Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

H végű szavak Alakőrző szavak Alakváltoztató szavak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "H végű szavak Alakőrző szavak Alakváltoztató szavak."— Előadás másolata:

1 H végű szavak Alakőrző szavak Alakváltoztató szavak

2 H VÉGŰ SZAVAINK + -val, -vel csehvel sahhal

3 1. Nem hasonul a v. cseh pléh céh juh rüh düh méh + -val, -vel csehvel pléhvel céhvel juhval rühvel dühvel méhvel A cseh pléh-céh juhai rühösek, ezért dühösek és ezentúl méhvel foglalkoznak.

4 padisah, potroh, bolyh, doh, keh, éh, Allah, moh, Zilah + -val, -vel A zilahi padisah potroha bolyhos, a dohos pipától kehes, és ó, Allah, de éhes! padisahhal, potrohhal, bolyhhal, dohhal, kehhel, éhhel, Allahhal, mohhal, Zilahhal Írásban jelölt teljes hasonulás! 2. A v hasonul.

5 Alakőrző szavaink

6 T:íz, ízes, szín, színes, színész, szív, szíves, szívből, szívvel, hús, hússal, húsok, húsom, súly, súlyos, súlyok, súlyfelesleg, új, újság, újítás, újdonság, újak, gyűjt, gyűjtés, gyűjtöget, hűs, hűsít, hűsöl, tű, tűvel, tűk, tűim A fenti szócsaládok minden alakjában hosszú az í, ú, ű.

7 ÚJ SZÍV SÚLY GYŰJT HŰS ÍZ HÚS TŰ

8 Az alakváltoztató szavakban úgy változik a szótő magánhangzójának hosszúsága, mint a nyár szóban az A –Á ALAKVÁLTOZTATÓ SZAVAK

9 Rajzolj egy táblázatot! Töltsd ki!

10 nyárnyaratnyaraknyáronnyárinyárranyaras úr út kút víz lúd tűz híd nyíl nyúl

11 nyárnyaratnyaraknyáronnyárinyárranyaras úruraturakúronúriúrrauras útutatutakútonútiútrautas kútkutatkutakkútonkútikútrakutas vízvizetvizekvízenvízivízrevizes lúdludatludaklúdonlúdilúdraludas tűztüzettüzektűzöntűzitűzretüzes hídhidathidakhídonhídihídrahidas nyílnyilatnyilaknyílon -----nyílranyilas nyúlnyulatnyulaknyúlon-----nyúlranyulas

12 Észrevettél valamit?

13 A fenti szavakban a szótő mhg-ja úgy változik toldalékoláskor, ahogy a nyár szóban az a-á. (Azon pedig nem kell gondolkodnod, csak a következő képen szereplő szavakat kell megjegyezned. Ebben segít a kép.) De: hídja, útja, kútja, lúdja, fűje (valakinek valamije – hosszú marad a mgh.)

14 Nyáron egy úr megy az úton a kútra a lúdnak vízért, de a tűz felégette a hidat (közben lenyilazta a nyulat.)

15 VÉGE


Letölteni ppt "H végű szavak Alakőrző szavak Alakváltoztató szavak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések