Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Római étrend,étkezés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Római étrend,étkezés."— Előadás másolata:

1 Római étrend,étkezés

2 Változatos étrend, kifinomult ízlés
Sokféle háztartási eszköz, és nyersanyag használat

3 Nem válogattak az alapanyagok közül
halak kagylófélék

4

5 az egyszerű emberek gyakran kenyérhez sem jutottak.
A fennmaradt irodalmi alkotások csak a lakomákról beszélnek.

6 Kezdetben az ebéd  CENA
Vacsora VESPERNA Reggelire könnyű ételeket ettek. Ebédre, melyet délben fogyasztottak, szintén könnyű, tápláló és egyszerű ételeket ettek. → ez a „korai ebéd” volt a prandium

7

8 A főétkezés, az „estebéd” volt a CENA
A főétkezés, az „estebéd” volt a CENA. Ez késő délutáni órákban kezdődött és előfordult, hogy éjszakába nyúló lakomába, ivászatba torkolt. Az étrendet egyszerűség jellemezte: tönkölykása, kecske- és juhsajt, olívaolaj, zöldség és gyümölcs került az asztalra. (gazdagabbaknál még hús és hal is)

9

10 Tejet nem ittak, a vaj fogyasztását barbárságnak tartották.
Sört nem ittak, a bort vízzel keverték. A jómódú rómaiak kedvelték a csemegeként tenyésztett osztrigát és homárt. Divatos ínyencfalat volt a szarvasgomba is.

11 Nagyon sok olyan fűszert használtak, amely a mediterrániumban őshonos és napjainkban is használunk. Pl.: oregánó, bazsalikom, menta A Római korból származik a napjainkban is használatos agyag sütőedény, a római tál.


Letölteni ppt "Római étrend,étkezés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések