Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

H ő mérsékleti skálák Készítette: Simon Gerg ő 10.A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "H ő mérsékleti skálák Készítette: Simon Gerg ő 10.A."— Előadás másolata:

1 H ő mérsékleti skálák Készítette: Simon Gerg ő 10.A

2 H ő mérsékleti skálák Napjainkban alapvet ő en három h ő mérsékleti skálát használunk. Számunkra a legismertebb a Celsius-skála. Ha ezen a skálán megadnak egy h ő mérséklet értéket, mindnyájan el tudjuk dönteni, hogy az hideg, meleg vagy nagyon forró. Nem tudjuk ugyanezt megtenni a f ő ként angolszász országokban használt Fahrenheit- skála esetében. Nekünk a 100 °C forrót jelent, de nem igazán tudjuk, mit jelent a 100 °F (Fahrenheit fok).

3 H ő mérsékleti skálák Mérése: Newton-skála(kb. 1700) Rømer-skála (1701) Fahrenheit-skála(1724) Fahrenheit-skála Réaumur-skála(1730) Réaumur-skála Rankine-skála(1737) Celsius-skála(1737) Celsius-skála Kelvin-skála(1848) Kelvin-skála

4

5 A h ő mérsékletnek létezik minimum értéke, ami a kinetikus energiával való arányosság folyománya. Ezt nevezzük abszolút nulla foknak, ez az SI mértékegységrendszerben elfogadott Kelvin skála nulla pontja. Ezen – úgynevezett abszolút h ő mérsékleti skála – jele a T. Egységének ugyanakkorát választottak, mint a Celsius-skála egy foka. Mértékegysége: K (kelvin). Bevezet ő je:William Thomson Kelvin.

6 Celsius-skála A legelterjedtebb h ő mérsékleti skála a közéletben, az európai kontinensen. Jele: t. Ezen a skálán légköri nyomás mellett az olvadó jég h ő mérséklete jelenti a 0 ° értéket, a forrásban lev ő víz h ő mérséklete pedig a 100 °. Mértékegysége: °C (Celsius-fok). Bevezet ő je: Anders Celsius.

7 Fahrenheit-skála Az 1700-as évekt ő l széles körben használják, napjainkban f ő képp az amerikai kontinensen. A Fahrenheit-skála nullapontja az általa kísérleti úton el ő állított legjobban leh ű l ő sós oldat fagyáspontja, a másik alappontja azemberi test h ő mérséklete volt, mely h ő tartományt az oszthatóság kedvéért 96 egységre bontotta (így a víz fagyáspontja épp 32 °F). Mértékegysége: °F (Fahrenheit-fok)

8 Rankine-skála A ritkán használt Rankine-skála ugyanakkora egységeket használ, mint a Fahrenheit, de a nullpontja az abszolút nullánál van. Mértékegysége: °R (rankine-fok) Bevezet ő je William John Macquorn Rankine.

9 Réaumur-skála A Réaumur-skálának már csak történeti jelent ő sége van. Az alkotója a víz fagyáspontját adta meg nulla foknak, míg a forráspontját 80 foknak. Bevezet ő je René Antoine Ferchault de Réaumur.

10

11 Források http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91m%C3%A9 rs%C3%A9klet#Kelvin-sk.C3.A1la http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91m%C3%A9 rs%C3%A9klet#Kelvin-sk.C3.A1la http://hu.wikipedia.org/wiki/Sablon:H%C5%91m% C3%A9rs%C3%A9kleti_sk%C3%A1l%C3%A1k_ %C3%B6sszehasonl%C3%ADt%C3%A1sa http://hu.wikipedia.org/wiki/Sablon:H%C5%91m% C3%A9rs%C3%A9kleti_sk%C3%A1l%C3%A1k_ %C3%B6sszehasonl%C3%ADt%C3%A1sa http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/tudomany/homerse kletmeres-homersekleti-skalak http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/tudomany/homerse kletmeres-homersekleti-skalak http://nepszerukemia.elte.hu/alkimia_Rohonczy_1 3.pdf http://nepszerukemia.elte.hu/alkimia_Rohonczy_1 3.pdf

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "H ő mérsékleti skálák Készítette: Simon Gerg ő 10.A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések