Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bibliás fejedelmek Bocskai István I. Rákóczi György Bethlen Gábor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bibliás fejedelmek Bocskai István I. Rákóczi György Bethlen Gábor."— Előadás másolata:

1 Bibliás fejedelmek Bocskai István I. Rákóczi György Bethlen Gábor

2 Mit tanultatok Bocskai Istvánról?
Beszéljétek meg ! BOCSKAI ISTVÁN ( ) Nyárádszereda Forrás: Budapest Forrás: Értelmezzétek Bocskai István híres mondását! Mit jelent ez a mondat ma neked? „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk, senki nincsen, bizonyára nincsen”! (Római levél 8, 28-31)

3 Olvassátok el, beszéljétek meg !
BOCSKAI ISTVÁN ( ) Bocskai István erdélyi fejedelem a vallásszabadságért harcolt Magyarországon. A hajdúk segítségével – akik edzett erős férfiak voltak- sok sikert aratott. Bocskai sikerét látva, a Habsburgok kénytelenek voltak békét kötni vele 1606-ban, ez volt a bécsi béke, amely biztosította a protestánsoknak a vallásszabadságot.

4 BETHLEN GÁBOR (1580-1629) Mit tanultatok Bethlen Gáborról?
Beszéljétek meg ! BETHLEN GÁBOR ( ) A végrendelet egy olyan nyilatkozat, amely meghatározza, hogy az illető a halála után kire mit hagy: vagyont, gondolatokat, intézkedéseket. Ez egy végintézkedés. Bethlen Gábor fejedelemsége Forrás: Forrás: tortenelemklub.com Tudod-e mi a végrendelet? Értelmezzétek Bethlen Gábor végrendeletének ezeket a gondolatait! „…Úr Istent senki eléggé nem csodálhatná, se meg nem köszönhetné, ha ezt a világot által élhetné is. De ezeken kívül mennyi irgalmasságát számlálhatatlanul közlötte az ő híveivel, ki (tudná) azokat sok idők alatt is előszámlálni?”- Idézet Bethlen Gábor végrendeletéből.

5 Olvassátok el, beszéljétek meg !
BETHLEN GÁBOR ( ) 33 éves korában lett erdélyi fejedelem, sokat küzdött a protestánsok védelméért. A Habsburg udvar is tartott tőle és békét kötött vele Nkolsburgban 1621-ben. Ezzel megerősítették a bécsi béke előírásait. Segítette az egyház munkáját. Gondoskodott az iskolák fenntartásáról . Segítette a tehetséges jobbágy fiatalokat. Bibliák, énekeskönyvek kiadásának költségeit vállalta. Református fejedelem elnevezést kapta.

6 I. RÁKÓCZI GYÖRGY ( ) Mit tanultatok I. Rákóczi Györgyről? Beszéljétek meg ! „Nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené” (Róma 9, 16) Mit értett I. Rákóczi György ezen a mondaton? Neked mit üzen?

7 Rákóczi emlékharang – Debrecen, Nagytemplom
Rákóczi harang Rákóczi emlékharang – Debrecen, Nagytemplom Debrecen, Nagytemplom

8 Olvassátok el, beszéljétek meg !
I. RÁKÓCZI GYÖRGY ( ) I. Rákóczi György Erdély fejedelme volt, olyan időben, amikor a magyar hazát két ellenség is támadta: a törökök és a Habsburgok. A fejedelem azért harcolt, hogy a magyarság hazája, hite, nyelve megmaradjon. A fejedelem győzelmét a linzi béke ( 1645) megkötése jelentette, mely lehetővé tette: a vallásszabadságot, a protestáns templomok visszaadását. A fejedelem bőkezűen segítette az egyházat és az iskolákat.

9 I. RÁKÓCZI GYÖRGY ( ) „… Nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut. Hanem a könyörülő Istené.” I. Rákóczi György bejegyzése egy sárospataki könyvben A Debreceni Dóczy Gedeon Református Gimnáziumban található ige a fejedelem vezérigéje is volt. Mit jelent a fejedelem vezérigéje számodra?

10 Lorántffy Zsuzsanna ( kb. 1600-1660)
I. Rákóczi György és felesége Lórántffy Zsuzsanna Forrás:

11 Lorántffy Zsuzsanna ( kb. 1600-1660)
Olvassátok el, beszéljétek meg ! Lorántffy Zsuzsanna ( kb ) Lorántffy Zsuzsanna hűséges segítőtársa volt férjének. Egyek voltak az Isten Igéjének szeretetében. Mindketten legfőbb útmutatójuknak, vigasztalójuknak tekintették a Biblia olvasását. Híres volt jószívűségéről, jótetteiről, sokat fáradozott az egyházért, a sárospataki kollégiumért.

12 Kit választanál példaképednek? Miért?
Forrás: Kit választanál példaképednek? Miért? Forrás:


Letölteni ppt "Bibliás fejedelmek Bocskai István I. Rákóczi György Bethlen Gábor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések