Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HŐTERJEDÉS. Hőterjedés formái Hővezetés Hőáramlás Hősugárzás A hőközlés folyamatát hőterjedésnek hívjuk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HŐTERJEDÉS. Hőterjedés formái Hővezetés Hőáramlás Hősugárzás A hőközlés folyamatát hőterjedésnek hívjuk."— Előadás másolata:

1 HŐTERJEDÉS

2 Hőterjedés formái Hővezetés Hőáramlás Hősugárzás A hőközlés folyamatát hőterjedésnek hívjuk.

3 Hővezetés A hővezetés az anyag belsejében megy végbe, anélkül hogy maga a részecske elmozdulna, az anyag áramlana.

4 A fémek jó hővezetők. Hővezető képesség Különböző anyagok különböző mértékben vezetik a hőt.

5 A levegő, papír, fa, hungarocell jó hőszigetelő. A rossz hővezető anyagokat hőszigetelőknek nevezzük.

6 Házak falát nagyon hideg vagy meleg levegő ellen védik hungarocell szigeteléssel.

7 Miért maradnak életben hótakaró alatt a növények? A hó jó hőszigetelő anyag, és megvédi a virágokat a teljes megfagyástól. Az eszkimók háza is hóból van, ami jól szigeteli a kinti hideget. A tó sem fagy be teljesen, csak a felső rétege, mert a jég szigetel.

8 Miért üreges a tégla? Mert az üregekben levegő van, és a levegő jó hőszigetelő anyag.

9 Hőáramlás Csak folyadékokban és gázokban alakulhat ki. Hőáramlás során az anyag elmozdul a melegebb tartományból a hidegebb terület felé.

10 A melegebb gáz vagy folyadék térfogata nagyobb. Sűrűsége kisebb, mint a hidegebbé. Felfelé áramlik. A helyére hidegebb folyadék vagy gáz áramlik. A folyamat addig tart, amíg a folyadékban vagy gázban hőmérsékletkülönbség van.

11 Napsütéses napokon a Balaton partjának közelében.... délután a víz felől a part felé fúj a szél, mert a víz jobban felmelegszik, mint a part éjszaka a part felől a víz fölé hidegebb levegő áramlik délután a víz felől a part felé fúj a szél, mert a part jobban felmelegszik, mint a víz éjszaka a part felől a víz felé fúj a szél, mert a víz melegebb, mint a szárazföld Melyik állítás nem igaz?

12 Szél Tengeráramlások Kéményhuzat Légkondicionálók elhelyezése Lakóházak központi fűtése. Lakóházak melegvíz ellátása. Következmények

13 Tengeráramlatok

14 Hősugárzás A melegebb test láthatatlan hősugarakat bocsát ki, így közvetlen érintkezés nélkül is felmelegítheti a hidegebb testet.

15 Hősugárzás A hő a meleg felületről úgy jut a hideg felületre, hogy ebben az esetben a hőátadást közvetítő közeg (pl. levegő) nélkül is létre jön.

16 a kibocsátó test hőmérsékletétől melegebb test jobban sugároz, mint a hidegebb a kibocsátó test színétől sötét felületű test jobban sugároz, mint a fényes a kibocsátó test felületétől érdes felületű jobban sugároz, mint a sima A hősugárzás mértéke függ:

17


Letölteni ppt "HŐTERJEDÉS. Hőterjedés formái Hővezetés Hőáramlás Hősugárzás A hőközlés folyamatát hőterjedésnek hívjuk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések