÖZBESZERZÉSI ELLENŐRZÉSI RENDSZER ALAKULÁSA A LEGAKTUÁLISABB EURÓPAI UNIÓS BIZOTTSÁGI AUDITTAPASZTALATOK ALAPJÁN DR. SIMON ANNAMÁRIA

Az ellenőrzés szintje, formái EU-szint (pl. Európai Bizottság, OLAF, Európai Bíróság) ME és KSZ/IH uniós forrásból támogatott eljárások ellenőrzése hazai érintkező területek (hivatalbóli jogorvoslati eljárás kezdeményezői): – a) a Közbeszerzési Hatóság elnöke; – b) az Állami Számvevőszék; – c) a kormányzati ellenőrzési szerv; – d) a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős szerv; – e) a Magyar Államkincstár; – f) az alapvető jogok biztosa; – g) a közbeszerzéshez támogatást nyújtó, illetve a támogatás felhasználásában jogszabály alapján közreműködő szervezet; – h) a Kormány által kijelölt központi beszerző szerv; – i) a Gazdasági Versenyhivatal; – j) az európai támogatásokat auditáló szerv; – k) az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter; – l) az ügyész; – m) a közbeszerzésekért felelős miniszter.

Auditok 1083/2006/EK tanácsi rendelet 72. cikk (2) bek. 1303/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 127. cikke 4/2011. (I.28.) Korm.rend. 7. § (3) bek. 272/2014. (XI. 5.) Korm. rend. 16. §

2015 novemberi KFF audit november DG REGIO ellenőrző látogatás Ellenőrzés célja: horizontális közbeszerzési ellenőrzés Megbizonyosodni az irányítási és ellenőrzési rendszerek működéséről a magas kockázatú operatív programok, területek és horizontális témák ellenőrzésén keresztül

Ellenőrzés köre - mintavételezés Operatív programMinőség-ellenőrzésSzabályossági eljárásSzerződés- módosítások Összesen Közlekedés Operatív Program Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Végrehajtás Operatív Program 1001 Elektronikus Közigazgatás Operatív Program 0112 Környezet és Energia Operatív Program Észak Alföld Operatív Program 0213 Közép-Magyarország Operatív Program 0011 Gazdaságfejlesztési Operatív Program 2103 Összesen

A főbb megállapítások és intézkedések összefoglalása

Megállapítások Hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban odaítélt hasonló jellegű építési munkálatok, szolgáltatások szabálytalan ismétlődése Indokolatlan határidő-lerövidítés előzetes összesített tájékoztatóval Diszkriminatív műszaki leírások Gyorsított eljárás indokolatlan alkalmazása

2011. évi közbeszerzési törvény 94. § (3) b) és a 2004/18/EK irányelv 31. cikk (4) b) Az ajánlatkérő hatóságok közbeszerzési szerződéseket köthetnek szerződési hirdetmény előzetes közzététele nélküli tárgyalásos eljárás során „olyan új építési munkákat, illetve szolgáltatásokat illetően, amelyek attól a gazdasági szereplőtől megrendelt munkák megismétléséből állnak, akinek, illetve amelynek ugyanaz az ajánlatkérő szerv már odaítélt egy korábbi szerződést, feltéve, hogy ezek az építési munkák, illetve szolgáltatások megfelelnek egy olyan alapprojektnek, amelyre az eredeti szerződést nyílt vagy meghívásos eljárást követően ítélték oda Megállapítás: A évi CVIII. törvény 94. § (3) bekezdés b) pontja szerinti hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások a 2004/18/EK irányelvnek nem megfelelően kerültek megindításra, mivel az előzmény hirdetményes eljárás hirdetményében csupán annyi szerepelt, hogy ajánlatkérő hirdetmény nélküli eljárást alkalmazhat további munkák/szolgáltatások megrendelésére A Bizottság szerint ilyen hirdetmény nélküli eljárást csak az előzmény hirdetményes eljárás megindításakor már ismert, és a hirdetményben hivatkozott, hasonló munkákra/szolgáltatásokra lehet alkalmazni. Elvárt intézkedés: A nemzeti hatóságok tegyenek azonnali intézkedést a fent leírt gyakorlat megszüntetése érdekében, és biztosítsanak megfelelő iránymutatást az ajánlatkérő hatóságok részére a 31(4)b cikk értelmezésével kapcsolatban. Hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban odaítélt hasonló jellegű építési munkálatok, szolgáltatások szabálytalan ismétlődése

Indokolatlan határidő-lerövidítés előzetes összesített tájékoztatóval A vizsgált eljárásokban napos volt az ajánlattételi határidő, az ajánlatkérő az előzetes összesített tájékoztatóban nem tüntette fel az alkalmassági követelményeket, holott nem bizonyított, hogy azok a tájékoztató feladásakor nem álltak rendelkezésre.  Elvárt intézkedés: A nemzeti hatóságok tegyenek azonnali intézkedést a fent leírt gyakorlat megszüntetése érdekében, és biztosítsanak megfelelő iránymutatást az ajánlatkérő hatóságok részére. Az EÖT formanyomtatványokat és az ajánlatkérő hatóságok számára kidolgozott iránymutatásokat frissíteni kell. A KFF által elvégzett közbeszerzésekkel kapcsolatos irányítási ellenőrzések során vissza kell utasítani minden olyan ajánlati felhívást, amely egy nem megfelelő EÖT, azaz a hozzáférhető információk szempontjából hiányos EÖT közzétételét követően rövidebb benyújtási határidőket köt ki.

Diszkriminatív műszaki leírások A Bizottság ellenőreinek megállapításai szerint nagyon magas Magyarországon az olyan közbeszerzési eljárások száma, amelyben csupán egyetlen ajánlat érkezik, amely sok esetben a műszaki leírás versenykorlátozó jellegéből fakadhat.  Elvárt intézkedés: Az irányító hatóság és a KFF biztosítsa, hogy a műszaki leírást nem konkrét modellekhez igazítják.

Gyorsított eljárás indokolatlan használata A vizsgált közbeszerzésben a gyorsított eljárás alkalmazásának indoka a programozási időszak zárása, és így a költségvetési rizikó kizárása, illetve minimalizálása volt A gyorsított eljárás a Bizottság véleménye alapján nem állta meg a helyét, mivel az ajánlatkérőnek számolnia kellett volna a programozási időszak zárásával, és az ajánlattételi határidő nem volt megfelelő a benyújtandó ajánlat összetettségéhez képest  Elvárt intézkedés: A KFF utasítson vissza minden olyan hirdetményt, amely a szerződés összetettségének figyelembe vételét mellőző, megfelelő indoklás nélküli gyorsított eljárást alkalmaz. Az ajánlatkérők számára biztosított iránymutatásokat meg kell erősíteni annak érdekében, hogy ezt a kérdést megfelelő módon kezeljék.

A konkrét eljárásokhoz köthető megállapítások mellett egyéb észrevételek + ajánlások

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!