Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Digitális taneszközök használata a humán tantárgyak tanóráin

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Digitális taneszközök használata a humán tantárgyak tanóráin"— Előadás másolata:

1 Digitális taneszközök használata a humán tantárgyak tanóráin
Tomasovszky Edit

2 www.tomacolor.hu tomasovszky.edit@freemail.hu
1. Általános bevezető A digitális pedagógia alapjai: A hagyományos (instruktív-ösztönös) és újszerű (konstruktivista-építő, előrevivő) pedagógia különbségei: Project alapú,probléma alapú, felfedező tanulás…

3 Hunya Márta tanulmánya A konstruktivista pedagógia, mint gyűjtőfogalom
(Digitális pedagógia– továbbképzési segédlet/egyéb/konstruktív pedagógia) A konstruktivista pedagógia szerint "tanításnak tartalmilag a komplex, élet- és munkahely közeli, egészében megfigyelhető problématerületekre kell irányulnia, és ennek érdekében komplex tanulási környezetet kell kialakítani, ahol a tanulók egyéni tapasztalatokat szerezhetnek, melyeket a tanulócsoportban aktívan feldolgozva, önmaguk számára érthetővé tesznek és előzetes tudásukba beépítenek." (Feketéné: Új irány a didaktikában...) A tanári szerep megváltozik, irányítóból segítővé válik, a tanár is tanul az ismeretszerzési folyamat során. A diákok maguk is részt vesznek a tanulási folyamat megszervezésében, szélsőséges esetben maguk irányítják azt. A folyamat egyébként is fontosabb, mint az eredmény, és a konstruktivista felfogás szerint nem a megszerzett ismereteket, hanem a folyamatban való részvételt, a személyes előrehaladást kell mérni. A komplex tanulási környezet megteremtése alapfeltétel: nem egy tankönyv és egy tanár az információ forrása, hanem maga a valóság, amelynek egyik leggazdagabb közvetítője az internet. Az életszerű helyzetekben fellelhető valóságos problémákra csoportosan, változatos munkaformákkal és módszerekkel keresett egyéni megoldások jelentik a tanulás fő irányát.

4 A hagyományos (instruktív)
és újszerű (konstruktivista) pedagógia különbségei (Eurelings, 2001) Hagyományos Konstruktivista Tanár Bíró, beszélő, szakértő Edző, vezető, szakértő, tanuló Tanuló Passzív hallgató, reprodukáló Aktív cselekvő, konstruktív Tartalom Tantárgyakra bontott, elvont, átfogó Integrált, több tudományterületet átfogó, autentikus Értékelés Válogató, minősítő Diagnosztizáló, alakító, portfolio alapú Tanulási környezet Nagy lépések. Kevés az interakció, kevés információforrás van, sok az utasítás Apró lépések, sok interakció Didaktika Didaktikai háromszög: tanár, diák, tananyag Didaktikai sokszög -Tanár, diáktárs, feladat, media, tudományterület

5 Az info-kommunikációs technológiák (IKT) oktatási lehetőségei
IKT a tanórán: Keresés az interneten (tantárgyi oldalak) , fórum, csevegés Szövegszerkesztő (Word) használata Táblázatkezelő (Excel) használata Bemutató készítő (Power Point) használata Interaktív tábla használata

6 www.tomacolor.hu tomasovszky.edit@freemail.hu
A szerzői jogi vonatkozások (Digitális pedagógia– továbbképzési segédlet/multimédia) A multimédia alkalmazások fejlesztése során igen gyakran merül fel az, hogy a forráskutatás során talált és később felhasznált anyagok szerzői jogi védettsége miatt mit kell tenni. Hazánkban 1999-ben született LXXVI. számú szerzői jogról szóló törvény. E törvény ugyan korszerűnek mondható, de nem mindenben felel meg az EU többi tagállamában érvényes szabályozásnak, emiatt számítani lehet változására. Jelenleg hazánkban az oktatási céllal történő felhasználás szabad és jogdíjmentes. Ez viszont már most sem mentesít attól, hogy a forrásokat pontosan meg kell nevezni. Ez például a következőket jelentheti. Szöveges idézetnél (Ld. Kötelezők.doc fájlt) Egy könyv egy részére a szerző és a cím megadása után a kiadó és kiadási év megnevezése után az oldalszámot is meg kell adni. Weblap esetén a pontos elérési utat (URL-t), és a letöltés dátumát kell megadni; Folyóirat esetén a címet, a cikk szerzőjét és címét, valamint az oldalszámot; Előadásjegyzet esetén az előadó neve, az időpontja szerepeljen.

7 A szerzői jogi törvény a különböző adathordozók esetén
Engedélyezés és tiltás…

8 SDT – Sulinet Digitális Tudásbázis sdt.sulinet.hu www.sulinet.hu/sdt
Mire használhatjuk a tanórán az SDT-t? Előadás támogatása Tanórai munkaformák támogatása Fogalmak Ellenőrzés Felkészülés 1. feladat: saját szaknak megfelelő tananyag letöltése, szerkesztése Keresés Tallózás, könyvjelző Szerkesztés SDT szerkesztővel: SDT WorkflowClient - Saját mappa létrehozása, mentés

9 2. feladat: Mini tematikus képgyűjtemény létrehozása
1. kép mentése az SDT-ből (tanórához) tallózás, keresés, mentés (normál, előnézet…) 2. kép mentése az Internetről (osztálykiránduláshoz) - jobb egérrel kép mentése más néven!

10 SZET – A számítógépes együtt-tanulás alapelvei
3. feladat: Osztálykirándulás tervezése csoportmunkában (képek, szövegek letöltése, ezekből egy virtuális prospektus készítése) A kirandulas.doc elküldése ben: (saját , csatolás – fájlmelléklet készítése)

11 4. Szövegszerkesztési feladatok (Word)
- feladatlap (feladatlap.doc) - körlevél a szülőknek az osztálykirándulással kapcsolatban (korlevel.doc) - óravázlat (oravazlat.doc)

12 5. Táblázatkezelési feladatok (Excel)
A kirándulás költségeinek kiszámítása (koltseg.xls) Félévi átlagszámítás (atlag.xls)

13 6. Prezentáció készítése (Power Point)
Interdiszclipinális tanóra SDT-ről letöltött kép, videó és hangfájlok felhasználásával csoportmunka! (tanora.ppt)

14 7. Internetes linkajánló
Hasznos oldalak a weben: Könyvtárak, múzeumok, színházak: (museum.hu,muzeum.lap.hu,konyvtar.lap.hu, kiallitas.lap.hu, szinhaz.hu, szinhaz.lap.hu) kultúra egy helyen: port.hu annotált (magyarázó jegyzetekkel ellátott) linkajánló kettesével, ben elküldve egymásnak és nekem.

15 www.tomacolor.hu tomasovszky.edit@freemail.hu
8. Projektmunka Diákújság vagy brosúra készítés 3-4 fős csoportokban Word, vagy Publisher program segítségével Pl.: Évkönyv 2005/2006 (évkönyv2005a.doc)

16 9. feladat: Tanyanyag kiválasztás és szerkesztés az SDT-ből
Bemutató óra megtekintése, értékelése SDT böngészés Tananyag kiválasztás Óravázlat készítés Tananyag átalakítás, mentés (segítség a publikus privát terület használatához: sdteditor_csomagfeltoltes.wmv) 1. csomag letöltése 2. csomagszerkesztés (duplaklikk) 3.hierarchia kialakítás – új téma (metaadatok) 4. referencia másolása 5.módosítások mentése 6. új elem létrehozása, előnézet, mentés 7.csomag feltöltése 8. csomag webes publikációja 9. a csomag megtekintése a weben Mikrotanítás: A kiválasztott és módosított SDT tananyag alapján páros munkában

17 www.tomacolor.hu tomasovszky.edit@freemail.hu
10. feladat: linkajánló Hasznos honlapok, adatbankok, kommunikációs fórumok, levelezőlisták, MEK…megismerése, értékelése, annotált linkajánló készítése páros munkában, elküldése ben: link.doc

18 Hasznos IKT-s oldalak:
(Alap! TÁMOP 3.1.4) ) (filmrészletek) (Polyvision) (Smart) (Stiefel) iot.hu = Interaktív Oktatástechnikai Portál

19 További hasznos IKT-s oldalak
(Magyar Elektronikus Taneszköz Adatbázis) (regisztrálni kell!) (pl. 10 weboldal 1-1 témához) (Innovatív Tanárok Közössége) (oktatáshoz használható programok, ötletek) Kiadók oldalain is vannak letölthető digitális tananyagok: Pl. (Apáczai Kiadó) (Nemzeti Tankönyvkiadó)

20 Oktató szoftverek, honlapok - irodalom, nyelvtan
(diagyűjtemény) Kompetenciamérés!

21 www.tomacolor.hu tomasovszky.edit@freemail.hu
CD Verstár CD Ady összes verse Szinnyei: Magyar írók élete Irodalmi lexikon Kis magyar nyelvtan Interaktív magyar nyelvtan Helyesírás gyakorló 10 éven felülieknek

22 Oktató szoftverek, honlapok – történelem I.
(Magyarország képes történelmi kronológiája) (ünnepek) (Gramofon Online – interneten az 1906 és 1916 között Magyarországon készült gramofon felvételek) (Nemzeti Digitális Adattár) (Világhíres feltalálóink)

23 www.tomacolor.hu tomasovszky.edit@freemail.hu
Történelem II. (Pannon reneszánsz) (Napóleon arcai) (A Napkirály udvarában) (Takáts Sándor: Bajvívó magyarok- képek a törökvilágból) (Kereszt és félhold - A török kor Magyarországon)

24 www.tomacolor.hu tomasovszky.edit@freemail.hu
Nyelv szakosoknak: (nyelvi feladatsorok) (Multimédiás angol tananyag a Headway tankönyvcsaládhoz) (további hasznos oldalak az angol tanításhoz)

25 Oktató szoftverek, honlapok - rajz
(Képzőművészet Magyarországon) Xnwiev, Artdabbler programok:

26 Összefoglalás – avagy hogyan tartsak IKT-s órát?
Word feladatlap – projektoron kivetítve a válasz CD-ről/ DVD-ről lejátszott oktatóanyag (összegyűjteni: mi van meg az iskolának, mit vásároljon?) Interneten található ismeret (SDT, oktatási portálok – sulinet, linkajánlók alapján) Saját / szerzett (munkaközösségek!) Power Point bemutató Interaktív tábla tananyag, szavazórendszer Saját oktatóanyagaim: Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Digitális taneszközök használata a humán tantárgyak tanóráin"

Hasonló előadás


Google Hirdetések