Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk, senki nincsen, bizonyára nincsen”! (Római levél 8, 28-31) Nyárádszereda Budapest Értelmezzétek Bocskai István híres.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk, senki nincsen, bizonyára nincsen”! (Római levél 8, 28-31) Nyárádszereda Budapest Értelmezzétek Bocskai István híres."— Előadás másolata:

1

2 „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk, senki nincsen, bizonyára nincsen”! (Római levél 8, 28-31) Nyárádszereda Budapest Értelmezzétek Bocskai István híres mondását! Mit jelent ez a mondat ma neked? Mit tanultatok Bocskai Istvánról? Beszéljétek meg ! Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bocskai_Istv% C3%A1n_statue_in_Ny%C3%A1r%C3%A1dszereda.jpg?us elang=hu Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Budape st_Heroes_square_Bocskai_Istv%C3%A1n.jpg?usel ang=hu

3 Bocskai István erdélyi fejedelem a vallásszabadságért harcolt Magyarországon. A hajdúk segítségével – akik edzett erős férfiak voltak- sok sikert aratott. Bocskai sikerét látva, a Habsburgok kénytelenek voltak békét kötni vele 1606-ban, ez volt a bécsi béke, amely biztosította a protestánsoknak a vallásszabadságot. Olvassátok el, beszéljétek meg !

4 Bethlen Gábor fejedelemsége „…Úr Istent senki eléggé nem csodálhatná, se meg nem köszönhetné, ha ezt a világot által élhetné is. De ezeken kívül mennyi irgalmasságát számlálhatatlanul közlötte az ő híveivel, ki (tudná) azokat sok idők alatt is előszámlálni?”- Idézet Bethlen Gábor végrendeletéből. A végrendelet egy olyan nyilatkozat, amely meghatározza, hogy az illető a halála után kire mit hagy: vagyont, gondolatokat, intézkedéseket. Ez egy végintézkedés. Mit tanultatok Bethlen Gáborról? Beszéljétek meg ! Tudod-e mi a végrendelet? Értelmezzétek Bethlen Gábor végrendeletének ezeket a gondolatait! Forrás:https://hu.wikipedia.org/wiki/Bethlen _G%C3%A1bor Forrás: tortenelemklub.com

5 33 éves korában lett erdélyi fejedelem, sokat küzdött a protestánsok védelméért. A Habsburg udvar is tartott tőle és békét kötött vele Nkolsburgban 1621-ben. Ezzel megerősítették a bécsi béke előírásait. Segítette az egyház munkáját. Gondoskodott az iskolák fenntartásáról. Segítette a tehetséges jobbágy fiatalokat. Bibliák, énekeskönyvek kiadásának költségeit vállalta. Református fejedelem elnevezést kapta. Olvassátok el, beszéljétek meg !

6 „Nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené” (Róma 9, 16) Mit tanultatok I. Rákóczi Györgyről? Beszéljétek meg ! Mit értett I. Rákóczi György ezen a mondaton? Neked mit üzen?

7 Rákóczi emlékharang – Debrecen, Nagytemplom Debrecen, Nagytemplom

8 I. Rákóczi György Erdély fejedelme volt, olyan időben, amikor a magyar hazát két ellenség is támadta: a törökök és a Habsburgok. A fejedelem azért harcolt, hogy a magyarság hazája, hite, nyelve megmaradjon. A fejedelem győzelmét a linzi béke ( 1645) megkötése jelentette, mely lehetővé tette: a vallásszabadságot, a protestáns templomok visszaadását. A fejedelem bőkezűen segítette az egyházat és az iskolákat. Olvassátok el, beszéljétek meg !

9 I. Rákóczi György bejegyzése egy sárospataki könyvben A Debreceni Dóczy Gedeon Református Gimnáziumban található ige a fejedelem vezérigéje is volt. „… Nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut. Hanem a könyörülő Istené.” Mit jelent a fejedelem vezérigéje számodra?

10 I. Rákóczi György és felesége Lórántffy Zsuzsanna Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Lor%C3%A1ntffy_Zsuzsanna

11 Lorántffy Zsuzsanna hűséges segítőtársa volt férjének. Egyek voltak az Isten Igéjének szeretetében. Mindketten legfőbb útmutatójuknak, vigasztalójuknak tekintették a Biblia olvasását. Híres volt jószívűségéről, jótetteiről, sokat fáradozott az egyházért, a sárospataki kollégiumért. Olvassátok el, beszéljétek meg !

12 Kit választanál példaképednek? Miért? Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Lor%C3%A1ntffy_Zsuzsanna Forrás:https://hu.wikipedia.org/wiki/Bethlen _G%C3%A1bor


Letölteni ppt "„Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk, senki nincsen, bizonyára nincsen”! (Római levél 8, 28-31) Nyárádszereda Budapest Értelmezzétek Bocskai István híres."

Hasonló előadás


Google Hirdetések