Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás”"— Előadás másolata:

1 Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás”
Kaló Ildikó Emberi erőforrások III. évfolyam Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás” 2008. november 06.

2 Tartalom Általánosságban az outplacementről Történeti áttekintés
Hogyan történik a tanácsadás? Az outplacement főbb előnyei a munkaadó és a munkavállaló számára Az outplacement folyamata 8 tipp a sikeres outplacement folyamathoz 2008. november 06.

3 Outplacement Az outplacement olyan humánpolitikai eszköz, amely segítséget nyújt az elbocsátott dolgozó(k) és a munkáltató számára a leépítésből eredő pszichológiai, szociális, jogi hatások feldolgozásában és az álláskeresésben. Az outplacement segíti az alkalmazottat, hogy minél hamarabb új állást találjon, feldolgozza az elbocsátás pszichés következményeit, helyreállítsa megrendült önbizalmát, reálisan lássa erősségeit és gyengeségeit. 2008. november 06.

4 Olyan hatékony, költségkímélő, a konfliktusokat minimalizálni képes intézmények és programok együttese, amely a munkáltató és a munkavállalók közvetlen problémamegoldó együttműködésén alapul és a munkavállalók munkaerő-piaci alkalmazkodását segíti elő. Lényege: az elbocsátott alkalmazottnak a korábbi cége általában 3-6 hónapig tartó egyéni karrier-tanácsadást fizet, amelynek segítségével a munka nélkül maradt emberek jóval könnyebben tudnak állást találni. 2008. november 06.

5 Történeti áttekintés USA-ban alakult ki a 2. világháború után
Nyugat-Európában a ’70-es évekre jelent meg és a ’80-as évekre terjedt el Magyarországon a ’90-es évekre szivárgott be (debreceni Biogál gyógyszertár tömeges létszámleépítése) 2008. november 06.

6 Hogyan történik a tanácsadás?
Egy külön szobában várja a tanácsadó az elbocsátottat, hogy azonnal beszélni tudjanak velük a sokk után.→kibeszélheti dühét, elkeseredettségét Egyéni tanácsadás Ügyfél korábbi karrierjének értékelése Kérdőíves személyiségértékelés 2008. november 06.

7 Az outplacement főbb előnyei a munkaadó számára
minimálisra csökkenti az elbocsátás költségeit megerősíti a szociális felelősséggel bíró vállalatpolitikáról kialakult képet segíti a döntéshozatalt és az elbocsátási folyamat bevezetését, harmonikus levezetését 2008. november 06.

8 Az outplacement az elbocsátott szempontjából
segíti az alkalmazottat, hogy minél hamarabb új állást találjon feldolgozza az elbocsátás pszichés következményeit helyreállítja megrendült önbizalmát reálisan látja erősségeit és gyengeségeit ösztönzi a munkavállalót az aktív keresésre „Ez a tanácsadás nem állásközvetítés: az állást a munkatárs keresi, csak segítséggel. „ 2008. november 06.

9 Az outplacement folyamata
1. Előkészítés 2. Elemzés és célkitűzés 3. Állásmarketing 4. A folyamat lezárása 2008. november 06.

10 1. Előkészítés A munkaadó időben, azaz a felmondás előtt veszi fel a kapcsolatot az outplacement-tanácsadóval. A tanácsadó segít a válás előkészítésében, felkészíti a vezetőséget a kellemetlen elbocsátó beszélgetésre és kidolgoznak egy pszichológiailag kedvező módszert. 2008. november 06.

11 2. Elemzés és célkitűzés A feladat az addigi szakmai pályafutás és a megszerzett végzettségek számbavétele. A következő lépésben újra kell fogalmazni a szakmai célokat és a személyes célkitűzéseket, új perspektívákat kell kidolgozni. 2008. november 06.

12 3. Állásmarketing Itt meghatározzák és megvizsgálják azt, hogyan lehet elérni a célcsoportot, például álláshirdetéssel, személyzeti tanácsadó vállalaton keresztül vagy az álláskereső személyes ismeretségi körében. Pályázatok, pályázati anyagok készülnek tanácsadó segítségével. (önéletrajz, referenciák…) 2008. november 06.

13 4. A folyamat lezárása Sikeres álláskeresés után a tanácsadó esetleg a betanulási vagy a próbaidő alatt is támogatást nyújt. Jellemzően azonban a szerződéskötésig szól a tanácsadó küldetése. 2008. november 06.

14 8 tipp a sikeres outplacement folyamathoz (Trenkwalder-Multiman Kft. )
1. Pozitív hozzáállás 2. A szolgáltató kiválasztása 3. Külső szolgáltató minél korábbi bevonása 4. Kommunikáció 5. Változásmenedzsment 6. Támogató folyamatok 7. Ellenőrzés 8. Sikertörténetek 2008. november 06.

15 Köszönöm a figyelmet! Kaló Ildikó
2008. november 06.


Letölteni ppt "Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések