Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2008. november 06. 1 Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás” Kaló Ildikó Emberi erőforrások III. évfolyam.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2008. november 06. 1 Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás” Kaló Ildikó Emberi erőforrások III. évfolyam."— Előadás másolata:

1 2008. november 06. 1 Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás” Kaló Ildikó Emberi erőforrások III. évfolyam

2 2008. november 06.2 Tartalom Általánosságban az outplacementről Általánosságban az outplacementről Történeti áttekintés Történeti áttekintés Hogyan történik a tanácsadás? Hogyan történik a tanácsadás? Az outplacement főbb előnyei a munkaadó és a munkavállaló számára Az outplacement főbb előnyei a munkaadó és a munkavállaló számára Az outplacement folyamata Az outplacement folyamata 8 tipp a sikeres outplacement folyamathoz 8 tipp a sikeres outplacement folyamathoz

3 2008. november 06.3 Outplacement Az outplacement olyan humánpolitikai eszköz, amely segítséget nyújt az elbocsátott dolgozó(k) és a munkáltató számára a leépítésből eredő pszichológiai, szociális, jogi hatások feldolgozásában és az álláskeresésben. Az outplacement segíti az alkalmazottat, hogy minél hamarabb új állást találjon, feldolgozza az elbocsátás pszichés következményeit, helyreállítsa megrendült önbizalmát, reálisan lássa erősségeit és gyengeségeit. Az outplacement olyan humánpolitikai eszköz, amely segítséget nyújt az elbocsátott dolgozó(k) és a munkáltató számára a leépítésből eredő pszichológiai, szociális, jogi hatások feldolgozásában és az álláskeresésben. Az outplacement segíti az alkalmazottat, hogy minél hamarabb új állást találjon, feldolgozza az elbocsátás pszichés következményeit, helyreállítsa megrendült önbizalmát, reálisan lássa erősségeit és gyengeségeit.

4 2008. november 06.4 Olyan hatékony, költségkímélő, a konfliktusokat minimalizálni képes intézmények és programok együttese, amely a munkáltató és a munkavállalók közvetlen problémamegoldó együttműködésén alapul és a munkavállalók munkaerő-piaci alkalmazkodását segíti elő. Olyan hatékony, költségkímélő, a konfliktusokat minimalizálni képes intézmények és programok együttese, amely a munkáltató és a munkavállalók közvetlen problémamegoldó együttműködésén alapul és a munkavállalók munkaerő-piaci alkalmazkodását segíti elő. Lényege: az elbocsátott alkalmazottnak a korábbi cége általában 3-6 hónapig tartó egyéni karrier-tanácsadást fizet, amelynek segítségével a munka nélkül maradt emberek jóval könnyebben tudnak állást találni. Lényege: az elbocsátott alkalmazottnak a korábbi cége általában 3-6 hónapig tartó egyéni karrier-tanácsadást fizet, amelynek segítségével a munka nélkül maradt emberek jóval könnyebben tudnak állást találni.

5 2008. november 06.5 Történeti áttekintés USA-ban alakult ki a 2. világháború után USA-ban alakult ki a 2. világháború után Nyugat-Európában a ’70-es évekre jelent meg és a ’80-as évekre terjedt el Nyugat-Európában a ’70-es évekre jelent meg és a ’80-as évekre terjedt el Magyarországon a ’90-es évekre szivárgott be Magyarországon a ’90-es évekre szivárgott be (debreceni Biogál gyógyszertár tömeges létszámleépítése)

6 2008. november 06.6 Hogyan történik a tanácsadás? Egy külön szobában várja a tanácsadó az elbocsátottat, hogy azonnal beszélni tudjanak velük a sokk után.→kibeszélheti dühét, elkeseredettségét Egy külön szobában várja a tanácsadó az elbocsátottat, hogy azonnal beszélni tudjanak velük a sokk után.→kibeszélheti dühét, elkeseredettségét Egyéni tanácsadás Egyéni tanácsadás Ügyfél korábbi karrierjének értékelése Ügyfél korábbi karrierjének értékelése Kérdőíves személyiségértékelés Kérdőíves személyiségértékelés

7 2008. november 06.7 Az outplacement főbb előnyei a munkaadó számára minimálisra csökkenti az elbocsátás költségeit minimálisra csökkenti az elbocsátás költségeit megerősíti a szociális felelősséggel bíró vállalatpolitikáról kialakult képet megerősíti a szociális felelősséggel bíró vállalatpolitikáról kialakult képet segíti a döntéshozatalt és az elbocsátási folyamat bevezetését, harmonikus levezetését segíti a döntéshozatalt és az elbocsátási folyamat bevezetését, harmonikus levezetését

8 2008. november 06.8 Az outplacement az elbocsátott szempontjából segíti az alkalmazottat, hogy minél hamarabb új állást találjon segíti az alkalmazottat, hogy minél hamarabb új állást találjon feldolgozza az elbocsátás pszichés következményeit feldolgozza az elbocsátás pszichés következményeit helyreállítja megrendült önbizalmát helyreállítja megrendült önbizalmát reálisan látja erősségeit és gyengeségeit reálisan látja erősségeit és gyengeségeit ösztönzi a munkavállalót az aktív keresésre ösztönzi a munkavállalót az aktív keresésre „ Ez a tanácsadás nem állásközvetítés: az állást a munkatárs keresi, csak segítséggel. „

9 2008. november 06.9 Az outplacement folyamata 1. Előkészítés 1. Előkészítés 2. Elemzés és célkitűzés 2. Elemzés és célkitűzés 3. Állásmarketing 3. Állásmarketing 4. A folyamat lezárása 4. A folyamat lezárása

10 2008. november 06.10 1. Előkészítés A munkaadó időben, azaz a felmondás előtt veszi fel a kapcsolatot az outplacement- tanácsadóval. A tanácsadó segít a válás előkészítésében, felkészíti a vezetőséget a kellemetlen elbocsátó beszélgetésre és kidolgoznak egy pszichológiailag kedvező módszert. A munkaadó időben, azaz a felmondás előtt veszi fel a kapcsolatot az outplacement- tanácsadóval. A tanácsadó segít a válás előkészítésében, felkészíti a vezetőséget a kellemetlen elbocsátó beszélgetésre és kidolgoznak egy pszichológiailag kedvező módszert.

11 2008. november 06.11 2. Elemzés és célkitűzés A feladat az addigi szakmai pályafutás és a megszerzett végzettségek számbavétele. A következő lépésben újra kell fogalmazni a szakmai célokat és a személyes célkitűzéseket, új perspektívákat kell kidolgozni. A feladat az addigi szakmai pályafutás és a megszerzett végzettségek számbavétele. A következő lépésben újra kell fogalmazni a szakmai célokat és a személyes célkitűzéseket, új perspektívákat kell kidolgozni.

12 2008. november 06.12 3. Állásmarketing Itt meghatározzák és megvizsgálják azt, hogyan lehet elérni a célcsoportot, például álláshirdetéssel, személyzeti tanácsadó vállalaton keresztül vagy az álláskereső személyes ismeretségi körében. Itt meghatározzák és megvizsgálják azt, hogyan lehet elérni a célcsoportot, például álláshirdetéssel, személyzeti tanácsadó vállalaton keresztül vagy az álláskereső személyes ismeretségi körében. Pályázatok, pályázati anyagok készülnek tanácsadó segítségével. (önéletrajz, referenciák…) Pályázatok, pályázati anyagok készülnek tanácsadó segítségével. (önéletrajz, referenciák…)

13 2008. november 06.13 4. A folyamat lezárása Sikeres álláskeresés után a tanácsadó esetleg a betanulási vagy a próbaidő alatt is támogatást nyújt. Jellemzően azonban a szerződéskötésig szól a tanácsadó küldetése. Sikeres álláskeresés után a tanácsadó esetleg a betanulási vagy a próbaidő alatt is támogatást nyújt. Jellemzően azonban a szerződéskötésig szól a tanácsadó küldetése.

14 2008. november 06.14 8 tipp a sikeres outplacement folyamathoz (Trenkwalder-Multiman Kft. ) 1.Pozitív hozzáállás 1.Pozitív hozzáállás 2.A szolgáltató kiválasztása 2.A szolgáltató kiválasztása 3.Külső szolgáltató minél korábbi bevonása 3.Külső szolgáltató minél korábbi bevonása 4.Kommunikáció 4.Kommunikáció 5.Változásmenedzsment 5.Változásmenedzsment 6.Támogató folyamatok 6.Támogató folyamatok 7.Ellenőrzés 7.Ellenőrzés 8.Sikertörténetek 8.Sikertörténetek

15 2008. november 06.15 Köszönöm a figyelmet! Kaló Ildikó


Letölteni ppt "2008. november 06. 1 Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás” Kaló Ildikó Emberi erőforrások III. évfolyam."

Hasonló előadás


Google Hirdetések