AZ OEFI TÁMOP-6.1.1-12/1-2013-0001 SZÁMÚ ”EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI SZAKMAI HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA” CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKT EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola” című projekt tevékenységeinek bemutatása.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Biztos kezdet- gondolat Projekt? Program? gyerekházak.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Kereskedelem Szakmacsoport
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A fejlesztés hatása a szervezetre
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
A gyakorlatvezető mentor
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
A MENTÁLHIGIÉNÉ FOGALMA, TÖRTÉNETE, JELENTŐSÉGE A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
kiemelt projekt bemutatkozása
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
NEVELÉSELMÉLET.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Az adatvédelem szabályozása
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
TÁMOP A-14/ „TIE”-KUTATÁSOK DECEMBER ZALAEGERSZEG.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojekt Iskolai egészségfejlesztési.
Barcsák Marianna - KPSZTI
4. Az Alkotmány.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Közoktatási vezető II. félév
Közösen a bántalmazás ellen
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Szociális segítő a kollégiumokban
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

AZ OEFI TÁMOP / SZÁMÚ ”EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI SZAKMAI HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA” CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKT EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI FOGALOMTÁR BEMUTATÁSA (BERNÁTH ORSOLYA) EGRI TANKERÜLET

EGÉSZSÉG FOGALOM -A teljes fizikai, szociális, és mentális jóllét állapota és nem pusztán a betegség vagy rokkantság hiánya. (1946. WHO) -Az egészségmegőrzésben a környezeti és szociális tényezők nagyobb szerepet játszanak, mint az egészségügy. (1974. LaLonde) -A WHO egészség-fogalmának kritikáit fogalmazta meg (1978. Alma- Ata) -Az egészség az élet forrása és nem életcél! (1986. Ottawa)

KÖZÖS NYELVHASZNÁLAT

NÉHÁNY PÉLDA AZ ELTÉRŐ FOGALMAK HASZNÁLATÁRA A közoktatásról szóló 1993.évi LXXXIX. törvény így értelmezi: a „köz” előtag azt jelzi, hogy közfeladatról van szó, a köz javára, a közpénzének felhasználásával, tartalmában és szervezetében közmegegyezés alapján. Nemcsak lehetőséget nyújt az iskolázásra, de a törvényben előírt időszakra kötelezővé is teszi. A közoktatás legáltalánosabban: ismeretszerzés, ismeretátadás folyamata, melyben együtt van a tanítás, tanulás folyamata. A köznevelés fogalma évi köznevelési törvény 1.§ 2. bekezdés: „A köznevelés közszolgálat, amely a felnövekvő nemzedék érdekében a magyar társadalom hosszú távú fejlődésének feltételei teremti meg, és amelynek általános kereteit és garanciáit az állam biztosítja.”

JÓLÉT-JÓLLÉT Jólét (welfare): a boldogságot és boldogulást jelentette az egyén élete során. A 20. században a jóléti államok megjelenésével a fogalom egyre kiterjedtebb és objektívebb lett. Jóllét (well-being): Gasper (2007) szerint a kettő között a legnagyobb különbség, hogy az objektív jólét leginkább az egyéni élet érzelemmentes elemeit tartalmazza, a szubjektív jóllét pedig az érzelmi összetevőket: mindazokat az érzéseket, véleményeket, amelyekkel az egyén értékeli saját életét, állapotát, körülményeit.

LELKI TERROR-FIZIKAI ERŐSZAK -A megfélemlítés (bullying) ismétlődő agresszív magatartás, melynek célja a másik ember szándékos bántalmazása (fizikai vagy mentális formában). Az egyén olyan viselkedése jellemzi, amellyel egy másik fölött hatalomra tehet szert. -Az angol nyelvterület megkülönböztet: -peer abuse-nak (kortársak közti megfélemlítés Elizabeth Bennett) -rankism (a rangsorban alattunk állók bántalmazása, megalázása Robert W. Fuller) -Használjuk ki mi is a magyar nyelv sokszínűségét: fizikai erőszak (violence).

EGÉSZSÉGNEVELÉS- EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS -Az egészségnevelés: tudatosan létrehozott tanulási lehetőségek összessége, melyek segítik az egyént és a közösséget egészségük előmozdításban tudásuk bővítésével, életmódjuk, magatartásuk alakításával. Több tudományterületet magában foglal: orvostudományt, pedagógiát, pszichológiát, neveléstudományt és szociológiát. -Az egészségfejlesztés: egy olyan folyamat, amiben képessé tesszük az egyént saját egészségének fejlesztésében, ismereteinek bővítésében. Az egészséget tehát, mint a mindennapi élet erőforrását, nem pedig mint életcélt kell értelmezni.

FELHASZNÁLT SZAKIRODALMAK „Egészségfejlesztési szakkifejezések glosszáriuma (2008). Országos Egészségfejlesztési Intézet, Budapest” c. dokumentum A glosszárium két részből áll: -az első rész hét alapvető szakkifejezést, -míg a második rész további jellegzetes kifejezéseket tartalmaz. A szakkifejezések alfabetikus sorrendben találhatók meg.

Mentálhigiénés Pedagógiai- Szociálpszichológiai Fogalomtár (OFI) -Faragó Magdolna nevéhez fűződik -Több, mint 200 db fogalom/fogalomcsoport, főként szociális kapcsolatépítés és iskolai mentálhigiéné témaköréből és az azokhoz kapcsolódó pedagógiai vonatkozások. -Angol nyelvű megfelelő, amennyiben volt. -A magyarázatok általában szabatosak, világosak, közérthetőek, a hivatkozásokkal a legfontosabb szűkebb-tágabb összefüggésekre is felhívják a figyelmet. -Vannak azonban olyan témakörök is, amik hiányoznak a kötetből ( például a bullying fogalma).

„Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Informatikai és Rendszerelemzési Főigazgatóság Egészségtudományi Fogalomtára” c. dokumentumból (GYEMSZI/AEEK) -Az egyes fogalmak több szintű hierarchiába vannak rendezve, vagyis általánosabb fogalmak felől közelíthetünk a részletesebbek felé. -A célja és feladata nem az egészségügyi, egészségpolitikai fogalmak hierarchia-rendszerének felépítése, ezek tipizálása és kategorizálása, hanem az olvasó, a használó dolgának a megkönnyítése volt.

OEFI PROJETKEK Köznevelési alprojekt

HASZNOS SZAKIRODALMAK Naidoo, J. Wills J.:Egészségmegőrzés Gyakorlati alapok. Medicina. Budapest. Ewles, L. és Simnett, I.: Egészségfejlesztés: gyakorlati útmutató. Medicina, Budapest. Barabás, K. (szerk.) Egészségfejlesztés – Alapismeretek pedagógusok számára. Medicina, Budapest Halmos Tamásné, Lipienné Krémer Ibolya, Ridegné Cseke Irén: Egészségfejlesztés, Műszaki Kiadó

HASZNOS SZAKIRODALMAK Naidoo, J. Wills J.:Egészségmegőrzés Gyakorlati alapok. Medicina. Budapest. Ewles, L. és Simnett, I.: Egészségfejlesztés: gyakorlati útmutató. Medicina, Budapest. Barabás, K. (szerk.) Egészségfejlesztés – Alapismeretek pedagógusok számára. Medicina, Budapest Halmos Tamásné, Lipienné Krémer Ibolya, Ridegné Cseke Irén: Egészségfejlesztés, Műszaki Kiadó