FOGLALKOZTATÁSI ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL AKKREDITÁCIÓS FŐOSZTÁLY Köszöntöm Önöket !

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés a szakképzés területén a kamarák és az érdekképviseleti szervek között Dávid Lajos FMKIK alelnök Székesfehérvár,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
1 A diasor hatályosítását végezte: dr. Szalai András, július.
Heves Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve Heves Megyei Iparkamara - Mire figyel a hatóság? Előadássorozata Augusztus.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
A TÁMOP munkaügyi központokat érintő kiemelt projektjeinek bemutatása TÁMOP 1-es 2 –es prioritásának keretében megvalósuló programok.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
Az agrár-szakigazgatás szervezeti rendszerének változásai 2017-től
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Az „Út a munkához” program évi változásai
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
1993-as közoktatási törvény
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Tatosné Takács Andrea december 18.
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Új pályainformációs eszközök - filmek
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az „Út a munkához” program évi változásai
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

FOGLALKOZTATÁSI ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL AKKREDITÁCIÓS FŐOSZTÁLY Köszöntöm Önöket !

A foglalkoztatási rehabilitáció céljai Megváltozott munkaképességűek esélyegyenlőségének és emberi jogainak érvényesítése Hátránnyal élők munkába állítása és munkában tartása A piac felé történő elmozdulás segítése Uniós elvárások teljesítése

A megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók akkreditációs eljárása

Alapelvek Egészségi és mentális állapotnak megfelelő munkahelyi környezet megteremtése Rehabilitációs tevékenység szabályainak, személyi és tárgyi feltételeinek, magatartási szabályoknak a betartása Többcsatornás támogatási rendszer kialakítása (EU mintára)

Az akkreditációs eljárás jogszabályi háttere 176/2005 (IX. 2.) Korm. rendelet a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók akkreditációjának, továbbá az akkreditált munkáltatók ellenőrzésének szabályairól 302/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a védett foglalkoztatók részére fenntartott közbeszerzések részletes szabályairól évi CXL. tv. (Ket.) A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 14/2005. (IX. 2.) FMM rendelet a rehabilitációs akkreditációs eljárás és követelményrendszer szabályairól 26/2005. (XII. 27.) FMM rendelet a rehabilitációs akkreditációs díjról 15/2005. (IX. 2.) FMM rendelet a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatás megállapításának részletes szabályairól 177/2005. (IX. 2.) Korm. rendelet a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásról

A jogszabályok hatálya nem terjed ki: a közigazgatási szervek, ill. az állami és helyi önkormányzati költségvetési szervek által alkalmazott megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására a szociális intézményen belüli foglalkoztatásra

AZ AKKREDITÁCIÓRÓL TANÚSÍTVÁNYOK, MINŐSÍTÉSI SZINTEK: Alaptanúsítvány– akkreditált foglalkoztatóvá Rehabilitációs– rehabilitációs foglalkoztatóvá Kiemelt– védett foglalkoztatóvá minősít Feltételes– védett foglalkoztatóvá minősít és a kiemelt tanúsítvány megszerzésére való felkészülést segíti.

Az eljárás lefolytatása A kérelem befogadása, akkreditációs eljárást kizáró okok megállapítása, átvételi elismervény Hiánypótlás (az alapvető akkreditációs követelmények ellenőrzése) Szakértő megbízása, helyszíni szemle Szakértői vélemény értékelése, javaslattétel tanúsítvány kiadására (ill. kérelem elutasítására) Kérelem elbírálása, tanúsítvány kiadása Egyszerűsített akkreditációs eljárás Ellenőrzés, helyszíni szemle Szakértők szerepe az ellenőrzésnél Nyilvántartás Irattározás

Védett műhelyek nyilvántartása Védett műhelynek minősül 1. a védett foglalkoztató 2. a szociális foglalkoztatási engedéllyel rendelkező szervezet 3. a védett szervezeti szerződést kötött szervezet 4. az Európai Unió tagállamában letelepedett szervezet (50 %-ot meghaladó foglalkoztatás esetén) A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal január 1 -től végzi a 302/2006. (XII. 23.) számú Korm. rendelet alapján a védett műhelyek nyilvántartását. A kérelmet és mellékleteit egy eredeti példányban a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Akkreditációs Főosztályához kell postai úton (levelezési cím: 1476 Budapest, Pf. 75.), vagy személyesen (1089 Budapest, Szeszgyár u. 4.) a Akkreditációs Főosztály első emeleti (102. sz.) ügyfélszolgálatán benyújtani. A kérelem benyújtásához államigazgatási eljárási illetéket kell befizetni az illetékekről szóló évi XCIII. törvény szerint, melynek mértéke az Itv. 29.§ (1) bekezdése értelmében 2200 Ft.

A kérelemhez csatolandó mellékletek Védett foglalkoztató esetében:kiemelt, illetve feltételes tanúsítvány másolata, eljárási illeték befizetésének igazolása Szociális foglalkoztató esetében:szociális foglalkoztatási engedély másolata, eljárási illeték befizetésének igazolása Védett szervezet esetében:védett szervezeti szerződés másolata, eljárási illeték befizetésének igazolása A védett műhely nyilvántartásba vételéhez benyújtandó kérelem és pótlap letölthető a honlapról.

A kérelem visszavonása az alábbi okokból történhet: A foglalkoztatónál történt változás esetén: változás bejelentés, ill. bejegyzési kérelem, új eljárás iránti kérelem hiánya A foglalkoztató kérelmezi A foglalkoztató rehabilitációs tevékenységét megszünteti A rendeletben előírt akkreditációs követelmények nem teljesülnek Védett foglalkoztató a létszám változást nem jelenti, illetve nem kér új akkreditációs eljárást Az akkreditációs tanúsítvány érvényessége alatt kizáró körülmény következik be.

KIMUTATÁS A DECEMBER 31-IG BEÉRKEZETT ÉS ELBÍRÁLT KÉRELMEK ALAPJÁN (2008. január 15-i feldolgozottság) ÖSSZES BEADOTT KÉRELEM:1371 (összesen kb telephelyet érint, állandóan változó) 2005-ben: ban: ben: 992 Kérelmet beadott foglalkoztatók száma: Alap kérelmek Rehabilitációs kérelmek Kiemelt kérelmek Feltételes akkreditációs kérelmek 2 összesen: 1371 ELBÍRÁLT KÉRELMEK SZÁMA: - Lajstromszám szerint kiadott tanúsítványok száma: 1044 ebből alap: 750 rehabilitációs: 125 kiemelt: 167 feltételes: összesen: 1044

KIMUTATÁS A DECEMBER 31-IG BEÉRKEZETT ÉS ELBÍRÁLT KÉRELMEK ALAPJÁN (2008. január 15-i feldolgozottság) Elbírált kérelmek székhelyek és telephelyek szerinti bontásban: székhelyek:telephelyek: alap: Rehabilitációs: kiemelt: Feltételes: 1 22 Összesen: Mindösszesen: 2041 Eljárások megszüntetése:142 (az érintett telephelyek száma: 324 összesen megv. mképességűt érint) visszavonás a foglalkoztató részéről: 47 Megszüntetés az FSZH részéről: 95 Folyamatban lévő ügyek száma: feldolgozás alatt, befejezés előtt: 140 fellebbezés alatt: 0

A szakértői részvétel adatai az akkreditációs eljárásban (2008. január 15-i adatok) Akkreditációs szakértők száma jelenleg:62 fő Közülük kirendelhető:54 fő Eddig kirendelésre került:41 fő Szakértői kirendelések: Igénybe vett szakértői napok:892 Szakértői kirendeléssel érintett telephelyek száma.884 VÉDETT MŰHELYEK Nyilvántartásba vett védett műhelyek száma: 31

ORSZÁGOSAN ÖSSZESÍTETT ADATOK Összes foglalkoztatott 6 havi átl. stat. létszáma Megváltozott munkaképességűek 6 havi átl. stat. létszáma Megváltozott munkaképességűek tényleges létszáma

ORSZÁGOSAN ÖSSZESÍTETT ADATOK Összes foglalkoztatott 6 havi átl. stat. létszáma Megváltozott munkaképességűek 6 havi átl. stat. létszáma Megváltozott munkaképességűek tényleges létszáma

ORSZÁGOS ÖSSZESÍTÉS Az akkreditált foglalkoztatóknál az összes foglalkoztatott hat havi átlagos statisztikai létszáma RÉGIÓNKÉNTI BONTÁS December Közép-Magyarország Dél-Alföld Észak-Alföld Dél-Dunántúl Nyugat-Dunántúl Közép-Dunántúl Észak-Magyarország fő

ORSZÁGOS ÖSSZESÍTÉS RÉGIÓNKÉNTI BONTÁS december 31. Az akkreditált foglalkoztatóknál a megváltozott munkaképességűek tényleges (1 havi) létszáma Közép-Magyarország Dél-Alföld Észak-Alföld Dél-Dunántúl Nyugat-Dunántúl Közép-Dunántúl Észak-Magyarország fő

KÖZÉP - DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MegyeAz összes foglalkoztatott hat havi átlagos statisztikai létszáma A megváltozott munkaképességűek hat havi átlagos statisztikai létszáma A megváltozott munkaképességűek tényleges létszáma Fejér Komárom- Esztergom Veszprém Összes: Akkreditált székhelyek és telephelyek létszámadatai megyei bontásban A régióban 11 akkreditált telephelyen nincs még foglalkoztatás

Összes foglalkoztatott 6 havi átl. stat. létszáma Megváltozott munkaképességűek 6 havi átl. stat. létszáma Megváltozott munkaképességűek tényleges létszáma KÖZÉP - DUNÁNTÚLI RÉGIÓ

FEJÉR MEGYE székhely/telephelyAz összes foglalkoztatott hat havi átl. stat. létszáma a megváltozott munkaképes ségűek hat havi átl. Stat. létszáma a megváltozott munkaképes ségűek tényleges létszáma (1 hónap) 8145 Nádasdladány, Kossuth u Székesfehérvár, Kadocsa utca 59. 7, Székesfehérvár, Zámoly u Székesfehérvár, Mandula u. 1. 4, Székesfehérvár, Távirda u. 2/a. 11, Dunaföldvár, Kossuth Lajos utca 13. 1,330, Székesfehérvár, Berényi u Sárszentmihály, Május 1 u Székesfehérvár, Basa u. 2. 0, Székesfehérvár, Jancsár utca 11. alagsor Székesfehérvár, Lövölde u. 28/a Dég, Kossuth L. u ,5 11, Dég, Kossuth L. u ,836,235, Székesfehérvár, Zombori út 8. fsz/ Székesfehérvár, Zombori út 8. fsz/ Székesfehérvár, Havranek u Veszprém, Kistó u Veszprém, Budapest út Baracs, Kossuth u ,0014, Székesfehérvár, Fiskális út ,8017,8029

8000 Székesfehérvár, Lövölde utca 5. C. ép. 2. em. 3. 4,001, Mány, Szent István u. 4. b. ép. 21,1518, Dunaújváros, Papírgyári út ,0031, Székesfehérvár, Erzsébet u , Bakonykút, Tanya 037/2 hrsz. 11,009, Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 13. B ép. 3,001, Enying, Rákóczi u , Vereb, Szabadság tér , Zámoly, Kossuth u , Bicske, Szent István út , Polgárdi, Bocskai u ,0018, Székesfehérvár, Repülőtér /4. hrsz. 42, Székesfehérvár, Távirda u. 2.a. 22, Székesfehérvár, Virág u ,0015, Székesfehérvár, Kelemen Béla u. 5. 8,002, Akkreditált székhelyek ill. telephelyek száma: 35

Összes foglalkoztatott 6 havi átl. stat. létszáma Megváltozott munkaképességűek 6 havi átl. stat. létszáma Megváltozott munkaképességűek tényleges létszáma

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE Székhely/telephelyaz összes foglalkoztatott hat havi átl. Stat. létszáma fő a megváltozott munkaképességűek hat havi átl. Stat. létszáma a megv. Munkaképességűek tényleges létszáma (1 hónap) 2800 Tatabánya, Tavaszmező u. 4.42, Dorog, Rákóczi u , Esztergom, Dobogókői út 31/A Esztergom, Dobogókői út 31/D Dorog, Hantken Miksa utca Tatabánya, Táncsics Mihály utca 2/B Oroszlány, Bokodi út Tatabánya, Tavaszmező u. 4.42, Tatabánya, Tavaszmező u. 4.54, Tatabánya, Aradi u ,0031, Tatabánya, Búzavirág u. 8.24, Tata, Ady Endre utca 40.10, Oroszlány, Takács Imre u , Esztergom-Kertváros, Vasút sor ,2039,9040, Ács, Zichy park 2.24,3020, Ete, Jókai Mór utca 13.23,3020, Komárom, Fuvaros köz 2.0, Esztergom-Kertváros, Dobó I. utca ,9042,2048

2510 Dorog, Rákóczi u ,0031, Dorog, Hantken Miksa utca 3.263,00225, Esztergom, Dobogókői utca 31/A. 169,00132, Tatabánya, Táncsics M. utca 2/b 112,00103, Tát, Fő út 59.53,0048, Esztergom-Kertváros, Kassai utca 55. 2,001, Esztergom, Látóhegyi utca 4.2, Esztergom, Dobogókői utca 31/B. 0, Esztergom, Dobogókői utca 31/C. 0, Tatabánya, Bánhidi ltp , Dorog, Hantken Miksa utca 13.3, Esztergom, Dobogókői u. 31/D. 0, Dorog, Hantken Miksa utca 5.0, Esztergom, Déli Iparterület 20377/2 hrsz. 8, Akkreditált székhelyek ill. telephelyek száma: 32

Összes foglalkoztatott 6 havi átl. stat. létszáma Megváltozott munkaképességűek 6 havi átl. stat. létszáma Megváltozott munkaképességűek tényleges létszáma

Székhely/telephelyaz összes foglalkoztatott hat havi átl. Stat. létszáma fő a megváltozott munkaképességűek hat havi átl. Stat. létszáma a megv. Munkaképességűek tényleges létszáma (1 hónap) 8518 Kemenesszentpéter, Rákóczi utca ,516, Balatonakali, Fövényes Strand u. 0118/6 0, Nemesvámos, hrsz. 841/ Iszkáz Nagy László út 64.6, Herend, Kossuth L. u ,2126,3130, Herend, Kossuth L. u , Úrkút, Liget sor Balatonkenese, Fő u Balatonfüred, Köztársaság u. 6.7, Ajka, Szabadság tér Pétfürdő, Hősök tere 14.19,4319, Várpalota, Felsőmajor utca 5.0, Ajka-Padragkút, Szivárvány út 1.32, Halimba, Bányász utca 36.31, Pápa, Kürt u. 4.51,2045, Veszprém, Pápai u , Balatonederics, Kossuth u , Ajka, Sport u , Sümeg, Kossuth u. 29.1,00 1 VESZPRÉM MEGYE

8500 Pápa, Komáromi u ,0076, Fűzfőgyártelep, Szállás u. 6.18, Ugod, Kiss János u ,0014, Pápa, Isaszegi u ,0011, Városlőd, Templom tér 3.13, Nemesvámos, 841/16 hrsz.126,55108,10113, Tapolca, Keszthelyi út ,6052,8057, Badacsonytördemic, Pince utca 2.1, Balatonkenese, Fő utca 21.24,006, Csögle, Rákóczi u , Pápa, Juhar u. 3.8, Akkreditált székhelyek ill. telephelyek száma: 30.

Összes foglalkoztatott 6 havi átl. stat. létszáma Megváltozott munkaképességűek 6 havi átl. stat. létszáma Megváltozott munkaképességűek tényleges létszáma

Cél: a tanúsítvány érvényességi ideje alatt a munkáltató kötelezettségeinek (Rendelet 5-8 §.) teljesítése, ill. az akkreditációs feltételek folyamatos fennállásának ellenőrzése Az akkreditált foglalkoztatók ellenőrzése Az ellenőrzés érdekében: Az ellenőrzést végző munkatárs a munkáltatótól tájékoztatást kérhet Az iratokba betekinthet A munkaterületet megszemlélheti A személyes iratokba betekinthet (ehhez a foglalkoztatottak írásbeli hozzájárulása szükséges) Kérdéseket tehet fel A munkáltatót felszólíthatja kötelességének teljesítésére Másolatot kérhet a dokumentumokról

Az ellenőrzés akadálya (akadályoztatása) esetén -Jegyzőkönyvben rögzíteni kell az összes tapasztalatot -A hiányzó, későbbiekben pótolható dokumentumokat be kell kérni Az ügyvezető képviselettel bízhatja meg (aláírási joggal ruházhatja fel) a helyszínen jelen lévő beosztottját (jegyzőkönyv felvétele)

FOGLALKOZTATÁSI ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL AKKREDITÁCIÓS FŐOSZTÁLY Köszönöm megtisztelő figyelmüket !