Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

  Változatos étrend, kifinomult ízlés  Sokféle háztartási eszköz, és nyersanyag használat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "  Változatos étrend, kifinomult ízlés  Sokféle háztartási eszköz, és nyersanyag használat."— Előadás másolata:

1

2   Változatos étrend, kifinomult ízlés  Sokféle háztartási eszköz, és nyersanyag használat

3   Nem válogattak az alapanyagok közül  halak  kagylófélék

4

5   az egyszerű emberek gyakran kenyérhez sem jutottak.  A fennmaradt irodalmi alkotások csak a lakomákról beszélnek.

6   Kezdetben az ebéd  CENA  Vacsora  VESPERNA  Reggelire könnyű ételeket ettek.  Ebédre, melyet délben fogyasztottak, szintén könnyű, tápláló és egyszerű ételeket ettek. → ez a „korai ebéd” volt a prandium

7

8   A főétkezés, az „estebéd” volt a CENA. Ez késő délutáni órákban kezdődött és előfordult, hogy éjszakába nyúló lakomába, ivászatba torkolt.  Az étrendet egyszerűség jellemezte: tönkölykása, kecske- és juhsajt, olívaolaj, zöldség és gyümölcs került az asztalra. (gazdagabbaknál még hús és hal is)

9

10   Tejet nem ittak, a vaj fogyasztását barbárságnak tartották.  Sört nem ittak, a bort vízzel keverték.  A jómódú rómaiak kedvelték a csemegeként tenyésztett osztrigát és homárt.  Divatos ínyencfalat volt a szarvasgomba is.

11   Nagyon sok olyan fűszert használtak, amely a mediterrániumban őshonos és napjainkban is használunk. Pl.: oregánó, bazsalikom, menta  A Római korból származik a napjainkban is használatos agyag sütőedény, a római tál.


Letölteni ppt "  Változatos étrend, kifinomult ízlés  Sokféle háztartási eszköz, és nyersanyag használat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések