Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ókori Róma Étkezési szokások az ókori Rómában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ókori Róma Étkezési szokások az ókori Rómában."— Előadás másolata:

1 Az ókori Róma Étkezési szokások az ókori Rómában

2 A Római Birodalom elhelyezkedése, kiterjedése

3 A nap első étkezése, az ientaculum reggel 6 és 7 óra között fogyasztották jellemzően egyszerű, könnyen emészthető ételeket ettek felszolgált ételek: kenyér, olajbogyó és sajt mézes bort ittak hozzá

4 A második étkezés, a prandium 11 és 12 óra között fogyasztották, második reggeliként is emlegetik szintén könnyű ételeket ettek már több fogás is megjelent jellemzően ettek: kását vagy főzeléket, az előző napi cena maradékát

5 A legfontosabb étkezés, a cena délután 3 óra körül kezdődött a férfiak kereveteken fekve, a nők és a gyerekek ülve étkeztek 3 részből állt (előétel, főétel, és desszertt)

6 A cena első része, az előétel latinul gustum, gustatio vagy promulsis tojásételekből, nyers és főtt zöldségekből, gombákból, halféleségekből, kagylóból és csigából állt mellé mézes bort (mulsum) ittak

7 A cena második része, a főétel latinul mensae primae főtt és sült húsokból, szárnyasokból és különféle ínyenc ételekből állt gyakran ettek az ételekhez különféle mártásokat elfogyasztása közben kevés bort ittak

8 A cena harmadik része, a desszert latinul cenae secundae különböző gyümölcsöket, édességeket és egyéb nyalánkságokat tálaltak fel a római szakácsok híresen jó tortákat készítettek

9 Általános római ételek

10 Gyümölcsök sok gyümölcsöt ettek honosították: cseresznye, barack és szelídgesztenye sokféle gyümölcsöt termesztettek még (pl. szőlő, füge, datolya, alma, barack) emellett csonthéjasok: dió, mogyoró, mandula és gesztenye

11 Zöldségek legelterjedtebb a hagyma volt hüvelyesek: fava bab, csicseriborsó (ami pörkölve is nagyon szerettek), borsó továbbá: olajbogyó, brokkoli, spárga, articsóka, póréhagyma, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, cékla,, retek, karfiol, fejes saláta, tök, uborka a zöldségekből salátákat is készítettek

12 Húsételek ezek voltak a főfogások ettek: sertést, borjút, juhot, szamarat, különféle vadakat, szárnyasokat ( fácán, fogoly, pulyka, kacsa, liba, gólya, flamingó, apró énekesmadarak) kedvelték az ínyencségeket pl. roston sült egér

13 Halételek sütve és főzve egyaránt kedvelték tengeri és édesvízi halakat is ettek legkedveltebb mártásuk, a garum készült különféle tengeri halakból (főleg makrélából) garumot ettek szinte mindenhez, ez volt a „generálszósz”

14 Italok legkedveltebb italuk a higított és fűszerezett bor volt a bort „krátérben” keverték össze, majd leszűrték ismerték a sört is, de előkelők nem fogyasztották ritkán fogyasztottak kecsketejet is


Letölteni ppt "Az ókori Róma Étkezési szokások az ókori Rómában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések