Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bakteriális fertőzések

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bakteriális fertőzések"— Előadás másolata:

1 Bakteriális fertőzések
Készítette : Makula Rebeka 10.D

2 Tartalom Szalmonellafertőzés Genny Chlamydia Források

3 A szalmonella A szalmonella – baktériumok többnyire az állati vagy emberi bélrendszerben élősködnek, illetve a fertőzött egyed székletében is kimutathatók. A szalmonellás megbetegedések hátterében az ezekkel valamilyen módon megfertőződött ivóvíz vagy élelmiszer elfogyasztása áll.

4 Szalmonellafertőzés A szalmonellafertőzés bakteriális eredetű megbetegedés. A baktériumok kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket váltanak ki, illetve lázas állapotot okoznak.

5 A fertőzés lehetséges tünetei:
hányinger, hányás, hasi fájdalom, hasmenés, láz, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom, véres széklet.

6 A fertőzés közvetlen forrása leggyakrabban a nyersen felhasznált illetve elfogyasztott, vagy nem elégséges módon megfőzött vagy megsütött hús vagy tojás. A betegség lappangási ideje pár órától két napig terjedhet, gyógyulási ideje pedig általában 4-7 nap.

7 A genny A genny bizonyos bakteriális fertőzések esetén képződő, elhalt sejtekből, baktériumokból és szövetekből álló váladék. A helyi gennyképződés (pl. pattanás) önmagában nem igényel komolyabb kezelést, mutatja, hogy a szervezet megbirkózik a gyulladással.

8 Chlamydia Több mint huszonötféle, nemi úton terjedő betegséget ismerünk, amelyek közül az egyik legelterjedtebb a Chlamydia. A fertőzés a nők 70, a férfiak 50 %-ánál rejtőzködik, és sok esetben semmiféle tünetet nem okoz.

9 A Chlamydia trachomatis egy vírusszerűen viselkedő parazita
A Chlamydia trachomatis egy vírusszerűen viselkedő parazita. Az egyik legelterjedtebb nemi úton terjedő betegség . 20 éves kor alatt, a védekezés nélküli nemi élet miatt meglehetősen nagy a kockázat. De a fertőzés nem csak a nőket érinti, a 20 és 30 közti férfiak is a kiemelten veszélyeztetett csoportba tartoznak.

10 A Magyarországon 2-10 %-os előfordulású fertőzés.
Mivel nemi úton terjedő vírusról van szó, a leghatékonyabb megelőzés a védekezés. Az óvszeren kívül, alkalmas lehet még helyi fogamzásgátló és antibakteriális hatású hüvelytabletta vagy krém is. A monogám kapcsolatok azonban erősen lecsökkentik a fertőződés veszélyét.

11 Köszönöm a figyelmet ! Források: http://fertozes.lap.hu/
immunrendszer-szervei-es-szovetei-es-az-immunrendszerrel-kapcsolatos-betegsegek-es- gyogyitasuk/az-immunrendszer-szerveinek-betegsegei es-megelozes mikroszkopikus-ellenseg


Letölteni ppt "Bakteriális fertőzések"

Hasonló előadás


Google Hirdetések