Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter."— Előadás másolata:

1 Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter

2 Antropagógia (egyetemes embernevelés tudománya) Pedagógia Andragógia Gerontagógia Gyermeknevelés Felnőttkori nevelés Időskori nevelés felnőttoktatás felnőttképzés Modern értelmezés (1990-)

3 Fogalma A felnőttek oktatásával, képzésével és nevelésével foglalkozó tudomány. Az egész életen át tartó tanulás: „…az egyéni és társadalmi fejlődés valamennyi formáját átöleli, függetlenül attól, hogy az milyen környezetben – formális módon iskolákban vagy szakképzési, felsőoktatási és felnőttoktatási intézményben, vagy informális módon a családi otthonban, a munkában vagy más közösségekben – folyik.” (OECD, 1996)

4 Az egész életen át tartó tanulás színterei Kraicziné (2004): Felnőttképzési módszertár. Budapest, ÚMK p.16.

5 A felnőttképzés területei Magába foglal minden, a nem tanköteles korú felnőttek által folytatott, rendszerint iskolarendszeren kívül szervezett képzési formát. ◦Dolgozók általános iskolája, gimnáziuma, szakmunkásképző kurzusok ◦Szakmai tovább- és átképzések ◦Munkanélküliek át- és továbbképzése ◦Kulturális, művészeti, idegen nyelvi képzések

6 Felnőttek képzésének csoportosítása 1. 2. Önművelés Intézményes képzés Hagyományos Távoktatói forma

7 A magyarországi felnőttoktatás kiemelt feladatai A „második esély” megteremtése és a korrekció A munkanélküli és a munkanélküliség által fenyegetett csoportok át- és továbbképzése Felkészítés a nemzetközi gazdaságban való közreműködésre Individualizált tanulás – nyitott képzés, távoktatás formáinak kidolgozása Demokráciára nevelés Az egész életen át tartó tanulás alapjának fejlesztése A szabadidő hasznos és értelmes eltöltése, az egészségre nevelés, a rekreáció és turizmus


Letölteni ppt "Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter."

Hasonló előadás


Google Hirdetések