Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tanulás idegrendszeri alapjai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tanulás idegrendszeri alapjai"— Előadás másolata:

1 A tanulás idegrendszeri alapjai

2 Szomatikus reflexív tagjai
Érzőidegsejt-pálya Köztiidegsejt-pálya Mozgatóidegsejt-pálya A köztiidegsejtek száma, kapcsolatrendszere a legkiterjedtebb, mely által a párhuzamosan működő reflexívek egymással kapcsolatba lépnek, hosszabb- rövidebb ideig együttműködnek, inger-válasz kapcsolatot gazdagodik feltételes reflexek felfedezése

3 Feltételes reflex Feltételes reflex egy tanult magatartásforma (nyitott program, tapasztalatokkal kiegészülhet a magatartásforma, egy faj egyedeinél különböző lehet, megengedi az egyediséget, a változó környezethez való alkalmazkodás miatt alakul ki.) A feltételes reflex nem köthető életszakaszhoz, bármikor kialakulhat.

4 Jellemzői a társításos tanulás: 2 ingert társítunk: egy közömbös (feltételes) és egy feltétlen ingert. Végeredmény az, hogy a közömbös ingerre is bekövetkezik a feltétlen válasz. Fenntartásához megerősítés szükséges, különben kioltódik a magatartás.

5 Ivan Petrovics Pavlov (1849-1936)
1904-ben orvosi Nobel-díjat kapott az emésztőrendszerrel kapcsolatos kutatásaiért. 1905-ben zajlott kísérlete a kutya táplálkozásával volt kapcsolatban.

6 Az agy tapasztalatszerző folyamatainak összessége a tanulás  kommunikáció .
Információszerzés 90%-a szóban vagy írásban történik, közvetlen tapasztalatszerzés háttérbe szorul. Emléknyomokat befolyásolja: Érdeklődés Fáradékonyság Agy működés kapacitása

7 A beszédkészség egyedülálló emberi tulajdonság, melyet a beszédmozgató és beszédértő központok segítik. A tudatos értelmi működések vezérlője a homloklebeny.

8 Köszönöm a figyelmet ! :D


Letölteni ppt "A tanulás idegrendszeri alapjai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések