Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Termikus kölcsönhatás. Ha két különböző hőmérsékletű test érintkezik, akkor hőmérséklet-kiegyenlítődés történik. A melegebb test hőt ad le, a hidegebb.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Termikus kölcsönhatás. Ha két különböző hőmérsékletű test érintkezik, akkor hőmérséklet-kiegyenlítődés történik. A melegebb test hőt ad le, a hidegebb."— Előadás másolata:

1 Termikus kölcsönhatás

2 Ha két különböző hőmérsékletű test érintkezik, akkor hőmérséklet-kiegyenlítődés történik. A melegebb test hőt ad le, a hidegebb pedig hőt vesz fel. -Forró teába tett kanál felmelegszik. -A kovács hideg vízzel hűti a forró vasat. -A hűtőből kivett tej felmelegszik.

3 Két különböző hőmérsékletű test találkozásakor az egyik test hőmérséklete csökken a másik test hőmérséklete nő. Ez a változás addig tart amíg azonos hőmérsékletűek nem lesznek. Ezt a kölcsönhatást termikus kölcsönhatásnak nevezzük.

4 A test "hőállapotát" jellemező fizikai mennyiségnek a neve a hőmérséklet. Jele: T. Ha hideg és meleg teába mézet teszünk, akkor a meleg teába a méz hamarabb oldódik, mert a meleg teába gyorsabban lökdösődnek szét a részecskéi. Magasabb hőmérsékleten gyorsabb a részecskék keveredése. Magasabb hőmérsékleten gyorsabban mozognak az anyag részecskéi, mint alacsonyabb hőmérsékleten.

5

6

7

8

9

10

11

12 1. 2.3. 4. 5.6. Termikus kölcsönhatás hőmérséklet–idő grafikonja

13 Celsius-féle hőmérsékleti skála Európában ez a legelterjedtebb hőmérsékleti skála. Anders Celsius

14 HŐMÉRŐ KÉSZÍTÉSE Fogjunk egy vékony hajszálcsövet. Töltsünk bele higanyt vagy színezett alkoholt.

15 Az egyik hőmérsékleti alappont az olvadó jég hőmérséklete. Ez a 0°C.

16 A másik hőmérsékleti alappont a forrásban lévő tiszta víz hőmérséklete. Ez a 100 °C

17 A két alappont közötti távolságot 100 egyenlő részre osztjuk. Egy beosztás 1°C-ot jelent.

18 Alappontjai: Normális légnyomás mellett a jég olvadáspontja: 32 ºF. Normális légnyomás mellett a víz forráspontja: 212 ºF. Manapság főként az Egyesült Államokban használják. A Fahrenheit-féle hőmérsékleti skála

19 A Kelvin-féle hőmérsékleti skála Abszolút hőmérsékleti skálának is nevezzük. Alappontja 0 K, a természetben ennél alacsonyabb hőmérséklet nem fordul elő.Ezt nevezzük abszolút nulla foknak. A hőmérséklet emelkedésével a testeket alkotó részecskék egyre intenzívebben mozognak. Hűtéskor a részecskék mozgása lassul. 0 Kelvin foknál a mozgás megszűnik. Lord William Thomson Kelvin

20 Három hőmérsékleti skála

21 Négy hőmérsékleti skála

22

23 Részecskék önálló, véletlenszerű mozgása gázokban, folyadékokban a hőmozgás következtében. pl:folyadék-málnaszörp és víz pl: gáz-parfüm a teremben Diffúzió


Letölteni ppt "Termikus kölcsönhatás. Ha két különböző hőmérsékletű test érintkezik, akkor hőmérséklet-kiegyenlítődés történik. A melegebb test hőt ad le, a hidegebb."

Hasonló előadás


Google Hirdetések