A közszolgáltatások fogalmának főbb megközelítései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdasági vezetői jogállás Dr. Kőszegfalvi Edit. VEZETŐI FELADAT MUNKAVISZONYBAN 500 millió forintos bevétel, finanszírozási szerződéssel rendelkező eü.
Advertisements

A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Gazdasági informatika - bevezető
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
SZÁMVITEL.
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
A közigazgatás személyi állománya
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
Innovációs képesség és jólét összefüggései
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Feladatrendszerek és közszolgáltatások alprogram
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Compliance és Corporate Governance
Környezeti Kontrolling
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Iskolai szociális segítő
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Készítette: Koleszár Gábor
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

A közszolgáltatások fogalmának főbb megközelítései

I. Bevezetés A közszolgáltatások jelentőségének megnövekedése

A közszolgáltatás fogalmának megjelenése a közigazgatási jogban Hagyományos megközelítés (XVIII-XIX. század): a közigazgatás az állami szuverenitás közvetítője XIX. század közepétől, utolsó harmadában: a közigazgatás bővülő szolgáltatás-szervezői feladatai (mind a humán, mind az infrastrukturális közszolgáltatások terén) Megjelenik: szolgáltató közigazgatás (Forsthoff) gondolata, valamint a service public eszméje  átalakuló állami szerepfelfogás XX. századra: a közszolgáltatások megszervezése vagy szabályozása a közigazgatás egyik legfontosabb feladata

Történeti fejlődés (1) Valamennyi államban megjelent a gazdasági-szolgáltatási funkció (az állami lét kezdetétől) Premodern államok: állam szolgáltatási szerepköre szűkebb: Függő helyzetű egyének: függésben tartó: gondoskodási kötelezettség („Etetni kell a juhot, hogy nyírni is tudjuk.”) Egyházak szerepe Szolgáltatási szerepkör erősödése: abszolutizmusok: Elsősorban: oktatás Döntő váltás: XIX. Század kettős forradalmai: Független egyének Hagyományos gondoskodási formák megszűnése

Történeti fejlődés (2) XIX. század állama: XX. század: Elsőként: oktatás, kultúra (okai) Megjelenik: jóléti elemek: több elágazás: Angolszász Kontinentális Elvi háttér: pápai enciklikák XX. század: Jóléti rendszer terebélyesedése (de továbbra is különböző modellek) Oktatás, kultúra és annak szerepe Keynesi modell és a gazdasági közszolgáltatások „Les Trente Glroieuses” És ami utána… az már a jelen

II. A közszolgáltatás fogalmának töredezettsége A közszolgáltatások értelmezései az egyes, a közigazgatással foglalkozó tudományokban

A közszolgáltatás fogalmának értelmezései A közszolgáltatások körét a közigazgatással foglalkozó tudományok különböző megközelítésekkel vizsgálják Közgazdaságtudomány: a gazdasági jelentőségükre figyelemmel, a közszolgáltatások gazdasági oldalát elemzik. Szociológia: a közszolgáltatások közszükséglet-kielégítéssel kapcsolatos elemeire összpontosítanak. Közigazgatás-tudomány: a közszolgáltatásokkal kapcsolatos igazgatási jelenségek vizsgálatára összpontosít. Jogtudomány: a közszolgáltatás nyújtásának és szervezésének jogi szabályait vizsgálja. Az elemzés során: a különböző megközelítésekre figyelemmel levő vizsgálat.

III. A közszolgáltatás, mint sajátos szolgáltatás A közszolgáltatás szolgáltatási jellegének vizsgálata

III. 1. A közszolgáltatás, mint sajátos szolgáltatás (közgazdaságtan, szociológia) Széles körű szolgáltatásfogalom a gazdaság-tudományokban (minden, ami nem mezőgazdasági és ipari tevékenység) Ebbe a fogalmi körbe az állami feladatok széles köre is beletartozik („kormányzati szolgáltatások”) Hasonló megközelítés: szociálpolitika, szociológia – különbség a gazdaságitól: társadalmi tartalom vizsgálata

III. 2. A közszolgáltatás, mint sajátos szolgáltatás (közigazgatás-tudományok) Kiindulópont: gazdasági, de azon belül: legtágabb, szűkebb, legszűkebb Legtágabb: a közszolgáltatások felölik mindazon szolgáltatásokat, amelyeket az állam nyújt az állampolgároknak (jogalanyoknak), így e körbe tartozik a törvényhozás, az igazságszolgáltatás, és a bűnüldöző tevékenység is Szűkebb: közszolgáltatás mindazon – állami vagy magánszemélyek által nyújtott szolgáltatás –, amely a lakosok széles körének nyújt valamilyen ellátást, és nem minősül az állam egyoldalú, közhatalmi aktusának. Legszűkebb: csak azon tevékenységeket tekintik közszolgáltatásnak, amelyek esetében a szolgáltató – jelen esetben közvetve vagy közvetlenül az állam – tényleges, személyes jellegű szolgáltatást nyújt, s nem valamely termék vagy termékcsoport megszerzéséhez nyújt jellemzően pénzbeli támogatást. Közös elem a megközelítésekben: a közhatalmi igazgatás területein csak szűkebb körben alkalmazhatóak a piaci szabályok

III. 2. A közszolgáltatás, mint sajátos szolgáltatás (közigazgatás-tudományok) - elméletek A közszolgáltatások szolgáltatási jellegének hangsúlyozása: elsősorban az új közmenedzsment (New Public Management –NPM) irányzata (köz- és magánigazgatás között nincs lényegi különbség) Az NPM diszfunkciói  kritikák: gazdasági mellett társadalmi hasznosság és hatékonyság (legjobb ár helyett a legjobb érték – best value) Új elméletek: Hálózati elméletek és a governance modelljei Neoweberi állameszme (governance helyett government, weberi értékek mentén)

III. 3. A közszolgáltatás, mint sajátos szolgáltatás (tételes jog, jogtudomány) A tételes jog és a jogtudomány több módon értelmezi és határozza meg a közszolgáltatást Nincs definíció: helyette az egész jogszabály vagy fejezet határozza meg 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) egésze a köznevelési szolgáltatást, 1993. évi III. törvény II., III. és IV. fejezete a pénzbeli, természetbeni ellátásokat és a személyes jellegű szolgáltatásokat Ágazati közszolgáltatás fogalmak: az adott (al)ágazat tekintetében alkalmazott közszolgáltatás fogalom vasúti közszolgáltatás: 1370/2007/EK 2. cikk a) pontja határozza meg a személyszállítási közszolgáltatást

III. 3. A közszolgáltatás, mint sajátos szolgáltatás (tételes jog, jogtudomány) Általános gazdasági érdekű szolgáltatás, egyetemes szolgáltatás EUMSZ 106. cikk (2) bek., Lisszaboni Szerződés 26. sz. jegyzőkönyve Viszonya a közszolgáltatásokkal: azonosságok, különbségek Általános jellegű fogalmak: belső piaci irányelv (2006/123/EK): csak szolgáltatás fogalom (tervezet még szólt volna a közszolgáltatás fogalmáról is, erre azonban nem terjed ki az irányelv) Fgytv.: közszolgáltatás fogalmát is meghatározza (elsősorban infrastrukturális közszolgáltatásokra modellezve)

A közszolgáltatás, mint szolgáltatás fogalmi megközelítése Összefoglalva: A közszolgáltatásoknak a szűkebb, a gazdasági vagy társadalmi értéket termelő szolgáltatásokra szűkített értelmezését alkalmazzuk, amibe nem tartoznak bele a közhatalom birtokában végzett tevékenységek.

IV. A közszolgáltatás közösségi jellege Közgazdasági, szociológiai, közigazgatás-tudományi és jogtudományi értelmezések áttekintése

IV. 1. A közszolgáltatás közösségi jellege a közgazdaságtudomány megközelítésében Hagyományos megközelítés: a közszolgáltatás mint közjavak szolgáltatása Magánjavak: nem közösségi szükségleteket elégítenek ki, fogyasztásukból a gazdasági alanyok jellemzően kizárhatóak Közjavak: Tiszta közjavak (közösségi igényeket elégítenek ki, a különböző gazdasági alanyok nem zárhatóak ki a fogyasztásból – Samuelson-Nordhaus példája: világítótorony) és helyi tiszta közjavak (a szolgáltatásból a nem helyben lakók kizárhatóak – pl. közparkok) Vegyes közjavak (1. a szolgáltatásból történő kizárás túlzottan jelentős költségeket emésztene fel, 2. közösségi ellátásuk a társadalom fejlődése során evidenciává vált) és a helyi vegyes közjavak  potyautas (spill over) effektus problémaköre Tiszta közjavak esetében tiszta értelmezés, vegyes jellegű közjavak: a közjószággá minősítésnek nem tisztán gazdasági, hanem jogi, politikai, társadalmi okai vannak túlmutat a közgazdasági értelmezésen Akerlof: információs aszimmetria elméletének alkalmazása (és annak jogi hatásai)

IV. 2. A közszolgáltatások közösségi jellege a szociológia és a szociálpolitika megközelítésében – az új közszolgáltatás megközelítése Elsősorban: governance jellegű modellek építettek erre a megközelítésre  az igénybevevőre nem, mint fogyasztóra (consumer), hanem mint állampolgárra (citizen) tekintettek Gazdasági mérőszámok mellett más, társadalmi és egyéb mérőszámok és mérések („legjobb érték” – best value – elmélete, egyéb mérésre példa: PISA a közoktatásban) Megfelelő döntéshez (ld. információs aszimmetria elmélete): átláthatóság és elszámoltathatóság Közszolgáltatás-szervezés közösségi jellegének hangsúlyozása  érintettek bevonása

IV. 3. A közszolgáltatások közösségi jellege az igazgatástudomány megközelítésében Kiindulópont: csak azon szolgáltatások tekinthetőek közszolgáltatásnak, amelyet az állam szervei nyújtanak vagy amelyek nyújtását az állam finanszírozza, az NPM elterjedésével ez kiegészült: állam szabályozza (szabályozott piacok/szolgáltatások, mint közszolgáltatások) Modellek csoportosítása: Service public: francia (latin) modell, Nagy Marianna szerint egyszerre jelenti a közszolgáltatást nyújtó szervezetet, a közszolgáltatást mint sajátos tevékenységet, egy társadalmi-gazdasági célkitűzést, a köztulajdon használatának módját, továbbá a köz szolgálatában működő etikát. Daseinvorsorge: „az állam minden olyan aktivitása, amelyet közérdekből biztosít polgárai számára” (Nagy Marianna), mellette: öffentliche Anstalt: „azok a szervezetek, illetve azoknak a szervezeteknek a működési módja, amelyek közszolgáltatást szerveznek” (Nagy Marianna) Angolszász modell: menedzsment szemlélet Értelmezés: formális megközelítés: közszolgáltatás olyan szolgáltatás, amelyet az állam egy, a jogszabályokban meghatározott eljárás keretében közszolgáltatásnak minősít.

IV. 3. A közszolgáltatások közösségi jellege az igazgatástudomány megközelítésében Közszolgáltatássá minősítés Alkotmányos alapok  különösen az állam gazdasági szerepvállalása, valamint a humán közszolgáltatások tekintetében a gazdasági, szociális és kulturális alapjogok [pl. 71/2002. (XII. 17.) AB hat.], illetve a harmadik generációs jogok mind a humán, mind az infrastrukturális közszolgáltatások tekintetében 1980-as évek: keményebbé váló költségvetési korlátok, ebből alakult ki: kormányzati kudarcok elmélete (piacmentes területek – non-market – diszfunkciói)  NPM elmélete NPM kritikák, good governance, neoweberiánus modell Minden elmélet közös eleme: sajátos, jogilag szabályozott, jogi eljárásban határozzák meg egy adott ágazat tekintetében egyértelműen és vitathatatlanul meghatározható legyen, mely szolgáltatások minősülnek közszolgáltatásnak, s hogy ezek nyújtásával kapcsolatban az államnak – ide értve a helyi önkormányzatokat is – milyen feladatai vannak Magyarország: Alaptörvény I. cikk (3) bekezdés: alapjoghoz kapcsolódó: törvényben kell rendezni az alapvető szabályokat  részletes szabályok: rendelet (vö. Mötv. 14. §) Áht 3/A. § (1) bek.: „Közfeladat a jogszabályban meghatározott állami vagy önkormányzati feladat.”

IV. 3. A közszolgáltatások közösségi jellege az igazgatástudomány megközelítésében Szolgáltató állam koncepciója: az állam vagy saját közigazgatási szervei útján, vagy a közigazgatáshoz többé-kevésbé kapcsolódó közintézetek és közüzemek, közvállalatok útján, vagy állami tulajdonú magánjogi személyeken keresztül látja el  az állam a szolgáltatás nyújtásáért tartozik felelősséggel Szabályozó állam: az állam feladata nem a közszolgáltatások nyújtása, hanem a közszolgáltatások szervezése  NPM központi megközelítése XX. század végén: együttműködő állam paradigmája: szabályozó és szolgáltató államhoz is kapcsolódhat. Válság után: erősödő állami szerepvállalás Egyetemes szolgáltatás Állam feladata: (piac)szabályozás szabályozó hatóságok kialakulása, lehetséges állami szerepek: Szabályozás Hatósági ellenőrzés (Finanszírozás) (Szolgáltatásvásárlás)