Pozsony 4. csoport feladata: mutassátok be Pozsonyt – története, fekvése, főbb látnivalók.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
Advertisements

A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
TÉMANAP december 22. Vermes Miklós Általános Iskola.
SZOVÁTA HAT Nevének eredete: Szováta (románul Sovata, németül Sowata) város Romániában, Maros megyében. A Székely-Sóvidék központja, európai hírű.
MIÉRT TOLNA?. Idáig felfedezetlen lehetőségek Aknázza ki őket!
Zala Megyei Irodája 2015-ben megvalósult programjaink.
A Honfoglalás. A Kárpát-medence a honfoglalás előtt  Római uralom vége  hun uralom  Attila halála  hun uralom   germánok uralma Kárpát-medence.
A Műszaki menedzserek elégedettségének a szintje a Dunaújvárosi Főiskolán! Készítette: Németh Nóra Nikoletta Konzulens: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
Jubileumi év partnertalálkozójaPécs, február 29. „Új típusú partnerséggel együtt a jövőért” Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar.
MOSONMAGYARÓVÁR MOSONMAGYARÓVÁR A MOSONI-DUNA ÉS A LAJTA TALÁLKO- ZÁSÁNÁL, AZ OSZTRÁK ÉS A SZLOVÁK HATÁRTÓL 15 KM-RE FEKSZIK. MÁR A RÓMAI KORBAN ŐRHELY.
A nemzeti eszme Magyarországon. Ma mit értünk nemzeten? Szélsőségek: agresszív nacionalizmus elveszett a magyar nemzeti identitás.
Szlovákia földrajza. Szlovákia közép-európai ország, területe négyzetkilométer. Határa északról Lengyelország, északnyugatról Csehország, nyugatról.
Kárpátalja.
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Lechner Ödön.
Szlovákul:Stará Ľubovňa
Séta Blaha Lujzával (Eperjesen)
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Automataváltás - hanggal!!!
Magyar Bencés Kongregáció
A piarista rend.
A Blaha Lujza tér M végállomás átmenő vágánya melyik vágánnyal létesít kapcsolatot? Csak az Újbuda-központ M és a Móricz Zsigmond körtér M irányú vágánnyal.
Automataváltás - hanggal!!!
2016.május 3-4. Kedd- Szerda Esztergom
Gyorsjelentés a hajléktalan emberek kérdőíves adatfelvételéről
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
MIÉRT SZŐKE? 6.A Dth
SZLOVÁKIA TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA I.
A mohácsi csata augusztus 29.
Villa San Michele  Anacapri egyik fő látványossága. A 20. század elején építtette Axel Munthe  svéd orvos Tiberius római császár villájának helyén. A.
Lovassy László.
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
A talajok szervesanyag-készlete
Magyarország a dunai monarchiában
A kiegyezés Az 1867-ben I.Ferenc József és a magyar politikai vezetők között született megállapodások összefoglaló neve.
Hunyadi Mátyás
VASÚTI PÁLYÁK Alépítmény I Budapest 2013.
Kölcsey Ferenc.
Szegedi Szépmíves Céh’90 csoportos kiállításai
Hunyadi Mátyás élete és kora
A nagyváradi bazilika.
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
Magyar őstörténet 2017/2018, 1. félév
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda évente 250
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Az őszirózsás forradalom
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Pécs törökkori emlékei Bianka
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Zsolnay Vilmos születésének 190. , szobra felállításának 110
POZSONY-1 Pozsony egyik legkorábbi magyar királyi vármegyeszékhelyünk volt, várispánságát Szent István királyunk alapította még 1000 körül, ekkor épült.
Paulay Ede Az ember tragédiája.
Hunyadi Mátyás élete és kora
Mátyás király és az Obszerváns ferencesek
Az ember tragédiája Iglódi István rendezésével
Iglódi István rendezése
Magyar alkotmány- és közigazgatás-történet
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
Tanulmányi kiránduláson a Váci Fegyház és Börtönben
Tematikus avagy Bevásárló utcák itthon és külföldön
A társadalmi egyeztetés számokban
Elődeink nyomában Erdélyben
Útravaló verseimmel Madách Imre Utolsónak szánt költeménye,
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Forgalmi helyzetek. 1. rész
Erdélyben jártunk Készítette: Kriskó Péter (munkafelügyelő) Jakab Hunor (közmunkás) Zsuppán Mercédesz ( The boss)
Előadás másolata:

Pozsony 4. csoport feladata: mutassátok be Pozsonyt – története, fekvése, főbb látnivalók

Pozsony Története Története - Pozsony hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az ban létrejött Szlovák Köztársaság fővárosa - Pozsony hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az ban létrejött Szlovák Köztársaság fővárosa - Magyar neve a Poson személynévből ered, ami a vár első ispánjának neve volt - A Várhegyen már a honfoglalás előtt római majd morva erődítmény állott - A honfoglalást lezáró csata helyszíne volt 907. július 4-én, amikor a Keleti Frank királyság fölött a magyarok győzelmet arattak

Pozsony Látképe

Fekvése A Duna partján, az ország délnyugati csücskében, Ausztria és Magyarország határainak közvetlen közelében, a Kis-Kárpátokelőterében fekszik. Pozsonyban öt híd ível át a Duna felett. A legnyugatibb és egyben a leghosszabb a Lafranconi híd, amely a D2- es autópálya hídja. Tőle keletre az óvárosban található a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja, Pozsony egyik jelképe. A folyón lejjebb az Öreg híd következik, amelynek elődjét legelső állandó hídként Ferenc József hídra keresztelték. A sorban a kecses Apollo híd következik, mint legifjabb átkelője a városnak. A legkeletibb a Kikötői híd, amelynek alsó szintjén vasút, míg felül a D1-es autópálya vezet. A Duna partján, az ország délnyugati csücskében, Ausztria és Magyarország határainak közvetlen közelében, a Kis-Kárpátokelőterében fekszik. Pozsonyban öt híd ível át a Duna felett. A legnyugatibb és egyben a leghosszabb a Lafranconi híd, amely a D2- es autópálya hídja. Tőle keletre az óvárosban található a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja, Pozsony egyik jelképe. A folyón lejjebb az Öreg híd következik, amelynek elődjét legelső állandó hídként Ferenc József hídra keresztelték. A sorban a kecses Apollo híd következik, mint legifjabb átkelője a városnak. A legkeletibb a Kikötői híd, amelynek alsó szintjén vasút, míg felül a D1-es autópálya vezet.

- A város egyetemét 1467-ben Mátyás király alapította ban a Magyar királyság fővárosa volt, és áthelyezték ide a Szent Koronát, itt koronázták a királyokat, többször volt az országgyűlés helyszíne ben a várat tűzvész érte, és helyreállítása csupán 1953-ban kezdődött meg ben a reformországgyűlésen felajánlotta Széchenyi István birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia felállítására február 4-én Pozsony lesz Csehszlovákián belül Szlovákia fővárosa, majd az első bécsi döntés után Szlovák Köztársaság fővárosa, ben újra Csehszlovákia alá tartozott és végül január 1-e óta az önálló Szlovák Köztársaság fővárosa

Pozsonyi vár

Szent Márton-székesegyház

Szlovák Nemzeti Színház

Főtér

A város felülről

Sétáló utca az Óvárosban