Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

15. Ön egy távközlési vállalkozás építési ellenőre

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "15. Ön egy távközlési vállalkozás építési ellenőre"— Előadás másolata:

1 15. Ön egy távközlési vállalkozás építési ellenőre
15. Ön egy távközlési vállalkozás építési ellenőre. Ismertesse dolgozóival a távközlési hálózatok átadás-átvételi és fenntartási munkálatait! Írjon listát az elvégzendő feladatokról!

2 Átadás-átvételi eljárás
Átadás-átvételre a beruházás megvalósulása és teljesítés igazolás után kerülhet sor. A műszaki átadás-átvételi eljárás a Ptk. hatálya alá tartozó polgári jogi cselekmény.

3 Az átadás-átvételi eljárás célja, hogy megállapítsa, hogy az építmény megfelel-e az kiviteli tervben leírt és a szerződésben megállapított paramétereknek (műszaki, átviteli). Az átadás-átvétel előtt a kivitelező megvalósulási tervet készít, ebben leírja az építés közbeni változásokat az eredeti kiviteli tervhez képest.

4 Résztvevő személyek Átadó fél részéről:
Kivitelező (vállalkozó, alvállalkozó) Tervező Építésvezető Szakember

5 Független műszaki ellenőr is jelen kell legyen.
Átvevő fél részéről: Beruházó Szakember Független műszaki ellenőr is jelen kell legyen.

6 Átadás-átvételi vizsgálatok
Szemrevételezés Műszaki paraméterek mérése Átviteli paraméterek mérése Teljesítés igazolás

7 Szemrevételezés Szemrevételezés során a hibákat jegyzőkönyvbe kell vezetni. A jegyzőkönyv alapján a kivitelezőnek hiánypótlási munkát el kell végezni. A vállalkozó köteles elvégezni a tervben szereplő, de a költségvetésből hiányzó munkákat is (többletmunka). Pótmunka tervmódosulás esetén végzendő.

8 Műszaki, átviteli paraméterek
A következő paramétereket kell lemérni átadás előtt: Csillapítás Hurokellenállás Impedancia Áthallás Szigetelési ellenállás Hídmérések Optikánál a csillapítást is mérni kell.

9 Teljesítés igazolás Az átadó és az átvevő írja alá. Leírja hogy a munkát a vállalkozó teljesítette a szerződésben leírt paraméterek alapján. Az átadás-átvétel folyamata üzempróbával, majd próbaüzemmel zárul.

10 Fenntartás (OAM) A fenntartáshoz tartoznak az üzem közbeni mérések és az esetleges hibák helyének meghatározásához szükséges mérések is.

11 Üzem közbeni mérések Az üzem közbeni méréseket sötét szálakon vagy tartalék vonalakon végzik évente egyszer.

12 Hibahely keresés Hibahelyet optikán OTDR-rel, szimmetrikus kábeleken reflexió mérővel végzik. SDH berendezéseken belső monitorozást használnak, az összeköttetéssel párhuzamosan küldik a mérési eredményeket. Itt nemcsak a hiba helye, hanem az ideje is fontos.

13 Hibaelhárítás Ha egy hibát 4 órán belül nem sikerül elhárítani, kerülőútra kell áthelyezni az összeköttetést. Ez lehet automatikus átkapcsolás egy dedikált tartalékra vagy manuális, a rendezőben át kell patchelni egy másik útvonalra. A hibaelhárításról is dokumentáció kell hogy készüljön, javítás után újra egy átadás-átvételi eljárás kell hogy történjen, minősítő mérések nélkül.

14 Köszönöm a figyelmet! \m/


Letölteni ppt "15. Ön egy távközlési vállalkozás építési ellenőre"

Hasonló előadás


Google Hirdetések