Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Simon Gergő 10.A

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Simon Gergő 10.A"— Előadás másolata:

1 Készítette: Simon Gergő 10.A
Hőmérsékleti skálák Készítette: Simon Gergő 10.A

2 Hőmérsékleti skálák Napjainkban alapvetően három hőmérsékleti skálát használunk. Számunkra a legismertebb a Celsius-skála. Ha ezen a skálán megadnak egy hőmérséklet értéket, mindnyájan el tudjuk dönteni, hogy az hideg, meleg vagy nagyon forró. Nem tudjuk ugyanezt megtenni a főként angolszász országokban használt Fahrenheit-skála esetében. Nekünk a 100 °C forrót jelent, de nem igazán tudjuk, mit jelent a 100 °F (Fahrenheit fok).

3 Hőmérsékleti skálák Mérése: Newton-skála(kb. 1700) Rømer-skála (1701)
Fahrenheit-skála(1724) Réaumur-skála(1730) Rankine-skála(1737) Celsius-skála(1737) Kelvin-skála(1848)

4

5 Kelvin-skála A hőmérsékletnek létezik minimum értéke, ami a kinetikus energiával való arányosság folyománya. Ezt nevezzük abszolút nulla foknak, ez az SI mértékegységrendszerben elfogadott Kelvin skála nulla pontja. Ezen – úgynevezett abszolút hőmérsékleti skála – jele a T. Egységének ugyanakkorát választottak, mint a Celsius-skála egy foka. Mértékegysége: K (kelvin). Bevezetője:William Thomson Kelvin.

6 Celsius-skála A legelterjedtebb hőmérsékleti skála a közéletben, az európai kontinensen. Jele: t. Ezen a skálán légköri nyomás mellett az olvadó jég hőmérséklete jelenti a 0 ° értéket, a forrásban levő víz hőmérséklete pedig a 100 °. Mértékegysége: °C (Celsius-fok). Bevezetője: Anders Celsius.

7 Fahrenheit-skála Az 1700-as évektől széles körben használják, napjainkban főképp az amerikai kontinensen. A Fahrenheit-skála nullapontja az általa kísérleti úton előállított legjobban lehűlő sós oldat fagyáspontja, a másik alappontja azemberi test hőmérséklete volt, mely hőtartományt az oszthatóság kedvéért 96 egységre bontotta (így a víz fagyáspontja épp 32 °F). Mértékegysége: °F (Fahrenheit-fok)

8 Rankine-skála A ritkán használt Rankine-skála ugyanakkora egységeket használ, mint a Fahrenheit, de a nullpontja az abszolút nullánál van. Mértékegysége: °R (rankine-fok) Bevezetője William John Macquorn Rankine.

9 Réaumur-skála A Réaumur-skálának már csak történeti jelentősége van. Az alkotója a víz fagyáspontját adta meg nulla foknak, míg a forráspontját 80 foknak. Bevezetője René Antoine Ferchault de Réaumur.

10

11 Források

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Simon Gergő 10.A"

Hasonló előadás


Google Hirdetések