Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tokaj Történelmi Borvidék mint világörökség

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tokaj Történelmi Borvidék mint világörökség"— Előadás másolata:

1 Tokaj Történelmi Borvidék mint világörökség
Demeter Ervin kormánymegbízott Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Keszthely, szeptember 12.

2 Tokaji Történelmi Borvidék 2002 óta a Világörökség része
a honfoglaló magyarság Kabar-nemzetsége a Zemplénben telepszik meg (bor, szőlő) a világ első zárt borvidéke (1737 királyi rendelet) „A borok királya, a királyok bora” a XXI. század: száraz bor (is)

3 III. Károly 1737. október 3-i titkos királyi utasítása és annak végrehajtása
A Tokaj-hegyaljai borvidék problémáinak megoldásáról a Berényi főispán által vezetett bizottság 1736-ban hosszan tanácskozott. Javaslatára királyi utasítás jelent meg, azt követően a M. Kir. Helytartótanács Pozsonyban, október 11-én kelt rendeletében szabályozta a tokaji bor védelmét Eltiltotta az idegen lakosokat a borkereskedéstől (kivéve a lengyelországi zsidókat) Szabályozta a tokaji aszú puttonyszám szerinti készítését (előírta az évszámmal ellátott gönci hordó használatát Zártnak nyilvánította a 22 településből álló borvidéket, előírta a tokai bor elnevezés használatát (megtiltva és szabályozva idegenben termelt borok és aszúszemek forgalmazását)

4

5

6

7

8

9

10 Rendszerváltozás 1992 - Első privatizációk (franciák, spanyolok)
Világörökség cím 2013 Kereskedőház rendbe hozása Új hegyközségi törvény Új termékleírás December: kormányhatározat: nemzeti fejlesztési program

11

12

13 Milyen borok készülnek? Mitől függ a bor minősége?
Száraz Édes Szénsavas (természetes, hozzáadott) Mitől függ a bor minősége? Hely (talaj, fekvés, mikroklíma) Szőlő (fajta, életkor, termés mennyisége) Borosgazda személyisége, világa

14 A Tokaji Aszú

15 Szent Orbán I. Orbán pápa (222-230)
A szőlő, a szőlőművelők, kádárok, kocsmárosok védőszentje. Andrássy gróf 1771-ben járt Rómában XIV. Kelemen pápánál. A tokaji aszúbort iszogatva került szóba, hogy a borvidéken nem minden évben terem aszú készítésére alkalmas szőlő, és hogy a tavaszi fagyok milyen nagy károkat okoznak. Ekkor ajándékozta az egyházfő a magyar grófnak Szent Orbán teljes ereklyéjét.

16


Letölteni ppt "Tokaj Történelmi Borvidék mint világörökség"

Hasonló előadás


Google Hirdetések