Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gyermek erkölcsi fejlődése. Kötelező irodalom Az önszabályozó funkciók alakulása (Szemelvények: 111 – 117. o.) Kognitív fejlődés a gyermekkorban (Szemelvények:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gyermek erkölcsi fejlődése. Kötelező irodalom Az önszabályozó funkciók alakulása (Szemelvények: 111 – 117. o.) Kognitív fejlődés a gyermekkorban (Szemelvények:"— Előadás másolata:

1 A gyermek erkölcsi fejlődése

2 Kötelező irodalom Az önszabályozó funkciók alakulása (Szemelvények: 111 – 117. o.) Kognitív fejlődés a gyermekkorban (Szemelvények: 16 – 25. o.) Az erkölcsi fejlődés (Szemelvények: 133 – 141. o.)

3 Az erkölcs: társadalmi szempontból helyesnek ítélt normák, szabályok összessége, melyek az egyén magatartását szabályozzák.

4 A korai gyermekkorban a viselkedés:  feltétlen reflexes,  feltételes reflexes,  külső közvetlen szabályozású  tanult szokásnormák alapján vezérelt.

5 Az erkölcsi fejlődés magába fogalja:  az erkölcsi ítéletalkotást,  és az erkölcsi viselkedést.

6 Piaget erkölcsi fejlődéselmélete Premorális szint (iskoláskorig): az erkölcsi ítéletalkotáshoz szükséges értelmi képességek még hiányoznak. Erkölcsi realizmus (kisiskolás kor): a jó és a rossz a cselekvés kimenetelétől függ. Állandó szabályok. Erkölcsi szubjektivizmus (serdülőkor): a szabályok helyzetfüggők.

7 Kohlberg erkölcsi fejlődéselmélete: Prekonvencionális erkölcs: Prekonvencionális erkölcs: az a jó cselekedet, melyek jó következményei vannak. Szintjei: Szintjei: 1. Büntetések elkerülése. 2. Jutalomorientáció (naiv hedonizmus, ami az egyénnek örömet okoz).

8  Konvencionális erkölcs: Szintjei: 3. Jó gyerek orientáció (elismerés). 4. Tekintélyorientáció (megfelelni a felnőtt elvárásának).

9  Posztkonvencionális erkölcs: Szintjei: 5. Általánosan elfogadott erkölcsi normák szabályoznak. 6. Saját választású etikai elvek követése.

10 Az erkölcs fejlődése: az értelmi fejlődés szintjének, az értelmi fejlődés szintjének, és a társas kapcsolatok tapasztalati szintjének függvénye. és a társas kapcsolatok tapasztalati szintjének függvénye.

11 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "A gyermek erkölcsi fejlődése. Kötelező irodalom Az önszabályozó funkciók alakulása (Szemelvények: 111 – 117. o.) Kognitív fejlődés a gyermekkorban (Szemelvények:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések