Innovációk a hazai tehetséggondozásban Mayer József Cs. Ferenczi Szilvia Sebestyén Virág Szegő Dóra Szombathelyi Szilvia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Advertisements

„Adj egy esélyt!” Sajtónyilványos projektzáró rendezvény Fekete Gabriella projektmenedzser.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Az Országos Felnőttképzési Szakmai Központ éves tevékenysége, eredményei Évzáró értekezlet Budapest, december 16.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
NTP-TSZV- M CSEÖH MŰHELYFOGLALKOZÁS Kutatási eredmények ismertetése Szegő Dóra.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Bolyai Farkas Szakképző Iskola „ Régi hagyományok… … új tudományok”
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
A matematikatanítás aktuális kérdései február
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
Szakmai tanárképzés országos módszertani- és képzésfejlesztése
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Szülői választmány 2016.okt.18.
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Mátészalkai Szakképző Iskola
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
HHR.
Intézményvezetői célkitűzések
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Kezdetek Iskolánk 1987-ben került átadásra. Tehetséggondozás folyt:
DARUS.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Lorem ipsum.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Intézmény minőségirányítási programja
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Innovációk a hazai tehetséggondozásban Mayer József Cs. Ferenczi Szilvia Sebestyén Virág Szegő Dóra Szombathelyi Szilvia

Néhány gondolat egy kutatás kapcsán

A tehetséggondozás pályázati világa A pályázati rendszer gazdagodása minőségi javulást eredményezett a tehetséggondozásban. A tehetséggondozás pályázati források nélküli fenntarthatósága nehézségekbe ütközik. A szervezetekben nincs nagy hagyománya a tehetséggondozó tevékenység hatékonyságmérésének. A szervezetek kiválasztási mechanizmusaiban jelenleg jellemzően nem az objektív, számszerűsíthető és pontosan követhető mérési módok (pl. versenyeredmények, tantárgyi mérések, tesztek és egyéni nyomon követés) dominálnak, hanem inkább olyan szubjektív szempontok, mint a tanárok véleménye és a diákok motivációja.

NTP- nyertes pályázók megoszlása évenként és típusonként

Tehetséggondozás az iskolákban – Mit tapasztalatunk a programok kapcsán? 1.Ötletgazdák és/vagy megvalósítók 2.A pályázó(k köre) 3.Egyéni vagy csapatteljesítmény 4.Beágyazódás a szervezetbe 5.Kapcsolatteremtés 6.Disszemináció

Milyen szervezetekkel, intézményekkel működnek együtt a tehetséggondozás kapcsán? (n=813)

Az Önök szervezetében, intézményében mekkora mértékben akadályozzák a minőségi tehetségfejlesztő munkát a következők (n=861)?

Mennyiben tartják fontosnak a következő szempontokat a tehetséggondozó tevékenység eredményességének megítélésében

Mi alapján ítélik meg Önök a tehetséggondozó tevékenységük hatását a szervezetre?

Egy iskola belső világa

Tehetséggondozó stratégiánk Nagy múltú tehetséggondozó programmal rendelkezünk, Akkreditált Kiváló Tehetségpont vagyunk, Komplex tehetséggondozó programban veszünk részt kiemelt területünk a matematika és természettudomány, Hatókörünk: intézményi, települési, megyei, területi, Célunk: Az iskolában folyó tehetségsegítő munka összehangolása, egységes keretbe foglalása, Versenyszellem kialakítása, versenyeztetés, Tanórai és tanórán kívüli tehetséggondozó foglalkozások, Iskolai szakkörök

Tehetséggondozó stratégiánk Pozitív előminősített referenciaintézmény jelöltek vagyunk Több regisztrált Jó Gyakorlattal rendelkezünk Tehetséggondozással kapcsolatos továbbképzésekben veszünk részt Országos átlag feletti eredmények a kompetenciamérés területén Középiskolai továbbtanulási mutatók kedvező alakulása Tehetséggondozással kapcsolatos pályázatokban veszünk részt januárban szereztük meg az ÖKOISKOLA címet Akkreditált Tanulmányi versenyünk a Varjú Lajos Regionális Természettudományi Emlékverseny Iskolánk a Szegedi Tudományegyetem kutatóiskolája (diagnosztikus mérések)

A tehetséggondozás területei iskolánkban Tanítási órákon: a differenciált osztálymunka páros és csoportmunka egyénre szabott fejlesztés emelt szintű oktatás (matematika, idegen nyelv) csoportbontás – matematika, nyelvi (angol, német), informatika és technikaórákon kooperatív tanulási technikák alkalmazása kompetencia alapú oktatási módszerek tanulói prezentációk IKT eszközök alkalmazása Tanórán kívüli tevékenységekben: délutáni foglalkozások szakkörök, sportkör tehetséggondozó műhelyek projektek, tehetségnapok, könyvtári foglalkozások versenyekre való felkészítések levelezős tanulmányi versenyek feladatainak megoldása

A tehetségek bevonásának szempontjai A pedagógus megfigyelései, A tanuló képességei, Személyiségtényezői, Erős oldala, Gyenge oldala, Elkötelezett e? Érdekli–e a téma/tárgy/terület.

Tehetséggondozás –külső szemmel

Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház –munkatársainak a véleménye ErősségekGyengeségek Szakmai hálózatok erősödése Szakemberek elkötelezettsége (pedagógusok, civil egyesületek, Arany János Tehetségprogram folytatása Tanoda program folytatása Az otthonról hozott kedvezőtlen tanulói minták A tanulók szociális helyzete, ingerszegény szocio-kulturális helyzet A megfelelő szakemberek hiánya A kistelepülések fizikai távolsága a tehetségpontoktól Erőforrások hiánya Információ-hiány, családok tájékozatlansága Megfelelő módszertanok hiánya A tanulók és a tanárok motiválatlansága Hosszú távú stratégiák hiánya Intézményi infrastruktúra hiánya LehetőségekVeszélyek Kortárs csoportok kialakítása „Esély órák” szervezése Utógondozás Tanulói portfólió Nemzetközi jó gyakorlatok gyűjtése A KLIK-kel történő együttműködés erősítése A családok tájékozottságának növelése A források „sporadisztkus” jellege A bürokrácia túlburjánzása A tanulók lemorzsolódás A kortárs csoportok kedvezőtlen hatása A pedagógusok kezeletlen kiégési tünetei

Felkészülés a tehetséggondozásra

Amin célszerű változtatni… Az „iskola”(szervezet) küldetésnyilatkozatát”, pedagógiai programját és „rejtett tantervét” újra célszerű az új cél érdekében átgondolni A hagyományos tanárszerepeken A „tanórát” illetve az iskolai időháztartás nehezen változtatható mintázatait Az intézményben szerepet vállaló pedagógusok továbbképzésének tervezését Az iskola külső kapcsolatrendszerének átgondolása (a partnerhálózat újratervezése)

Gyakorlati lépések Az intézményvezetés szakmai alapon történő megerősítése és/vagy átszervezése Az intézményben működő munkaközösségi rendszer teljes vagy részleges átalakítása Az intézményen belül tudásmegosztás (tudásmenedzsment) csatornáinak intézményesítése A tehetséggondozást támogató belső információs rendszer kialakítása A pedagógusok továbbképzésével összefüggő stratégia újratervezése az intézményben dolgozó pedagógusok kompetencia-térképének az elkészítése alapján Az iskolában zajló, a tanórákhoz kapcsolódó programok (pl. korrepetálás, tehetséggondozás, felzárkóztatás stb.) hatásvizsgálatának kidolgozása és alkalmazása Mentorálás, mint új tanári (tanulást/tehetséggondozás/hátárnykompenzálást támogató) szerep vállalása Mikro-tantestületi rendszer kialakítása

Köszönjük a figyelmüket!