Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÉMANAP 2015. december 22. Vermes Miklós Általános Iskola.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÉMANAP 2015. december 22. Vermes Miklós Általános Iskola."— Előadás másolata:

1 TÉMANAP 2015. december 22. Vermes Miklós Általános Iskola

2 A SZÁZ SÁRGA CSIKÓ NYOMÁBAN

3 Móra Ferenc: Kevély Kereki története ihlette a pályázatunkat

4 A sárga csikók valójában a körmöci aranyak

5 Körmöcbán ya

6

7

8 KÁROLY RÓBERT

9 Károly Róbert 1328. november 17-én szabad királyi bányavárosi jogokkal látta el és megalapította pénzverdéjét. 1335-től itt verték a híres aranyforintot, mely körmöci dukátként is ismert volt.

10 Hihetünk-e a mondának, mely szerint a barsi–zólyomi hegyekben, Körmöcbánya környékén vadászgató őseink egy fogoly gyomrában találtak aranyszemcséket, s kutatva eredetük után, fedezték fel az itteni bányákat?

11 PÉNZVERÉS A KÖZÉPKORBAN

12

13

14 A témanap állomásai Kezdő tőke 20 arany csoportonként. Minden csoport négy helyszínre megy, ahol a feladatokat megvásárolhatja és ha megoldja, akkor kamatostól kapja vissza. Szünetben a BANKban kamatozni egy órára beadhatjátok a pénzetek egy részét. A végén licitálni lehet az ajándékokra.

15 Irodalom: Móra Ferenc Kevély Kereki történetének feldolgozása A palóc nyelvjárásA Palócföld néprajza és néptánc Ének A selmeci diákhagyományok és dalok, népzene Természetismeret-biológia A Felvidék földrajza és állatvilága Történelem A trianoni határok Felvidék történelme és híres történelmi alakjai Földrajz A felvidék földrajza és látnivalói Informatika Útvonaltervezés Ppt. készítése Szobabeosztás megtervezése


Letölteni ppt "TÉMANAP 2015. december 22. Vermes Miklós Általános Iskola."

Hasonló előadás


Google Hirdetések