Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Advertisements

Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
A Hulladékgazdálkodási technológus FSZ átjárhatósága és kredit beszámíthatóság KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése. A gazdasági szerkezet termelékenység, munkaerő-kereslet, globális előrejelzés.
Készítette: Gondos Borbála
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Gazdasági informatika - bevezető
Magyar információbiztonsági szabványok
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS (Cross compliance)
Dr. Kovács László Főtitkár
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Talajművelés Célja: a kultúrnövények igényeit kielégítő talajállapot kialakítása Talajművelés.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A Dél-Alföldi régió innovációs képessége
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
A talajok szervesanyag-készlete
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Projektmunka Földrajzolok
Innovációs képesség és jólét összefüggései
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKMAI FOLYÓIRATOK.
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Készítette: Koleszár Gábor
A gazdasági fejlettség mérőszámai
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Szabálytalanságkezelés
Üzlezi információelemző specializió
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
A statisztikus elemző specializió
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc

HEFOP A földműveléstan és a területfejlesztés tárgya és feladata, fejlődésének rövid története

HEFOP Földműveléstan feladata Földműveléstan ismeretkörei A földművelés fejlődésének időrendi áttekintése ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE

HEFOP MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNY NÖVÉNYTERMESZTÉSTAN, egyes növények termesztésének részleteivel foglalkozik FÖLDMŰVELÉSTAN, a talajtermékenység tervszerű növelésének és védelmének tana. ÁLLATTENYÉSZTÉSTAN, MEZŐGAZDASÁGI ÜZEMTAN.

HEFOP A földműveléstan alapoz és integrálja az agrometeorológia talajtan mikrobiológia botanika növényélettan géptan agrokémia tantárgyak ismereteit.

HEFOP A földművelés, mint növénytermesztési tevékenység része arra hivatott, hogy a termesztett növények számára kedvező talajbeli feltételeket hozzon létre, egyben pedig a növénytermesztési beavatkozások jó hatékonyságát elősegítse.

HEFOP Földművelési beavatkozásokkal a talaj szerkezetességét, a növények tápanyagellátását, a talaj szervesanyag tartalmát, a talaj vízgazdálkodását befolyásoljuk, távol tartjuk a gyomokat, mérsékeljük a rovar és betegség-károkat, megakadályozzuk a talajpusztulást, elhárítjuk a termesztés során keletkezett, a termesztés folyamatosságát akadályozó körülményeket.

HEFOP FÖLDMŰVELÉSTAN A földműveléstan növénytermesztés- technológiai elemei: talajművelés, talajvédelem, talajjavítás, trágyázás, gyomirtás, öntözés, vetésváltás, földművelési rendszerek.

HEFOP A FÖLDMŰVELÉSTAN FELADATA a különböző termőhelyen folyó növénytermesztés eredményességét akadályozó, a földművelés elemeivel befolyásolható természeti korlátok felismerése, az egyes termesztéstechnológiai eljárások alkalmazásának szükségessége és lehetőségeinek megállapítása, a tervezett termesztéstechnológia hatásának, hatástartamának és várható következményeinek megítélése a talaj termékenységére és a környezetre.

HEFOP A földműveléstan azoknak a jelenségeknek, hatásoknak, törvényszerűségeknek és ezek felhasználásának az ismereteit foglalja magába, amelyek a talajon keresztül történő növénytáplálással és energia közvetítéssel vannak összefüggésben

HEFOP A földműveléstan Felhasználja és szintetizálja a talajfizikai, talajkémiai, talajmikrobiológiai, talajgenetikai, agrometeorológiai, agrokémiai, növényrendszertani és morfológiai, növényélettani, géptani, mechanikai ismereteket

HEFOP Földműveléstan ismeretanyaga útmutatást ad: a biztonságos és jó minőségű termések eléréséhez, a változó természeti viszonyokhoz alkalmazkodó és a talaj termékenységének védelmét és biztosító talajhasznosításhoz, és a növénytermesztéshez

HEFOP A magyar mezőgazdasági tudomány legkiválóbb képviselői BAROSS LÁSZLÓ CSERHÁTI SÁNDOR GYÁRFÁS JÓZSEF KEMENESSY ERNŐ KREYBIG LAJOS MANNINGER G. ADOLF SIPOS SÁNDOR WESTSIK VILMOS

HEFOP A földműveléstan ismeretkörei A földművelés általános ismeretei: A talaj termőképességére és termékenységére ha tényezők Talajvédelem és talajjavítás Gyomirtás A földművelés feladatai, földművelési rendszerek

HEFOP Talajművelés A talajművelés hely a földművelés rendszerében A talajművelést befolyásoló körülmények talajművelő eszközök Talajművelési irányelvek A talajművelés minőségi követelményei Talajművelési változatok Talajművelési rendszerek

HEFOP Trágyázás A trágyázás szükségessége, hatása Trágyaféleségek Trágyaigény-megállapítási módszerek Trágyázási módok Trágyázási irányelvek

HEFOP A földművelés fejlődésének időrendi áttekintése 1. Kezdeti korszak (i.e i.sz. 500) öntözéses földművelés – folyóvölgyek (Mezopotámia, Egyiptom, Kína, India) az első ekeábrázolás, az eke (faeke) rendszeres használata bronz „szántóhegy” (Egyiptom)

HEFOP A földművelés fejlődésének időrendi áttekintése görög és római szerzők a földművelésről –Herodotosz –Cato „De Agricultura” –Varro „De rerum rusticarum” –Vergilius „Georgica” –id. Plinius „Historia naturalis” –Columella „De re rusticae”

HEFOP A földművelés fejlődésének időrendi áttekintése 2. A mezőgazdaság 1. forradalma Európában (i.sz ) szántóvas használata (szimmetrikus ekevas) taligás ágyeke, aszimmetrikus ekevasak, csoroszlya használata „váltóeke” kialakulása

HEFOP A földművelés fejlődésének időrendi áttekintése 3. A mezőgazdaság 2. forradalma Európában (XVII. - XIX. sz.) ipari forradalom, a mezőgazdaság technikai színvonalának emelkedése Jethro Tull: sorvetőgép (1701) első modern rotterdami típusú (fa)eke (1730) minőségi ekefejlesztés (csavart kormány-lemez, vasekék)

HEFOP Jetro Tull sorvetőgépe (1701)

HEFOP Első modern rotterdami típusú (fa)eke (1730)

HEFOP A földművelés fejlődésének időrendi áttekintése Brabanti, Hohenheimi típusú ekék megjelenése gőzeke fejlesztés megindulása ( ) John Deere: az első acél kormánylemez (1837) váltvaforgató eke (R. Sack, 1850) lazítók, tárcsák, kultivátorok megjelenése (pl. Campbell, 1880) arató-cséplőgép ( )

HEFOP John Deere: az első acél kormánylemez (1837)

HEFOP Cséplőgép, 1852

HEFOP A földművelés fejlődésének időrendi áttekintése A természettudományok fejlődése: vetésváltó földművelési rendszer bevezetése Thaer: humuszelmélet Liebig: ásványianyag elmélet, minimum- törvény Lawes: rothamstedi kísérleti állomás Mitscherlich: trágyaszükséglet meghatározása

HEFOP A földművelés fejlődésének időrendi áttekintése Dokucsajev, Koszticsev: egységes talaj- képződés elmélete Erőgépfejlesztések (XX. sz.) tömeggyártású traktorok (Fordson) TLT, hárompont felfüggesztés (John Deere) gumikerekes traktor, hidraulika, vezető-fülke gumihevederes járószerkezet

HEFOP A földművelés fejlődésének időrendi áttekintése 4. Művelési gyakorlatot átalakító újabb irányzatok a XX. században dry farming (Campbell, Jean) ekeellenes mozgalom (Bippart) plowless farming minimum tillage conservation tillage alkalmazkodó talajművelés

HEFOP A földművelés fejlődése Magyarországon Kezdeti korszak (a Honfoglalástól az as évekig) Baskíria - eke megismerése erdő- és legelőváltás, parlagos, majd ugaros művelés alacsony technikai színvonal, sekélyen járó faekék használata taligás fordító ágyeke (aszimmetrikus ekevas)

HEFOP A földművelés fejlődése Magyarországon A belterjes gazdálkodásra való áttérés ( as évek elejéig) növekvő népesség ellátása ugaros rendszerről a vetésváltóra való áttérés Tessedik S., Nagyváthy J., Pethe F. mzg. szakiskolák alapítása (Georgikon, Óvári Akadémia)

HEFOP A földművelés fejlődése Magyarországon „Sokszántásos” művelési rendszerek (~ as évek végéig) évi 3-4(5) szántás alkalmazása a szántás tradícióinak megerősödése a több menetre épülő rendszerek alapja ekefejlesztések nyugati minták alapján vetésváltás kiterjedt alkalmazása mélyszántó ekék megjelenése (1860)

HEFOP A földművelés fejlődése Magyarországon Az „okszerű” művelésre való törekvés korszaka (~ ) a talaj állapotától függően csak a feltétlen szükséges beavatkozások elvégzése új talajművelő eszközök alkalmazása Cserháti Sándor, Gyárfás József Baross László, id. Manninger G. Adolf Kemenesy Ernő Szentannay Sámuel, Küzdényi Szilárd

HEFOP A földművelés fejlődése Magyarországon Hagyományos művelési rendszerek (~ as évekig) őse a „sokszántásos” rendszer sok menetszám szakaszai: a) klasszikus, igaerőre alapozott b) átmeneti, részlegesen gépesített c) iparszerű, gépesített

HEFOP A földművelés fejlődése Magyarországon Takarékos művelési törekvések (  as évek elejéig) a fejlesztések okai: a) „olajárrobbanás” b) a „sokmenetes” művelés nagy költsége c) új talajművelési technológiák (Nyugat- Európa, USA) d) száraz évjáratok, nedvességveszteség e) talajállapot romlás, talajkímélő művelés

HEFOP A földművelés fejlődése Magyarországon Alkalmazkodó talajművelés (~1980-as évek végétől) az ökológia és az ökonómia közötti harmónia megteremtése szakaszai: a) stagnáló b) átmeneti c) talajkímélő, talajvédő

HEFOP ELŐADÁS ÖSSZEFOGLALÁSA Földműveléstan feladata Földműveléstan ismeretkörei A földművelés fejlődésének időrendi áttekintése

HEFOP ELŐADÁS ELLENÖRZŐ KÉRDÉSEI Ismertesse a földműveléstan feladatát és ismeretköreit! Ismertesse a földműveléstan fejlődésének rövid történetét!

HEFOP ELŐADÁS felhasznált forrásai Szakirodalom: Nyíri L. (1993): Földműveléstan. Mezőgazda Kiadó. Birkás M. (2006) Földműveléstan és földhasználat tankönyv. Mezőgazda Kiadó.

HEFOP Előadás anyagát készítették: Prof. Dr. Nagy János Dr. Rátonyi Tamás KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET KÖVETKEZŐ ELŐADÁS CÍME Természeti adottságaink a szántóföldi növénytermesztés lehetőségei Következő előadás megértéséhez ajánlott ismeretek kulcsszavai: Környezeti tényezők; fény; hő, légköri levegő, csapadék