Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

REGISTRY - regisztrációs adatbázis Takács Béla. Mi a registry? Regisztrációs adatbázis Rendszerleíró adatbázis - RAB Beállításjegyzék Egy hierarchikusan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "REGISTRY - regisztrációs adatbázis Takács Béla. Mi a registry? Regisztrációs adatbázis Rendszerleíró adatbázis - RAB Beállításjegyzék Egy hierarchikusan."— Előadás másolata:

1 REGISTRY - regisztrációs adatbázis Takács Béla

2 Mi a registry? Regisztrációs adatbázis Rendszerleíró adatbázis - RAB Beállításjegyzék Egy hierarchikusan felépített (fastuktúra-szerű), szöveges állomány Részfák Kulcsok Ezekről később lesz szó!

3 Milyen a fa-struktúra?

4 Mi a registry feladata? 1. 1. definíció: Egy központi helyen tárolt adatbázis, amely konfigurációs adatokat, beállításokat tartalmaz és a számítógép (pl. az eszközvezérlői, a szolgáltatásai, valamint az alkalmazói programjai) használhatják azt. Az adatbázishoz a felhasználók is hozzáférhetnek meghatározott módon.

5 Mi a registry feladata? 2. A rendszerleíró adatbázis olyan információkat tárol, amelyeket a windows működése során folyamatosan referenciaként használ. Ilyenek például: Felhasználói profilok A számítógépre telepített programok, és az azokkal létrehozható dokumentumtípusok Mappák és programikonok tulajdonságainak beállítása A számítógépben talált programösszetevők, valamint a használt portok

6 Mi a registry felépítése Kulcs (alkulcs)- érték felépítésű

7 A registry részfái (mégegyszer) Milyen adatokat tartalmaznak az egyes részfák? Mit jelent a HKEY_CURRENT_USER? A LOCAL_MACHINE?

8 HKEY_CURRENT_USER Kódolva tartalmazza a bejelentkezett felhasználó adatait

9 HKEY_CURRENT_CONFIG Kódolva tartalmazza az aktuális beállításokat pl. itt a nyomtatóra vonatkozókat!

10 Ki és mi írja/olvassa a registry-t? 1. A számítógép írja pl. program- telepítéskor; 2. A számítógép olvassa, főleg induláskor és amikor beállítási adatokra van szüksége; 3. A számítógép adott programja, ha karbantartani akarjuk a registry-t; 4. A felhasználó, ha szerkeszteni, módosítani akarja! Vigyázat nagy tapasztalat, vagy pontos utasítás kell ehhez, s nem árt előtte a registry-t elmenteni!

11 Mi történik, ha valaki „elrontja” a registry-t? A számítógép egyáltalán nem, vagy rosszul fog működni, esetleg gyakrabban „elszáll”.

12 Mit lehet látni, módosítani még a registry-ben? A pl. a felhasználói engedélyeket, a naplózási adatokat, stb.

13 Mire jó a registry módosítása? Évekkel ezelőtt valaki összeállított XP-re egy kis gyűjteményt:

14 Miért „romlik el” a registry? Amikor egy programot telepítünk bejegyzések – akár több ezer, esetleg tízezer – is kerülhet a registry-be. Törléskor a registry bejegyzéseit NEM töröljük, ezért a registry állandóan „hízik”. Induláskor az operációs rendszer legalább egyszer végigolvassa a teljes registry-t, a feleslegeseket is, ezért nem mindegy, hogy néhány száz KB vagy néhány tíz MB nagyságú állományt kell elovasnia! IDŐ!

15 Milyen programokkal lehet a registry-t karbantartani? Csak néhány freeware-t sorolok fel, kommentár nélkül? CCLEANER Free Registry Defrag Wise Registry Cleaner EasyCleaner CCEnhancer …

16 Hogy lehet használni a registry- karbantartó programokat? CCLEANER bemutató

17 Hogy lehet a felhasználó által a regitry-t szerkeszteni? A REGEDIT-tel, magyarul beállítás-szerkesztővel Indítása: Start – REGEDIT A regedit rendszergazdai jogokat, legalábbis speciális jogokat igényel, ezért megvizsgálja a jogosultságot.


Letölteni ppt "REGISTRY - regisztrációs adatbázis Takács Béla. Mi a registry? Regisztrációs adatbázis Rendszerleíró adatbázis - RAB Beállításjegyzék Egy hierarchikusan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések