Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

5. AVANTGARDE FILMES IRÁNYZATOK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "5. AVANTGARDE FILMES IRÁNYZATOK"— Előadás másolata:

1 5. AVANTGARDE FILMES IRÁNYZATOK
Jegyzet Összeállította: Niki Károly 2013

2 AVANTGÁRD ELNEVEZÉS EREDETE
 Avant-garde A francia „avant-garde” katonai műszóból ered. Jelentése: „előőrs”.

3 AVANTGÁRD JELENTÉSE Mindazon képzőművészeti és irodalmi irányzatok neve, melyek a 20. század elején jelentkeztek, s melyek alapvetően megváltoztatták a művészetről alkotott képet, illetve magát a művészetet.

4 AVANTGÁRD KIALAKULÁSÁNAK OKAI
A fejlett nyugati országok társadalmi válsága a 19. század végére felerősödött. Ezt a képzőművészetben azonnal jelezte a szociális érzékenységű témák megjelenése, és több új irányzat kialakulása. Az avantgárd törekvések rövid ideig tartó, forradalmi lendületű mozgalmakat hoztak létre.

5 AVANTGÁRD IRÁNYZATOK CÉLJA
Céljuk a lázadás, a hagyományos művészeti formák felbontása és új kifejezésformák keresése. Az irányzatokban többnyire nincs semmi közös, csak a lázadás, a formabontás vagy építés szándéka. Közös jellemzőjük az is, hogy nyomtatott fórumokon, többnyire saját folyóirataikban kihirdették elveiket. Ezek között a manifesztumok között legjelentősebb a futuristáké.

6 FORMABONTÓ AVANTGÁRD IRÁNYZATOK
 Expresszionizmus (1905–1920) Fauvizmus (1905–1907) Futurizmus (1909–1944) Absztrakt művészet (1910–) Dadaizmus (1915–1922) Szürrealizmus (1924–1945, de elemeiben napjainkig is)

7 FORMAÉPÍTŐ AVANTGÁRD IRÁNYZATOK
Kubizmus (1907–1914) Vorticizmus Section d’Or Orfizmus Konstruktivizmus (1917–)

8 FILMES AVANTGÁRD IRÁNYZATOK
Orosz-szovjet montázsiskola Német expresszionizmus Francia impresszionizmus Futurista film Absztrakt film Dadaizmus Szürrealizmus Konstruktivista film

9 vége


Letölteni ppt "5. AVANTGARDE FILMES IRÁNYZATOK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések