A szakember és mérnökképzés valamint az informatika megnövekedett jelentősége Vajta László BME VIK 2015. december 03.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA INFORMATIKAI TERÜLETTEL.
Advertisements

Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program bemutatása Dr. Bakonyi Péter és Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és.
Benedek András – BME GTK APPI Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében V. Országos Távmunka Konferencia Budapest, december 7.
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Az információs forradalom
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program – JINKA 1.3 Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Készítette: Tóth Enikő 11.A
50 éves a szegedi informatika
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
Nagy Gábor MF01-M2.
SZTE - SZEGED A MÉRNÖKKÉPZÉS ÚJ KIHÍVÁSAI - INTERNETTEL ÖSSZEKÖTÖTT TÁVOLI LABORATÓRIUMOK Matijevics István.
Széchenyi István Egyetem MTK Közlekedési és gépészmérnöki Intézet
Informatika.
Mérnöki készségek 1. ELŐADÁS.
A CONTROLLING MINT INTERDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNY
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.
A katonai műszaki ismeretek alapjai Doktori képzés I. szemeszter
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
Az Egyetem oktatási-kutatási szervezete
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Nemzeti Technológiai Platform a
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
ELTE informatikus vegyész szak
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatikus - fizika 1 ÚJ SZAK AZ ELTE TTK-N az oktatás modernizálása keretében 2000-ben lett kidolgozva, 2002 júniusában engedélyezve, 2003 szeptemberében.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
MIÉRT A TEXTIIPAR?. EREDETI TŐKEFELHALMOZÁS.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
MISKOLCI EGYETEM. A TUDÁS ÉS KÖZÖSSÉG CAMPUSA Dr. Bányai Tamás DUÁLIS KÉPZÉS Logisztikai mérnöki BSc Gépészmérnöki és Informatikai Kar.
Középiskolások pénzügyi kultúrája felmérés eredményei Dr. Kovács Péter
Szent Imre Szakgimnázium Esztergom Szakmatérkép 2016/2017.
Informatikai szakok duális oktatása a Miskolci Egyetemen 2015.
Korszerű és innovatív mérnökképzés!. Képzéseink rt itt kedvedre választhatsz! BSc 11 alapszak MSc 6 mesterszak PhD 2 Doktori Iskola.
Gazellák Magyarországon A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALATOK SZEREPE A FOGLALKOZTATÁSBAN Műhelykonferencia.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
A feldolgozóipar jövője a fejlett országokban Szalavetz Andrea KRTK vándorgyűlés Győr, június 15.
Gépészmérnöki és Informatikai Kar rt itt a helye! Korszerű és innovatív mérnökképzés! „Hallgatóvá fogadom”
Az internet használata informatikai állások felkutatásában
DIGITALIZÁCIÓ A NAGYVÁLLALATBAN
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Korszerű és innovatív mérnökképzés!
Chugyik Attila villamosmérnöki szak
Sales Back Office Specialista Dolgozz velünk az Élet habos oldalán!
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
Az informatikus képzés és az ipari kapcsolatok jövője a SZE-n
Budapesti Műszaki és gazdaságtudományi egyetem
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Nagy Roland | Robotika PMB2530, PMB2530L Nagy Roland |
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
1 Tudásbázis követelmények a digitális korszakban Gyulay Tibor tudásmenedzsment szakértő előadása „A tacit (avagy a hallgatólagos tudás) jövője a negyedik.
Előadás másolata:

A szakember és mérnökképzés valamint az informatika megnövekedett jelentősége Vajta László BME VIK december 03.

Az informatika, mint tudomány A hagyományos mérnökség elméleti alapja a matematika, és a fizika A matematika, tárgyát és módszereit tekintve, sajátos tudomány, mely részben a többi tudomány által vizsgált, részben pedig a matematika „belső” fejlődéséből adódóan létrejött (felfedezett, ill. feltalált) rendszereket, struktúrákat, azok absztrakt, közösen meglévő tulajdonságait vizsgálja. A fizikusok az anyag tulajdonságait és kölcsönhatásait tanulmányozzák az elemi részecskék szintjétől a Világegyetem egészéig. A fizikai jelenségeket matematikai modelleken keresztül igyekeznek kvantitatív módon megérteni. A XXI. sz.-ban ez kiegészül az informatikával Vajta László2

Az informatika fogalma Az informatika (information technology, IT) önálló tudományág, amely az adatok rögzítésével, kezelésével, rendszerezésével, továbbításával foglalkozik. elméleti úton azáltal, hogy módszereket, modelleket, formalizmusokat dolgoz ki a számítógépek készítéséhez és működtetéséhez; mérnöki tevékenységgel úgy, hogy számítógépeket készít, illetve azokhoz elektronikai eszközöket alkot; Rendszer tervezéssel és készítéssel azáltal, hogy a számítógépek működtető eszközeit hozza létre, illetve azokat működteti; alkalmazza Vajta László3

Az informatika egyetemi oktatása Matematikai eredete okán: Programtervező informatikus Villamosmérnöki eredete okán: Mérnök informatikus Gazdasági felhasználása okán: Gazdasági informatikus Egyéb területeken: Kiegészítő alkalmazott informatikai tárgyak Vajta László4

INFORMATIKA megnövekedett jelentősége Termelőerők és termelési viszonyok Forradalmak A fejlődés sebessége és a szabályozástechnika Új világméretű kihívások – átok vagy áldás? Vajta László5

Negyedik ipari forradalom? „Szemünk előtt zajlik a negyedik ipari forradalom” Braun Péter Privátbankár.hu 1. meetup Sokan beszélnek róla, kevesebben fejlesztik, még kevesebben alkalmazzák… Vajta László6

Miért negyedik? Miért forradalom? Első ipari forradalom Anglia, XVIII. század (gőzgép, közlekedés, gépesítés) Második ipari forradalom USA, Németország XIX. sz. vége XX. sz. eleje (anyagok, technológia, gyártásszervezés) Harmadik ipari forradalom OECD, 1970-es évektől (digitális technika) Negyedik ipari forradalom globális, XXI. sz. eleje (hálózatok, AI, mobilitás, IoT, CPS) Vajta László7

Negyedik ipari forradalom A központi kérdés az informatika fejlődése Fogalmak, amelyek évekkel ezelőtt még nem léteztek! Felhő, big data, 5G, Future Internet, M2M És a kulcs: IoT és CPS Szenzorok, hálózatban, webcímmel Vajta László8

recommendation-of-the-forschungsunion-falls-short.html Vajta László9

Vajta László10

Intenzíven kommunikált kérdés Pár idézet: „Már a kezdetektől a negyedik ipari forradalom élére álltunk” Ács István, Bosch Rexroth Hajtás- és Vezérléstechnika Kft. (techstorym2m.hu) „Egy negyedik ipari forradalom zajlik” Ablonczy Balázs SAP (portfolio.hu) „A munkahelyek nagy részéből kitúrják az embereket 20 éven belül” Bank of America Merryl Lynch (origo.hu) Vajta László11

Fejlett ipari országokban felmérés 900 döntéshozó tesztelése D, CH, A ( 50% nem hallott az Industrie 4.0 programról 25% hallott róla, de nem tudja, hogy mi az és egy meglepő eredmény USA vállaltvezetők 20%-a (!) gondolja csupán, hogy az ipar digitalizálása a siker eleme lehet Vajta László12

Industrie 4.0 Német kormány által megfogalmazott cél A (német) ipar fejlesztésének víziója az IoT világában (Kagermann/Lukas/Wahlster 2011 április) The basic principle of Industry 4.0 is that by connecting machines, work pieces and systems, we are creating intelligent networks along the entire value chain that can control each other autonomously Vajta László13

Az Industry 4.0 jövőképe Az új technológiai környezet megkülönböztető jellemzője a mechatronikai rendszerekre történő átállás. A jövőbeli termékek alapvető összetevője az elektronika lesz, a hardver egyre nagyobb szabványosítása mellett. A funkcionalitást meghatározó fő jellemzőket a szoftver fogja szolgáltatni. Ezzel a módszerrel a hagyományos gépalkatrészek mechatronikai rendszerekké alakulnak át. A funkciókat mechanikai, elektronikai vagy szoftveres úton lehet megvalósítani. Ezért a tervezéshez és a gyártáshoz, valamint a szolgáltatásokhoz interdiszciplináris csapatra van szükség, amely egyesíti a mechanikai, az elektronikai, a szoftvermérnöki és az általános mérnöki szakértelmet Vajta László14

Az ipari fejlődés fő elemei Intelligens tárgyak Új kommunikációs architektúrák Új programozási paradigmák Szabványok Biztonság Vajta László15

A szakember és mérnökképzés megnövekedett jelentősége Interdiszciplinaritás - rendszerszemlélet Gyors változások követésének képessége – élethosszig tartó tanulás Team munka – mert egy ember már nem képes… Gyakorlatorientált – mert a mérnök nem bölcsész… Vajta László16

„A jövő az egyetemek és a nagy cégközpontok együttműködéséé” „Az új adórendszer ösztönözze a közfinanszírozású kutatóhelyek és a vállalkozások kutatási együttműködéseit”. Forrás: MTI, Inforádió Változó elvárások a műszaki felsőoktatással szemben Vajta László17

A tudás szinten tartása, aktualizálása Miközben csökken a felsőoktatásba először belépők száma, Növekszik az felsőoktatás által oktatottak összes létszáma! Az IT tudás iránti igény drámaian növekszik, és tíz évente teljesen megújítandó! Vajta László18

Új módszerek a mérnökképzésben Miért: Mert globalizált, komplex, gyorsan változó, hatékony világban élünk Mit: Soft skill, nyelvtudás, alkalmazói készség, csoportmunka készség, átfogó ismeretek, integrációs képesség Vajta László19

Új módszerek a mérnökképzésben Hogyan? living lab rendszerek (DEMOLA) kooperációs képzések (duális), közös k+f tevékenység (FIEK) technológia transzfer eszközök vállalat-specifikus (tovább)képzések Stb Vajta László20

Várjuk a versenyszféra javaslatait, együttműködését! Köszönöm a figyelmet! Vajta László21