2013/14. I.Dr Lakatos Mária Új kisvállalati adók.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HAJDU & MENYHEI ÜGYVÉDI IRODA
Advertisements

06M29 adatszolgáltatás elkészítés lépései
Vállalkozási alapismeretek: „adózzunk”
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
Az elektronikus adóbevallási rendszer
A kisvállalkozói adó Bakóczay Ákosné.
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
CÉGES PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOK ADÓOPTIMALIZÁLÁS CÉGES ELŐNYÖK.
Adózási alapismeretek 4. konzultáció Társasági adó
2012. évi adótörvény változások. Az adótörvényeket módosító törvények évi CLVI. törvény az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények.
1 TÁRSASÁGI ADÓ Többször módosított évi LXXXI. tv. jellemzői A költségvetési bevételekben évről-évre kb. 6-8 %-ot képvisel.
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
Sajtótájékoztató július 25. Dr. Szikora János elnök, APEH.
1 SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ AZ APEH TEVÉKENYSÉGÉRŐL BUDAPEST, JANUÁR 30.
Cégnyilvántartás.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
Elektronikus adóbevallás
Dr. Varga Árpád Sajtótájékoztató
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
ADÓ Adótörvény változások 2006/2007 Demetrovics Gergely, szenior menedzser február 2.
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása
A vállalkozások jogi környezete
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló évi CXLVII. törvény (Katv.) Készítette: Czapkó Tiborné Tájékoztatási Osztály.
Informatikát érintő adóváltozások BADAK BÉLA OKL.KÖNYVVIZSGÁLÓ
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
A szakképzési hozzájárulás Földesiné dr.Péter Ildikó Nemzeti Adó és Vámhivatal Sz.-Sz.-B. Megyei Adóigazgatóság Kereskedelmi és Iparkamara 2012.február.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI év közi változások időpont megjelölésével.
Kisadózó vállalkozások tételes adója Kisvállalati adó Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
A szakképzési hozzájárulás FORRÁSOK évi CLV. törvény – a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról évi.
A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS SZABÁLYAI január 1.
Számviteli törvényváltozások évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Bevalláshoz kapcsolódó jogszabály módosítás Készítette: Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁNAK (KATA) LEGFONTOSABB SZABÁLYAI Tájékoztatási és Koordinációs Osztály.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
KATA – KIVA, EVA évi CXLVII. Tv évi XLIII. tv.
Egyéni vállalkozásból származó jövedelem adózása Mezőgazdasági kistermelők adózása TB járulékok.
A szakképzési hozzájárulás teljesítése
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII
2012. évi CXLVII. Tv évi XLIII. tv
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Összehasonlító példák
A szakképzési hozzájárulás teljesítése
Keresztury János kamarai tag könyvvizsgáló november 24.
a költségvetési tervek teljesítésében
Általános tájékoztatás az építőipari regisztrációról Az építőipari kivitelező vállalkozások regisztrációjának gyakorlati tudnivalói Győr, december.
KATA változásai hatályos január 1.
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
A szakképzési hozzájárulás teljesítése
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
E-ügyintézés az adózásban 2006.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Biztosítási jogviszony bejelentés, adatszolgáltatás
Szlovák – magyar határmenti vállalkozások együttműködési lehetőségei a magyar számviteli- és adójogszabályok tükrében Mucsné Tóth Mária.
Előadás másolata:

2013/14. I.Dr Lakatos Mária Új kisvállalati adók

2013/14. I.Dr Lakatos Mária 2013-tól alkalmazhatóak 2013-ban új, kisvállalkozóknak szánt adónemekkel bővült az eddigi paletta.  KATA, mint kisvállalkozók tételes adója és  KIVA, mint kisvállalkozások adója vonult be a köztudatba.

2013/14. I.Dr Lakatos Mária KATA szabályok  január elsejétől választhatják, akár évközben is a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaságok, betéti társaságok, egyéni cégek és egyéni vállalkozók, ha árbevételük vélhetően nem haladja meg a 6 millió forintot, időarányosan.

2013/14. I.Dr Lakatos Mária Főállás, mellékállás  A választás után a vállalkozásban közreműködő tagok közül az egyik úgynevezett kisadózó lesz, a többit nem kötelező bejelenteni, de ebben az esetben eleve munkaviszonyban lévőnek tekinti őket az új törvény, akár részt vesz a cég tevékenységében, akár nem. A bejelentett kisadózó után forint havonta a tb kötelezettséget is magában foglaló adó, mellékállású esetén pedig 25 ezer, de a többiek után meg kell fizetni a munkaviszonyban szokásos terheket.

2013/14. I.Dr Lakatos Mária Mit vált ki?  A tételes adó kiváltja az egyéni vállalkozó személyi jövedelemadóját, osztalékadót, a társas vállalkozók társasági és osztalékadóját és a munkaadói illetve munkavállalói terheket. Sajnos a társas vállalkozások be nem jelentett tagjaira rótt terhek azonban gyakorlatilag megakadályozták ennek az adónemnek a választását-legalábbis eddig.

2013/14. I.Dr Lakatos Mária Kisvállalkozások adója  A KIVA már nem a 6 millió, hanem az 500 millió forintnyi bevételt, vagy mérlegfőösszeget el nem érő vállalkozások adója, amelyek átlagos statisztikai létszáma nem haladja meg a 25 főt.  Alanyi hatály: egyéni cég, kkt., bt., kft., zrt., szövetkezet és lakásszövetkezet, erdőbirtokossági társulat, végrehajtó iroda, ügyvédi iroda és közjegyzői iroda, szabadalmi ügyvivői iroda,

2013/14. I.Dr Lakatos Mária  A kisvállalati adó alapja az adózó pénzforgalmi szemléletű eredményének (a pénzeszközök számviteli beszámolóban kimutatott tárgyévi összege, csökkentve a pénzeszközök tárgyévet megelőző üzleti évben kimutatott összegével, és korrigálva a törvényben foglalt tételekkel) és a személyi jellegű kifizetéseinek együttes összege. Az adóalap nem lehet kevesebb, mint a személyi jellegű kifizetések összege.

2013/14. I.Dr Lakatos Mária Értelmezési kérdések  A kedvező feltételek ellenére nagyon kevesen választották az EVA versenytársának szánt két új adóformát, nem véletlenül. A törvények szövege nem adott egyértelmű értelmezést arra nézve, hogy a bejelentkező közreműködő tagokat egyéb jogviszonyaikban mekkora társadalombiztosítási hozzájárulás terheli majd.

2013/14. I.Dr Lakatos Mária Mi mennyi?  forintos éves nettó bevétel  EVA: x1,27x0,37=  KATA: főállású egyéni vállalkozó:  Mellékállású: forint  Társas vállalkozás: egy főállású, egy mellékállás: forint  Két főállású: forint

Hogyan valljunk be adót? Csak 18 éven felülieknek!

 Alkalmazás indítása  Az alkalmazás a weboldalon az „eBEV-szolgáltatások” linkre kattintással  indítható.  Az eBEV Portálon az első alkalommal mindenki a saját adóazonosító jelével tud bejelentkezni.

Ilyenkor egy viszontazonosítás történik az Ügyfélkapu és az eBEV Portál között. A későbbiekben a bejelentkezés már automatikusan fog megtörténni. Az alábbi üzenetet láthatja az első bejelentkezés alkalmával.

A viszontazonosítási hibával érintett ügyfeleknek le kell kérdezniük az Ügyfélkapu regisztrációs adatbázisában szereplő adataikat, és azt tételesen leellenőrizni az írásjelekre is kiterjedő figyelemmel. Fontos tudni, hogy a legapróbb eltérés is hibajelzéshez vezet mivel a számítógép nem képes mérlegelni a különbségeket, csak regisztrálja őket. Ilyenkor be kell menni, adatokat bemutatni az illetékes Nemzeti Adó –és Vámhivatal igazgatóság ügyfélszolgálatán. A két nyilvántartásban szereplő adatok összevetése alapján állapítható meg, hogy fennáll-e adateltérés, szükséges-e az adatok módosítása.

Mikor nem működik?

Szolgáltatások  Bevallás (dokumentum) lekérdezés”  · „Folyószámla-kivonat”  · „Pótlék-levezetés”  · „Járulékadat-kivonat”  · „Törzsadat”  · „Állandó meghatalmazottak lekérdezése”  · „Biztosítotti bejelentések lekérdezése”

Lekérdezések eredményének letöltése Megtalálható a „Szolgáltatások” menüpontban és a „Lekérdezések” „Üzenetek ”menüpontokban. Letölteni csak a „Feldolgozva” állapotú sorokat lehet. Az „Eredmény” cellában található ikonra kattintva tölthetjük le az általunk kiválasztott lekérdezés eredményét. Két lehetőségünk van a kattintást követően. Ha a „Megtekintés” opciót választjuk, akkor letöltés nélkül megtekinthetjük, ha a „Mentés” opciót választjuk, akkor lementhetjük a számítógépünkre az állományt.

Bevallások beküldése 1. lépés: keretprogram letöltése Nem használható az előző évi a rendszeres változások miatt 2. Lépés Megkeresni a megfelelő bevallást Probléma: nem tudjuk a számát: Keresni lehet szám és vagy adótípus szerint Négy számjegyből áll: az első kettő az évszám utolsó két számjegye: májusában a 2013-as bevallást adjuk be, vagyis az SZJA száma 1353

Kitöltés  Alapadatok: sárgával jelöli a kitöltendő mezőket  Hibát jelzi, egyrészt a végén az ellenőrzés során, másrészt ha rossz nyomtatványrészt próbálunk megnyitni, akkor nem engedi.

Ha megérkezett

Folyószámla kivonatok