Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Ivic Zsófia 10.d

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Ivic Zsófia 10.d"— Előadás másolata:

1 Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Robert Boyle Készítette: Ivic Zsófia 10.d

2 Tartalomjegyzék Élete Iskolái Munkássága Fizikai eredményei Képek

3 Élete Sir Robert Boyle angol kémikus és fizikus 1627-ben született és 1691-ben halt meg. Hetedik fia volt Richard Cork-i grófnak, Írország kormányzójának. A gyenge, beteges gyermeket apja egy falusi dajka gondjaira bízta. Hétéves korában a fiú nevelését az udvari káplán vette át. Nyolcéves fejjel egyik bátyjával együtt kollégiumba került. Az itt töltött három év egyetlen eredménye volt, hogy megtanult latinul. 11 évesen ismét egy rokon lelkész gondjaiba került, akinél vallásos érzülete megerősödött egész életére szólóan. 12 éves korában európai utazás következett egy francia nevelő felügyelete alatt.

4 Iskolái Robert Boyle Genfben négy évig tanult bátyjával együtt, azután Itáliába mentek. Itt került az ifjú kezébe Galileo Galilei műve, a két fő világrendszerről. Az írországi lázadás miatt csak 1644-ben tudtak hazamenni, de ekkorra már apja meghalt. A 18 éves Boyle nagy vagyont örökölt. Letelepedett stalbridge-i birtokán, és minden erejét, beleértve vagyonát is, a tanulásnak és a tudományos kutatásnak szentelte. Az oxfordi egyetemen orvosi doktorátust szerzett ben Boyle Oxfordba költözött, és az itt megalakított tudományos társaság nevét Filozófiai Társulatra változtatta.

5 Munkássága A kémia tulajdonképpen a tizenhetedik században vált önálló tudománnyá, elsősorban Robert Boyle munkásságának köszönhetően, aki igen sokat tett azért, hogy eloszlassa a kémiát valami kétséges áltudománynak tekintő nézeteket. Boyle A kételkedő kémikus című könyvében a kísérleti megfigyelés és a kémiai reakciók kvantitatív módszerekkel történő tanulmányozásának fontosságát hangsúlyozza. Legmaradandóbbak az égéssel és a kalcinálással kapcsolatos úttörő jelentőségű kísérletei, valamint az a megállapítása, hogy a gáz térfogata fordítottan arányos a gáz nyomásával. Elsőként fedezte fel, illetve publikálta, hogy a gázok térfogata fordítottan arányos a rájuk ható nyomással Elsőként állított elő hidrogéngázt 1671-ben. Ő alkotta meg a sav-bázis koncepciót és a modern laboratóriumi kísérletezés alapjait. Boyle londoni laboratóriuma volt az első tudományos kutatóintézet.

6 Fizikai eredményei Boyle fizikai eredményei a gázelmélethez, a hőtanhoz, a hidrosztatikához, az akusztikához, a fénytanhoz és az elektromos jelenségekhez tartoznak. Tökéletesítette a légszivattyút, és segítségével számos kísérletet hajtott végre. Kimutatta, hogy a víz felforr szobahőmérsékleten is, ha a felszínére ható légnyomást eléggé csökkentjük. Tanulmányozta a hajszálcsövesség jelenségét. Meghatározta a levegő sűrűségét. Leginkább ismertté tette nevét a Boyle-Mariotte-törvény, amelyet a mai formájában, vagyis hogy a gáz térfogata fordítottan arányos a gáz nyomásával (állandó hőmérsékleten) ban fedezte fel a hidrosztatikai paradoxont. Elsőként tanulmányozta a vékony lemezek, hártyák (szappanbuborék) színeit.

7 Boyle féle légszivattyú
Képek Boyle féle légszivattyú Robert Boyle

8 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Készítette: Ivic Zsófia 10.d"

Hasonló előadás


Google Hirdetések