Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)"— Előadás másolata:

1 Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)

2 A Radioaktivitás története, Marie a névadó.
1898-ig a radioaktivitás nem létezett , vagy legalábbis nem vezették be ezt a fogalmat annak a jelenségnek a meghatározására, melynek lényege, hogy egyes testek természetes sugárzást bocsátanak ki magukból. Az első radioaktivitással kapcsolatos kísérlettek két évvel korábban 1986-ban kezdődtek, amikor Heni Becquerel(bekörel) tanulmányozni kezdte az urániumot. Kevés tudós tudta felmérni annak fontosságát , hogy a kutatásokat más anyagokra is kiterjesszék. Marie Curie azonban más véleményen volt. Egy kőzet , az urán-dioxidot vizsgálgatva észrevette , hogy annak magasabb a sugárzása ,mint az uránnak, ezért arra a következtetésre jutott , hogy ez a kőzet valamilyen új radioaktív anyagot tartalmazhat ban a tudósnő felfedezte a polóniumot majd a rádiumot (latinul sugarat jelent) és így alkotta meg a radioaktivitás elnevezést.

3 Érdekesség: A rádium felfedezését 45 hónapnyi megszakítás nélküli munka előzte meg. Óriási fizikai és szellemi erőfeszítés kellett ahhoz, hogy a mintegy 500 kg uránvegyületből (urán-dioxid)alig több mint 0,1 gramm rádiumot kinyerjenek.

4 A LEGEK ASSZONYA. Marie Curie volt az első nő, aki Nobel-díjat kapott (1903-ban fizikai), és abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy a híres párizsi Sorbonne Egyetemen taníthatott, mely előtte még nő kutató számára sosem nyitotta meg kapuit ben újabb rekordra került sor: ő lett az első tudós , aki másodjára is megkapta a Nobel-díjat ,immár egyedül , ez alkalommal kémiait. Ahhoz azonban , hogy elfogadtassa magát a tudományos világban , nagyon elszántan kellett harcolnia az előítéletek ellen . Először ki is zárták a Nobel-díjra jelöltek sorából. Amikor másodjára is felkerült a jelöltek listájára , már kevesebb fenntartással fogadták , legalábbis tudományos szempontból.

5 ANYÁRÓL LÁNYÁRA Marie Curie-t sokszor ábrázolták lányával együtt. Összekötötte őket a természettudományos kutatások iránti szenvedély,különösen a radioaktivitás kutatása, ráadásul külsőre is nagyon hasonlítottak.: szerény ruházat, fáradt vonások, göndör hajtincsek. Mindketten a tudománynak szentelték életüket , mely halálukat is okozta, hiszen a radioaktív sugárzás okozta leukémia egy igen súlyos fajtájában haltak meg.

6 Idézetek : ,,Nekem azt tanították, hogy a haladás útja se nem gyors, se nem könnyű.” ,,Egyikünk élete sem könnyű. És akkor? Legyen bennünk kitartás és mindenekelőtt bízzunk önmagunkban. Hinnünk kell benne, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és azt a valamit - kerül, amibe kerül - meg tudjuk valósítani.” ,,Nem lehet hinni egy jobb világban; ha nem javítjuk meg az egyént. Hogy ezt a célt elérhessük, mindenkinek tökéletesíteni kell önmagát, hogy kivegyük részünket ezzel az emberiség általános életében a reánk eső felelősségből - mert különös kötelességünk, hogy segítsük azokat, akiknek a legtöbbet használhatunk.”

7 Köszönöm szépen a figyelmet!


Letölteni ppt "Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések