SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, KATA 2015. Kihirdetve: Magyar Közlöny 161. szám 2014. november 26., szerda 2014. évi LXXIV. törvény.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI. tv. Áfa tv. XIII/A. fejezet]
Advertisements

számviteli elszámolása, társasági adóalapra gyakorolt hatása
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ CSALÁDI JÁRULÉKKEDVEZMÉNY KATA 2014
Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó
Béren kívüli jutatások 2012 IVSZ Badak Béla okl.könyvvizsgáló
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Szja-változások Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium december 3.
Személyi jövedelemadó törvény
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
Adózási alapismeretek 3. konzultáció Személyi jövedelmadó
Szociális hozzájárulási adó
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
Szarvasné Vadászi Csilla
2009. június A személyi jövedelemadó törvény évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály.
SZJA FELADATOK IV. Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg
Vagyon-, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem Mezőgazdasági tevékenység adózása az Szja-ban.
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteher-fizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Személyi jövedelemadó, KATA, cégautóadó változások 2015.
Őstermelők adózása - SZJA - Kompenzációs felár - TB
Személyi jövedelemadó 2015
Szja és járulék változások 2015.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Személyi jövedelemadó 2015
„ TÁMOP B/2. projekt pénzügyi megvalósításának lényeges pontjai” Szombathely, december 15. Készítette: Berényiné Bosch Cecília OFA Kooperáció.
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény változásai Készítette:Czapkó Tiborné Tájékoztatási Osztály.
Horváth Dávid Nemzeti Adó- és Vámhivatal. * Időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontja * Levonási jog érvényesítésének módja * Sertéshús.
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Bevalláshoz kapcsolódó jogszabály módosítás Készítette: Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
Személyi jövedelemadó Összevont adóalap megállapítása Adóalap-kiegészítés 2424 ezer forint éves jövedelemig 0% Éves jövedelem 2424 ezer forintot.
1995. ÉVI CXVII. SZÁMÚ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Lényeges változás, hogy a kedvezményes juttatások ismét kapnak egy összevont korlátot évi Ft értékben A kedvezmény összege csökken évhez.
2015. évi változások Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó, kisadózó vállalkozók tételes adója, egyszerűsített foglalkoztatás.
Személyi jövedelemadó 2012 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Személyi jövedelemadó 2009 Guzmics Zsuzsanna
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
Egyéni vállalkozásból származó jövedelem adózása Mezőgazdasági kistermelők adózása TB járulékok.
Kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA)
Az első házasok kedvezménye
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Adóváltozások személyi jövedelemadó
Összehasonlító példák
PÉLDÁK.
KATA változásai hatályos január 1.
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Előadás másolata:

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, KATA Kihirdetve: Magyar Közlöny 161. szám november 26., szerda évi LXXIV. törvény

A személyi jövedelemadót érintő évi adótörvény változások

CSALÁDI KEDVEZMÉNY, 2015 (1)  A családi kedvezmény összege kedvezményezett eltartottanként és havonta  egy és két eltartott esetén Ft,  három és több eltartott esetén Ft.  január 1-jétől jogosultnak minősül a családi pótlékra jogosult magánszemély családi pótlékra nem jogosult, vele közös háztartásban élő házastársa is. Ez azt jelenti, hogy a nevelőszülő, a gyám házastársa is jogosult lesz a családi kedvezményre akkor, ha közös háztartásban élnek. [29/A. § (3) bekezdés a) pont]  A 2015-ös évről készült adóbevallásban, munkáltatói elszámolásban az eltartottak adóazonosító jelét fel kell tüntetni, vagyis a természetes azonosítók már nem elegendők. [29/B. § (2), 84/ZS. § (5) bekezdések]

CSALÁDI KEDVEZMÉNY, 2015 (2)  Arra a jogosultsági hónapra, amelyre a jogosult vagy házastársa, élettársa az egyedülállók családi pótlékát veszi igénybe, arra a hónapra a családi kedvezmény nem osztható meg.  január 1-jétől már nem csak az adóelőleget megállapító munkáltató részére tehető nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesítésére, hanem a rendszeres jövedelmet juttató kifizetőnek is. Ez a rendelkezés a családi járulékkedvezményre is alkalmazható. [48. § (3) bekezdés]

CSALÁDI KEDVEZMÉNY JANUÁR 1-JÉTŐL  A családi kedvezmény egy, illetve három vagy több eltartott esetén nem változik.  Két eltartott esetén a családi kedvezmény kedvezményezett eltartottanként és havonta 2016-ban forint 2017-ben forint 2018-ban forint 2019-től forint lesz. Az adóelőleg-nyilatkozatokon az eltartottak adóazonosító jelét kötelezően csak a december 31-ét követően megtett nyilatkozatokon kell feltüntetni. [29/A. § (2) bekezdés]

ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYE (1) január 1-jétől azok, akik december 31-ét követően kötöttek házasságot és legalább egyikük az első házasságát kötötte, a házasságkötést követő hónaptól (első jogosultsági hónap) jogosultsági hónaponként együttesen forinttal csökkenthetik az összevont adóalapjukat. (5.000 Ft „adókedvezmény”) Nincs korhoz kötve!  A kedvezményt 24 hónapon keresztül vehetik igénybe. Ezen időtartamon belül utolsó jogosultsági hónap az a hónap, amelyet követően magzatra vagy gyermekre tekintettel nyílik meg a családi kedvezményre való (új) jogosultságuk.  Az első házasok kedvezménye sorrendben megelőzi a családi kedvezményt. A házasságba hozott gyermek nem zárja ki az első házasok kedvezményének az érvényesítését.  Ha nevelőszülőként válnak jogosulttá: nem zárja ki.  Ha a házasság felbomlik: tovább nem érvényesíthető.

ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYE (2) A kedvezmény az összeg megosztásával érvényesíthető. Megosztásnak minősül az is, ha a kedvezményt csak egyikük veszi igénybe. Az év végi bevallásban, munkáltatói elszámolásban a kedvezmény érvényesítése független attól, hogy az adóelőlegnél azt melyiküknél vették figyelembe. A kedvezmény érvényesítésének feltétele az adóbevallásban, munkáltatói elszámolásban tett nyilatkozat, amely tartalmazza egymás adóazonosító jelét; a kedvezményt melyikük veszi igénybe vagy a megosztás tényét. A kedvezményt az adóelőlegnél a magánszemély nyilatkozata alapján a munkáltató, az összevont adóalapba tartozó rendszeres jövedelmet juttató kifizető veheti figyelembe. A nyilatkozaton egymás nevét, adóazonosító jelét, a munkáltató, kifizető elnevezését és adószámát, valamint az érvényesíteni kívánt kedvezmény összegét is szerepeltetni kell. [48. § (2), (3a) bekezdések, 49. § (1), (4)-(5) bekezdések] Súlyos fogyatékosság esetén: a rendszeres jövedelmet juttató kifizető felé is lehet nyilatkozni!

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI NYILATKOZAT (1)  A január 1-jétől bevezetett újabb rendelkezési lehetőség január 1- jétől átalakul. Módosul a nyugdíjbiztosítási szerződés fogalom-meghatározása is.  A rendelkezési jogosultság továbbra is a december 31-ét követően megkötött nyugdíjbiztosítási szerződések alapján gyakorolható. Továbbra sem jogosít a rendelkezési jog gyakorlására az olyan nyugdíjbiztosítási szerződés, amely a január 1-je előtt megkötött szerződés módosításával jön létre.  január 1-jétől a Magyarországon vagy más EGT-államban letelepedett biztosítóval kötött nyugdíjbiztosítási szerződésre az adóévben befizetett, az adott naptári évben a nyugdíjbiztosítási szerződésen jóváírt összeg után lehet rendelkezési jogot gyakorolni.  Szerződőként befizetett díjnak minősül a más, kifizetőnek nem minősülő személy által fizetett adómentes díj, valamint az összevont adóalap részeként adóköteles díj is.  A nyugdíjbiztosításhoz mint alapbiztosításhoz kötött kiegészítő biztosításokra fizetett díj nem része a rendelkezés alapjául szolgáló összegnek.  Ugyancsak nem tehető nyugdíjbiztosítási nyilatkozat alapbiztosítás kockázati díjrésze alapján akkor, ha annak összege az alapbiztosítás díjának 10 százalékát meghaladja.

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI NYILATKOZAT (2) A nyugdíjbiztosítási nyilatkozaton tett összeg az előzőekben meghatározott rendelkezési alap 20 százaléka, de legfeljebb az adóévben 130 ezer forint lehet. Amennyiben a magánszemély a nyugdíjbiztosítás mellett önkéntes pénztári és/vagy NYESZ-R nyilatkozatot is tesz, akkor azok együttes összege nem haladhatja meg a 280 ezer forintot. Nem forintban fizetett díj esetén a rendelkezés alapjául szolgáló összeg forintra történő átszámolásakor az adóév utolsó napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamon, az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján nem szereplő pénznem esetén az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamon kell számolni. Ez a rendelkezés már a 2014-es adóévre is alkalmazható. A rendelkezési jogosultság a magánszemélyt az első nyugdíjszolgáltatásnak minősülő teljesítésig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig fizetett díj alapján illeti meg. Nem tekintendő első nyugdíjszolgáltatásnak az egészségkárosodás miatti részteljesítés.

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI NYILATKOZAT (3)  2015-ös adóévre tett nyilatkozatok alapján az adóhatóság a törvényben meghatározott feltételek megléte esetén (nincs az adóhatóságnál nyilvántartott tartozása, az adóbevallás alapján fizetendő adót megfizette) a magánszemély által meghatározott összeget szerződésenként a biztosító pénzforgalmi számlájára utalja.  Ez az új szabály azt jelenti, hogy több nyugdíjbiztosítási szerződés esetén nem csak egy jelölhető meg, hanem valamennyi szerződésre utal az adóhatóság.  A törvény tételesen meghatározza az eljárási rendet azokra az esetekre, amikor a teljesítéskor a rendelkezés alapjául szolgáló biztosítási szerződéssel már nem rendelkezik a magánszemély. E szerint: Ha a szerződő magánszemély helyébe egy másik személy lép, akkor a biztosító a szerződésen az átutalt összeget jóváírja feltéve, hogy visszafizetési kötelezettség nem keletkezett; Nyugdíjszolgáltatás miatti megszűnés esetén a szerződőnek utalja; Más esetekben az adóhatóságnál erre a célra nyitott számlára utalja. Ez utóbbi esetben, ha a magánszemély bizonyítja, hogy neki fel nem róható okból szűnt meg a nyugdíjbiztosítási szerződés, akkor az adóhatóság a magánszemély részére utalja ki a nyilatkozat szerinti összeget.

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI NYILATKOZAT (4)  A rendelkezési jog gyakorlásához szükséges a biztosító által kiállított igazolás, amelyről a biztosítónak adatot kell szolgáltatnia. Ha az adóévben visszafizetési kötelezettséget eredményező esemény történik (pl. a szerződést részben vagy egészben visszavásárolják), akkor a biztosító az igazolást nem adhatja ki.  A rendelkezési jog gyakorolható akkor is, ha a magánszemély a nyilatkozat megtételekor a biztosítási szerződéssel már nem rendelkezik, feltéve hogy a szerződő magánszemély helyébe másik személy lép, de visszafizetési kötelezettség nem keletkezik; nyugdíjszolgáltatás miatt szűnt meg a szerződés; a szerződés a magánszemélynek fel nem róható ok miatt szűnt meg.

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI NYILATKOZAT (5) A más EGT-államban letelepedett biztosítóval kötött nyugdíjbiztosítási szerződés alapján a magánszemély akkor tehet nyilatkozatot, ha a külföldi biztosító az adóhatóság által közzétett formában kiállított igazolást ad ki, amelyen a magyar biztosító által is kötelezően feltüntetendő adatokon túl szerepelteti a Nevét, székhelyét, címét és a külföldi adóhatóság által kiadott azonosító jelét; Az állam nevét, ahol letelepedett; Igazolja, hogy a szerződés az Szja tv. Szerinti nyugdíjbiztosítási szerződés; Kötelezettséget vállal az adóhatóság által utalt összeg szerződésen történő jóváírására; Vállalja a magyar biztosítót terhelő adatszolgáltatási kötelezettséget. Amennyiben a magánszemély külföldi biztosítóval kötött szerződés alapján kíván rendelkezni, akkor az adóhatóság közreműködése nélkül elkészített bevallást kell benyújtania.

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI NYILATKOZAT (6)  Ha a magánszemély nyugdíjbiztosítási szolgáltatásnak nem megfelelő vagyoni értéket von ki (a szerződést részben vagy egészben visszavásárolja stb.), akkor az adóhatóság által a nyugdíjbiztosítás alapján átutalt összeget 20 százalékkal növelten vissza kell fizetnie.  A rendelkezés azokra az átutalásokra is vonatkozik, amelyeket a korábbi szerződők nyilatkozatai alapján utalt az adóhatóság.  A visszafizetendő összeget a biztosító állapítja meg, vonja le, vallja be és fizeti meg feltéve, hogy a kifizetésre kerülő összeg erre fedezetet nyújt.  Abban az esetben, ha külföldi biztosítóval kötött nyugdíjbiztosítási szerződésnél keletkezik a visszafizetési kötelezettség, vagy ha a kifizetésre kerülő összeg nem nyújt fedezetet a levonásra, azt a magánszemélynek kell rendeznie az adóhatóság közreműködése nélkül elkészített adóbevallásban.

Egyes meghatározott és béren kívüli juttatások (1)  január 1-jétől – továbbra is - az egyes meghatározott, valamint a béren kívüli juttatások esetén az adó alapja a juttatás értékének az 1, 19-szerese.  A személyi jövedelemadó mértéke 16 százalék.  Az egészségügyi hozzájárulás alapja azonos az adóalappal, mértéke az egyes meghatározott juttatások után 27, a béren kívüli juttatások után pedig 14 százalék.  Nem változik azon juttatások köre, amely az Szja tv. 71. §-a alapján béren kívüli juttatásnak minősül. Az egyes béren kívüli juttatásoknál meghatározott értékhatár feletti rész egyes meghatározott juttatásnak minősül.  Fontos változás azonban, hogy a SZÉP kártyára utalt összegek kivételével adott béren kívüli juttatások együttes összege az adóévben a 200 ezer forintot (éves keretösszeget) nem haladhatja meg.  Amennyiben a magánszemély munkaviszonya az adóévnek csak egy részében áll fenn, akkor a rá vonatkozó keretösszeg az éves keretösszeg jogviszonyban töltött napokkal arányos része lesz.  Ha a jogviszony a magánszemély halála miatt szűnik meg, akkor az éves keretösszeg 200 ezer forint. Az éves keretösszeget meghaladó rész egyes meghatározott juttatásnak minősül. [70. § (4), (4a) bekezdések]

Egyes meghatározott és béren kívüli juttatások (2)  január 1-jétől újabb fogalom lesz, a rekreációs keretösszeg, amely az egész évben fennálló munkaviszony esetén 450 ezer forint, ennek arányos része, ha a munkaviszony csak az év egy részében áll fenn. Ha a jogviszony a munkavállaló halála miatt szűnik meg, akkor a rekreációs keretösszeg 450 ezer forint.  Amennyiben a magánszemély az éves keretösszeget meg nem haladó juttatása és a SZÉP kártya értékhatárt meg nem haladó juttatása együttesen meghaladja a rekreációs keretösszeget, akkor a meghaladó rész egyes meghatározott juttatásnak minősül.  A keretösszegek számításánál a munkavállaló juttatásaként kell számításba venni a rá tekintettel más magánszemélynek juttatott értéket is. A célzott szolgáltatásra utalt összeget figyelmen kívül kell hagyni. [70. § (4b), 71. § (3a) bekezdések]

Egyes meghatározott és béren kívüli juttatások (3) Az előzőek a gyakorlatban a következőket jelentik: Amennyiben a munkavállaló 200 ezer forintot meg nem haladó béren kívüli juttatást kap ( a SZÉP kártyán kívüliekre), akkor az adó mértéke százalék. Ha a magánszemély kizárólag SZÉP kártya formájában kap 450 ezer forint értékű juttatást, akkor az adó mértéke százalék. Ha a magánszemély béren kívüli juttatása 200 ezer forint, és e mellett még kap 450 ezer forint értékű SZÉP kártya juttatást is, akkor a 450 ezer forintot meghaladó 200 ezer forint egyes meghatározott juttatásnak minősül.

Béren kívüli juttatások közterhének alakulása Megnevezés Közteher: Közteher: Béren kívüli juttatás: Egyes meghatározott juttatás: a jövedelem (juttatás) a jövedelem (juttatás) 1,19-szeresének 16 %-a SZJA, 1,19-szeresének 16 %-a SZJA, 14%-a EHO. 27%-a EHO. (35,7%) (51,17%) Éves rekreációs keretösszege, Ft: Ft/év felette (Szép kártyára) Ebből: Béren kívüli juttatás „minden más” keretösszege, Ft Ft/év felette Ebből: 1. Üdülési szolgáltatás Minimálbér összege/év/fő felette 2. Meleg étkezés Ft/hó felette 3. Erzsébet utalvány Ft/hó felette 4. Széchényi Pihenő Kártya (71.§ (1) c. szálláshely Ft/ évfelette vendéglátás Ft/évfelette szabadidő Ft/évfelette 5. Iskolakezdési támogatás Minimálbér 30%-a/év (tanulóként gyerekenként)felette 6. Helyi bérlet Bérlet árafelette 7.Iskolarendszerű képzés átvállalt költsége Minimálbér x 2,5 /évfelette 8.Szövetkezet közösségi alapjából nem pénzben juttatott jövedelem Minimálbér 50%-a/évfelette 9.Önkéntes kölcsönös pénztárba utalás Minimálbér 30%-a/hófelette -Foglalkoztatói nyugdíjpénztár Minimálbér 50%-a/hófelette

A két (éves) keretösszeg alakulása egymáshoz viszonyítva

Egyes meghatározott és béren kívüli juttatások (4) A személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást a juttatónak a juttatás hónapjának kötelezettségeként kell bevallani akkor, ha a juttatás az adott juttatásokra meghatározott értékhatárt meghaladja; az éves vagy a rekreációs keretösszeget meghaladja. A jogviszony megszűnése hónapjának kötelezettségeként kell bevallani, ha a megszűnéskor a magánszemély juttatásai a keretösszegek arányos részét meghaladják. Ez utóbbi esetben a már megfizetett közterheket be kell számítani, vagyis a juttatónak 13 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. [69. § (5) bekezdés] Új alapelv: január 1-jétől beiktatott rendelkezés megerősíti azt az alapelvben korábban is meglévő szabályt, hogy a kedvező adózási szabályok nem alkalmazhatók akkor, ha a juttatás a magánszemély önálló vagy nem önálló tevékenységének az ellenértéke. [1. § (10) bekezdés] Rendeltetésszerű joggyakorlás!

A BIZTOSÍTÁSOKKAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK (1)  A jövedelem megszerzésének időpontjára vonatkozó rendelkezések a biztosítási díj formájában megszerzett jövedelmekre vonatkozóan január 1-jétől kiegészülnek. E szerint kockázati biztosítás esetén, ha a személybiztosítás díját más személy – ide nem értve a kifizetőnek nem minősülő magánszemélyt – fizette és a biztosítási esemény bekövetkezése nélküli biztosítói teljesítésre utóbb a magánszemély válik jogosulttá, akkor a jövedelemszerzés időpontja az a nap, amelyen a teljesítésre a magánszemély joga megnyílik. Ez a nap többek között a szerződés ez irányú módosításának a napja. [9. § (3b) bekezdés]  Nem szerez adóköteles bevételt a biztosított magánszemély akkor, ha a más személy által kötött biztosítási jogviszonyba a szerződő helyébe lép, függetlenül attól, hogy a korábban megfizetett díjat megtéríti-e vagy sem. Nem alkalmazható ez a szabály akkor, ha az Szja tv. 9. §-ának (3a) bekezdésében foglaltakról van szó (a biztosító szolgáltatására eredetileg a díjat fizető volt jogosult, és a díjat a magánszemély a szerződőnek nem térítette meg). [7. § (1c) bekezdés]

A BIZTOSÍTÁSOKKAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK (2)  Az Szja tv. 28. §-ának (2) bekezdése alapján egyéb összevonás alá eső jövedelmet eredményez a biztosítói teljesítés akkor, ha a más személy által fizetett biztosítási díj adómentes volt.  Ezt a szabályt pontosítja a január 1-jén hatályba lépő módosítás, miszerint az 1. számú melléklet 6.9. pontja alapján a más személy által fizetett díjnak a befizetés időpontjában hatályos szabályok alapján kell adómentesnek lennie.  Pontosításra kerülnek az 1. számú melléklet 6.9. pontja szerinti adómentes biztosítási díj feltételei is. A már 2014-re is alkalmazható rendelkezés szerint az adómentesség feltétele, hogy az adott évben fizetett rendszeres díj összege az előző évben fizetett rendszeres díjak (a jelenleg hatályos szabályok szerint nem csak a rendszeres díj volt figyelembe vehető) együttes összegének a KSH által közzétett, a díjnövekedés évét megelőző második évre vonatkozó éves fogyasztói áremelkedés 30 százalékponttal növelt összegét nem haladhatja meg. A díj-nemfizetés időszakára az ezen időszakot megelőző utolsó rendszeres díj alapul vételével a díj-nemfizetési időszak hosszával arányos biztosítási díj is figyelembe vehető. Ezt a rendelkezést - és az 1. melléklet 9.6 pontját - a módosító törvény egyben január 1-jétől hatályon kívül is helyezi.

Egyéb módosítások (1)  Kiküldetési rendelvényt 2015-től elektronikus úton is elő lehet állítani akkor, ha annak az adattartalma megfelel a papír alapú rendelvénynek és a digitális archiválás szabályairól szóló jogszabálynak is. [3. § (83) bekezdés]  A munkáltató fogalma kibővül az iskolaszövetkezet által „kiközvetített” tanuló, hallgató fogadójára is az általa közvetlenül juttatott bevételek tekintetében. [3. § (14) bekezdés]  Nem keletkezik bevétel a díjat fizető kártérítési felelősségi körébe tartozó, valamint a díjat fizető tevékenységében közreműködő magánszemély feladata ellátásával kapcsolatos felelősségére (ideértve a sérelemdíjat is) kiterjedő felelősségbiztosítás díjának fizetésével; a rendelkezés bármely korábbi évre is alkalmazható. [4. § (2a) bekezdés b) pont, 84/ZS. § (2) bekezdés]

Egyéb módosítások (2)  január 1-jétől adómentes lakáscélú juttatás adható (támogatás, kölcsön) az akadálymentesítésre is. [1. melléklet 2.7, 9.3.2]  Az adómentes termőföld-értékesítésnél az 5 és a 10 éves időszakok kezdő napjaként a birtokbaadás, de legkésőbb az adásvételi szerződés keltét követő 12. hónap utolsó napját kell figyelembe venni. [1. melléklet, 9.pont alpont]  Osztaléknak minősül a kisadózó vállalkozás kisadózóként be nem jelentett tagja részére a társaság nyereségéből való részesedésként kifizetett összeg. [66. § (1) bekezdés af) pont]Eddig egyéb jövedelem volt.

Egyéni vállalkozókat érintő változások  január 1-jétől jövedelem-(nyereség-) minimum a vállalkozói bevétel 2 százaléka. Az eladásra beszerzett áruk és az eladott közvetített szolgáltatás értékét nem lehet levonni.[49/B. (23) bekezdés]  Tekintettel arra, hogy az egyes támogatások kezelésére vonatkozóan új uniós jogszabályok léptek hatályba, ezért azok kisvállalkozói kedvezmény, a kisvállalkozói adókedvezmény támogatásként történő figyelembe vétele szempontjából is átvezetésre kerültek.  A törvény 11. melléklete egyértelműen kimondja, hogy az ingyenes szerzett tárgyi eszközre (ingóra, ingatlanra) értékcsökkenési leírás nem számolható el. [11. melléklet 2. fejezet 2.c) pont]  2015-től az elhatárolt veszteség csak 5 évre határolható el. [49/B. (7) bekezdés] A korábbi évek vesztesége utoljára: 2025-ös adóévben [84/ZS. (6) bekezdés]  Az átalányadózásra jogosultság megszűnik számla-, nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt: a határozat jogerőre emelkedésének napjával. [55. §]

Őstermelőre irányadó változások (1)  Tárgyi eszköz értékcsökkenésének elszámolása: [11. melléklet II. fejezet c) pont]: - ingyenes szerzés esetén nincs helye értékcsökkenés elszámolásának.  Közös őstermelői igazolvány: 78/A. § (2) bekezdés szerinti nyilatkozat - közös háztartás, közös háztartásban élő fogalma: közös háztartás: az egy lakóingatlanban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek közössége; közös háztartásban élő családtag: a mezőgazdasági őstermelő házastársa, egyenes ágbeli rokona (ideértve örökbe fogadott, mostoha- és nevelt gyermekét vagy örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülőjét is).  Uniós rendelkezések: közötti ciklus, átvezetve.

Őstermelőre irányadó változások (2)  Mezőgazdasági őstermelők vesztesége: korlátlan elhatárolás helyett től csak a következő 5 évre [22. § (2) bekezdés] december 31-én érvényes feltételekkel elhatárolt veszteség utoljára a 2025-ös adóévben érvényesíthető [84/ZS. § (6) bekezdés]  Ültetvény fogalma: Az ültetvény olyan építmény, amelynek eredményeként a telepített növények legalább egy évnél hosszabb ideig talajhoz, helyhez kötötten a termesztés alapját képezik, és egybefüggő területük eléri vagy meghaladja szőlőültetvény esetén az 1000 négyzetmétert, gyümölcsfa ültetvény esetében az 1500 négyzetmétert, bogyósgyümölcs-ültetvény esetében az 500 négyzetmétert. [11. melléklet II. Az értékcsökkenési leírás szabályai 1. pont a, ae alpont]  Őstermelői igazolványok cseréje.  Egyszerűsített foglalkoztatás: mentesített keretösszeg (2014-ben) minimálbér: 4670 Ft/nap, garantált bérminimum: 5430 Ft/nap

KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK  január 1-jétől nem negyedévente, hanem a naptári év utolsó napján vizsgálja az adóhatóság, hogy a kisadózó vállalkozásnak a nettó módon számított, az adóhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható adótartozása a 100 ezer forintot eléri-e vagy sem. [5. § (1) bekezdés f) pont]  A kisadózóként történő bejelentéskor a TAJ számot is be kell jelenteni, valamint főállású kisadózó esetén azt is, ha a kisadózó biztosítotti jogállása e bejelentéssel jött létre. [7. § (1) bekezdés]  Amennyiben az egyéni vállalkozó a tevékenységét szünetelteti, és emiatt nem kell a tételes adót megfizetnie a hónap egészére, azt külön nem kell bejelentenie az adóhatósághoz. [9. § (11) bekezdés]  A munkaviszony vélelme megdőlésének körülményei új esettel bővülnek. E rendelkezés alapján, ha a kisadózó azért nem minősül főállású kisadózónak, mert máshol munkaviszonyban áll vagy főállású társas vállalkozó, és a bevételének több mint 50 százaléka nem attól a cégtől származik, ahol biztosított, akkor a feltételezett munkaviszony vélelme megdőltnek tekinthető. [14. § (3) bekezdés]

Köszönöm a figyelmet!