Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Segítő szervezetek. Hova fordulhatnak a családon belüli erőszak áldozatai? Rendőrség értesítése : - Telefontanú (8.00 - 20.00 óráig) tel: 06-80-555-111.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Segítő szervezetek. Hova fordulhatnak a családon belüli erőszak áldozatai? Rendőrség értesítése : - Telefontanú (8.00 - 20.00 óráig) tel: 06-80-555-111."— Előadás másolata:

1 Segítő szervezetek

2 Hova fordulhatnak a családon belüli erőszak áldozatai? Rendőrség értesítése : - Telefontanú (8.00 - 20.00 óráig) tel: 06-80-555-111 Feljelentés: - A sértett köteles a bűncselekmény elkövetése után legfeljebb 30 nappal feljelentést tenni. - Ha a bűncselekményt 14 éven aluli gyermeke ellen követték el, a szülő tud helyette feljelentést tenni. - 14 és 18 év közötti gyermek esetében akár a gyerek, akár a szülő is megteheti a feljelentést.

3 Orvosi látlelet felvétele - megkönnyíti a bizonyítást - későbbi válóper, más családjogi per, gyámhatósági eljárás stb. során bizonyítékként lehet felhasználni. Az Áldozatsegítő Szolgálat pénzügyi szolgáltatásai - Azonnali pénzügyi segély (legfeljebb 68.069 Ft) Állami kárenyhítés - Ha valaki ellen súlyos, az életét, testi épségét, egészségét veszélyeztető bűncselekményt követtek el. (legfeljebb 1.021.035,-Ft adható egy összegben vagy havi járadékok formájában)

4 CIVIL SZERVEZETEK Azok a társadalmi szervezetek (civil szervezetek, egyházak, alapítványok, stb.) amelyek alapszabályukban, vagy alapító okiratukban meghatározott tevékenységük végzése során kapcsolatba kerülnek/kerülhetnek bántalmazott gyermekekkel: tájékoztatást, információt kell, hogy nyújtsanak az elérhető segítségnyújtási, szolgáltatási lehetőségekről a gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó intézmény, szolgáltató felé jelezhetik a veszélyeztetés, bántalmazás tényét/gyanúját bűncselekmény gyanúja esetén hatósági eljárást kezdeményezhetnek.

5 Habeas Corpus Közhasznú Jogvédő Egyesület A testtel, a szexualitással kapcsolatos önrendelkezési jogokat védi. „habeas corpus” - az egyik legősibb emberi jogi szabály Egy 1679-es angol törvény latinul híressé vált neve: „habeas corpus” = „birtokolhasd a tested”, ingyenesen információ nyújtás, tanácsadás

6 Ügyfeleik: családon belüli erőszakot, szexuális erőszakot vagy munkahelyi szexuális zaklatást átélt nők szexuálisan bántalmazott gyermekek leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális és HIV-pozitív személyek, akiknek emberi jogát vagy személyiségi jogát megsértették

7 „A büntetőjog elméletét és gyakorlatát máig uralja az a patriarchális heteroszexista norma, melynek középpontjában a férfiak ahhoz való „ joga” áll, hogy másokat szexuálisan használjanak, míg a lányok és nők szexuális kiszolgáltatottságát nem is tekinti rajtuk esett sérelemnek.”

8 Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület Segélyvonaluk az egyetlen olyan célzott telefonos szolgáltatás e témában, amelyek képzett női önkéntesek működtetnek civil szervezeti keretek között. 13 éve érkeznek hívások az ország minden részéről. A 18.00 – 22.00 óráig tartó ügyelet napi 5-8 bántalmazással és családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyet regisztrál.

9 Hazánkban a NANE Egyesület az egyetlen családon belüli erőszakra specializálódott női civil szervezet. Reformokat kezdeményeznek olyan jogi, államigazgatási-eljárási területeken, ahol az állam jelenleg nem szolgáltat igazságot a családon belüli erőszak áldozatainak. Eljárást indítottak az Alkotmánybíróságnál a nemi erőszak bűncselekményként való elismertetéséért abban az esetben is, ha az a házasságon belül történik.

10

11 ESZTER Ambulancia Az 1994 óta működő ESZTER Ambulancia a szexuális erőszak áldozatainak lelki felépülését szolgálja. Az áldozatok segítséget kapnak életük, kapcsolataik újraszervezéséhez. Az Ambulancia szolgáltatásai ingyenesek, azt bárki igénybe veheti, akit szexuális erőszak vagy fizikai abúzus ért. A segítők, képzett szakemberek: pszichológusok, pszichiáterek

12 KÉK Vonal – Gyermek és Ifjúsági Telefonszolgálat (Nincs kis vagy nagy probléma. Mi mindent ami számodra fontos, komolyan veszünk.)

13 A KÉK Vonal 1993 óta működik azért, hogy a gyerekek és fiatalok saját ügyeiket képviselve közvetlenül is segítséget kaphassanak. A hívás ingyenes. Felnőttek hívását akkor fogadják, ha gyerek ügyében, az ő érdekében telefonálnak. Gyerekekkel hivatásszerűen foglalkozó szakemberek számára létesítették a Szakember - Szakember Vonalat.

14 A telefonnál a Kék Vonal képzési programját elvégzett önkéntes segítők ülnek és várják hívásokat 0-24 óráig.

15 Együtt gondolkodunk veled - ha úgy érzed, hogy nehéz egyedül dönteni valamiben. Ítélkezés nélkül meghallgatunk - ha egy problémádat, örömödet vagy titkodat meg szeretnéd osztani valakivel. Információt kaphatsz tőlünk - ha konkrét kérdésed van. Más segítő helyeket találunk neked - ha szükséges és ha akarod, megadjuk más segítő helyek címét, telefonszámát. Számíthatsz arra, hogy a Kék Vonal ügyelője minden hívásod esetében odafigyel arra, amit mondasz, végighallgat nem ítélkezik nem próbál befolyásolni nem próbál kész megoldásokat ajánlani neked.

16 Menhely Alapítvány A hajléktalanság hátterében lévő legszembetűnőbb események: családi konfliktusok, munkanélküliség, lakáshiány, intézményből kikerülés, betegség. Az utcára kényszerülők 80 %-a férfi, 20 %-a nő. A hajléktalan emberek 17 %-a egy éven belül, 29 %-a több, mint öt éve került ebbe a helyzetbe.


Letölteni ppt "Segítő szervezetek. Hova fordulhatnak a családon belüli erőszak áldozatai? Rendőrség értesítése : - Telefontanú (8.00 - 20.00 óráig) tel: 06-80-555-111."

Hasonló előadás


Google Hirdetések