Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pavlov kutyakísérlete Készítette: Vízhányó Róbert.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pavlov kutyakísérlete Készítette: Vízhányó Róbert."— Előadás másolata:

1 Pavlov kutyakísérlete Készítette: Vízhányó Róbert

2 Ivan Petrovics Pavlov o 1849. szeptember 14-én született az oroszországi Rjazanyban. o 1870-ben a Szentpétervári egyetem hallgatója. o 1883-ban szerezte meg doktori címét. o 1890-ben az orosz Kísérleti Orvostani Intézet vezetője lesz.

3 A felfedezés Pavlov a kutyák emésztőrendszerének működésére tanulmányozta és csak véletlenül fedezte fel a feltételes reflex tanulási jelenségét. A nyálelválasztás mennyiségére, összetételére volt kíváncsi, amikor észrevette azt, hogy a paciensei elkezdenek nyáladzani a táplálék puszta látványától is, mi több, egy ételtől teljesen független ingerre, csengetésre is.

4 Magyarázat  Mikor a kutya sokat tapasztalta, hogy a csengetés után mindig táplálék jön, akkor csupán a csengetés hangjára beindult a nyálképződés.

5 Pavlov és a ma  A tudomány mai viszonyai között nem fogadnák el Pavlov állításait, mert csak néhány állaton kísérletezett, nem volt homogén az állomány, akkor mégis elismerték: 1904-ben – Nobel-díjat kapott.  1936. február 27-én elhunyt, de a halálát is a tudománynak szentelte: megkérte egyik tanítványát, hogy írja le halálának minden részletét.

6 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Pavlov kutyakísérlete Készítette: Vízhányó Róbert."

Hasonló előadás


Google Hirdetések