Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hő és az áram kapcsolata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hő és az áram kapcsolata"— Előadás másolata:

1 Hő és az áram kapcsolata
Széll Viktor 11.c Béta verzió

2 A Hő A hő, vagy hőmennyiség, hőenergia a termodinamika egyik alapfogalma, minden olyan energiaváltozást magába foglal, ami nem fordítódik munkára termodinamikai rendszerek kölcsönhatása során.  Általános jelölése: Q Mértékegysége: joule (J)

3 A Hő tulajdonságai A hő szorosan összefonódik a termodinamika főtételeivel. A termodinamika első főtétele kimondja, hogy egy rendszer belső energiájának a változása egyenlő az általa felvett és leadott közölt hő és a rajta és általa végzett munka összegével.

4 Maxwell skót matematikus-fizikus
a hő modern értelmezésének egyik megalapozója 1871-es A hő elmélete című munkájában a következőket írta…

5 Maxwell megállapításai a hővel kapcsolatban:
Egyik testről a másikra átadódhat, a termodinamika második főtétele szerint. Mérhető mennyiség, tehát matematikailag kezelhető. Nem kezelhető anyagként, mivel átalakítható olyasvalamivé, ami biztosan nem anyag (például munkává). Az energia egyik formája.

6 Elektromos áram Az elektromos áram (villamos áram) a töltéssel rendelkező részecskék rendezett áramlása. Lényegében minden rendezett töltésmozgást elektromos áramnak nevezünk. Általános jelölése:  I Mértékegysége: amper (A)

7 A villamos áram hőhatása
Joule törvénye kimondja, hogy az ellenálláson átfolyó áram villamos teljesítményének megfelelő hőt termel. A fejlődő hő a Joule-hő. Az elektromos áramnak tehát hőhatása van. Ennek bemutatása egy példán keresztül…

8 Az elektromos áram hatására a zseblámpa világít, mert izzószála felmelegszik, izzásba jön.
Tehát: Az elektromos áramnak hőhatása van. Ez a hőhatás több kölcsönhatás eredménye: 1. az elektromos mező gyorsítja a szabad elektronokat 2. az áramló elektronok kölcsönhatásba kerülnek a vezető helyhez kötött részecskéivel, azokat élénkebb rezgésre kényszerítik, tehát a vezető felmelegszik. 3. a felmelegedett vezető kölcsönhatásban van a környezetével és melegíti azt.

9 Köszönöm a figyelmet Vége


Letölteni ppt "Hő és az áram kapcsolata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések