Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?"— Előadás másolata:

1 Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?
1.1* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől kezdve nem vállalok szakmai felelősséget!

2 A ppt készítőjéről Részt vett a vonatkozó jogszabályok kidolgozásában.
Egyike az első 100 tanfelügyeleti-minősítési szakértőnek. Ennek megfelelően átesett a próbaminősítési eljáráson. Részt vett a tanfelügyeleti-minősítési szakértők képzésében.

3 A válasz a 326/2013 Korm. 4. § (5), (6) és (6a) bekezdésében van
A válasz a 326/2013 Korm. 4.§ (5), (6) és (6a) bekezdésében van. (Figyelem! A rendelet most módosult, és pl. a 4.§ (6a) is változott!) Mindezekből kiderül, hogy Mesterpedagógus besoroláshoz hozzátartozik a pluszfeladatok ellátása is. A lehetőségek a következők:

4 A 4.§ (5) alapján Szakértői (tanfelügyelet és minősítés) vagy szaktanácsadói tevékenységet lát el. Ezekre jár a munkaidő-kedvezmény, viszont szükséges hozzájuk a továbbképzés is. Továbbképzést az OH indít, hogy mikor, kinek és hol, azt ők tudják megmondani. Jelenleg ezekhez a továbbképzésekhez próbaminősítés is tartozik, ami soron kívüli besorolást tesz lehetővé. Ez valószínűleg nem lesz mindig így, az adott képzésre jelentkezéskor kell pontosan tájékozódni.

5 A 4.§ (6) alapján A kötött munkaidő neveléssel-oktatással le nem kötött részében (vagyis nem jár munkaidő-kedvezmény!) heti két órában végzi az alábbiak valamelyikét: Mentorálás (pedagógusjelölt vagy gyakornok mellett) Szakmai, tartalmi-tantervi, pedagógiai-módszertani fejlesztésekben, kutatásokban való részvétel Intézményi dokumentumok szerkesztése Belső képzések szervezése és megtartása Versenyfelkészítés

6 A 4.§ (6a) alapján Intézményvezetés (ig, igh, tagint vez, integys vez...) Vezetői vagy magasabb vezetői beosztással rendelkező vagy ilyen munkakört betöltő pedagógus élhet ezzel a lehetőséggel a megbízás idejéig. Ha lejár a megbízása, és nem lesz újra vezető, az előbbiek közül valamelyiket kell választania. Ez a lehetőség csak 2016-tól él!

7 Az egyes feladatok feltétele, előnye, hátránya

8 Szakértő, szaktanácsadó
Feltétele: A megfelelő 60 órás továbbképzés elvégzése, amit az OH hirdet meg, vagy sikerül bekerülni, vagy nem. Előnye: Legnagyobb előnye, hogy folyamatos a feladat, hosszú távra lehet vele tervezni. Előnyt jelenthet a munkaidő kedvezmény. (Részletesen lásd a rendeletben!) A kiküldetésekre esetenként 10e Ft költségtérítés jár, amivel nem kell elszámolni. A továbbképzést az OH ingyen adja, vagyis a hétévenként kötelező továbbképzés fele is megvan. Ráadásul ha próbaminősítés is van a vizsgán, az soron kívüli besorolást eredményez. Hátránya: A vezetőség szempontjából általában hátrány a munkaidő-kedvezmény, de néha a pedagógusnak is. És persze hátrány maga a feladat, bár ez is személyfüggő, nem mindenki érzi annak, és erre van a szakértői nap.

9 Mentor Feltétele: Nyilván az, hogy szükség legyen rá, tehát legyen kit mentorálni (gyakornok vagy pedagógusjelölt). Előnye: Van ilyen szakvizsga, de nem előírás hozzá, vagyis más szakvizsgával rendelkező mesterpedagógus is végezheti. Helyben végezhető, és az igazgatónak is hasznos, mert amúgy is kell kijelölnie mentort. (Akkor is, ha nincs mesterpedagógusa!) Jóval kevesebb feladattal jár mint az előző (látogatások, konzultáció, félévenként jellemzés). Gyakorló iskolában vezető pedagógusként dolgozóknak jó megoldás lehet. Hátránya: Nem állandó feladat. A pedagógusjelölt vagy a gyakornok nem marad mindig jelölt vagy gyakornok, és nem biztos, hogy lesz helyette másik, és ha lesz akkor se biztos, hogy megfelelő szakos. Nincs rá munkaidő-kedvezmény sem, a kötött munkaidő neveléssel-oktatással le nem kötött részét terheli. (Ez az összes ezt követőre igaz.)

10 Szakmai, tartalmi-tantervi, pedagógiai-módszertani fejlesztésekben, kutatásokban való részvétel
Feltétele: Igazából megfoghatatlan, hogy ez mit is jelent pontosan, így a feltétele is. Előnye: Ha valaki szereti a zavaros dolgokat, akkor ez neki való. Sok mindenre rá lehet mondani, hogy megfelel ennek. Hátránya: Ugyanaz, mint az előnye. Nézőpont kérdése…

11 Intézményi dokumentumok szerkesztése
Feltétele: Legyen mit szerkeszteni, és legyen erre megbízás. Előnye: Helyben végezhető feladat, és valakinek úgyis muszáj ezzel foglalkozni. Hátránya: Ez aztán főleg nem állandó feladat, bár ez csak szervezés kérdése… Ráadásul igazából vezetői hatáskör. Ha valahol több mester is van, akkor még kevesebb ilyen feladat merül fel.

12 Belső képzések szervezése, megtartása
Feltétele: Téma, hely, lehetőség és mindenekelőtt érdeklődés szükséges hozzá. Előnye: Nincs semmilyen tartalmi vagy formai megkötés. Nem kell hozzá különleges végzettség. Akár valóban hasznos is lehet a nevelőtestületnek. Hátránya: Bizonytalan a megszervezése. Ha hosszú távra tervezünk, minden évben nagy energiát igényelhet a „frissen” tartása, mindig ki kell valami újat találni. Könnyen lehet, hogy a nevelőtestületnek hamar elege lesz a mesterpedagógusból. Szintén nem sok embernek adhat feladatot.

13 Versenyfelkészítés Feltétele: A rendelet szerint csak a tanév rendjében meghirdetett vagy a miniszter által meghirdetett versenyekre vonatkozik! Előnye: Klasszikus pedagógus feladat, ami az iskolának és a tanulóknak egyaránt hasznos. Annak lehet igazán előnyös, aki már foglalkozik ilyesmivel. Hátránya: A fent említett feltétel. Évről-évre biztosítani kell az érdeklődést, vagyis a pedagógusra hárul a feladat fenntartása is. (Bár ez akár előnyként is felfogható…)

14 Intézményvezetés Feltétele: Vezetői vagy magasabb vezetői megbízás vagy ilyen munkakör. Fontos, hogy ez csak 2016-tól él! Előnye: Aki a feltételnek megfelel, annak mindenképpen ez a legegyszerűbb, hiszen gyakorlatilag azt jelenti, hogy a meglevőkön túl nem kell további feladatot vállalnia. (Aki emiatt irigyelné a vezetőket, az próbálja csak ki… ) Hátránya: Csak a megbízás idejére szól, tehát minden eshetőségre felkészülve nem árt más módon is bebiztosítania magát (pl. szakértői vagy szaktanácsadói képzést is elvégezni).

15 Segítség Forgasd a jogszabályt, és használd a vagy az címet, hitelesebb forrás, mint a közösségi oldalak! Ha nem kaptál választ a hivatalos címeken, vagy mástól is akarsz kérdezni, tőlem is kérdezhetsz nyugodtan: Nem értek mindenhez, nem tudom mindenre a választ, de ha tudok, segítek. Nekem sincs meg a bölcsek köve, a véleményem eléggé megalapozott, de csak a sajátom, nem perdöntő!


Letölteni ppt "Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések