Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bio élelmiszerek táplálkozástani sajátosságai Bardócz Zsuzsa és Pusztai Árpád Mosonmagyaróvár 2011. november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010 Az ökológiai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bio élelmiszerek táplálkozástani sajátosságai Bardócz Zsuzsa és Pusztai Árpád Mosonmagyaróvár 2011. november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010 Az ökológiai."— Előadás másolata:

1 A bio élelmiszerek táplálkozástani sajátosságai Bardócz Zsuzsa és Pusztai Árpád Mosonmagyaróvár november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010 Az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdései

2 Az élelmiszeripar és az egészség Élelmiszereink tartalmazzák az összes mezőgazdasági termesztésben használt szer maradékait, az ipari technológia segédanyagait a tárolásnál és csomagolásnál használt anyagok nyomait Hormonok- és állatgyógyászati szerek maradékait

3 terhesség alatt szoptatáskor Egész életünk során a táplálékkal a környezetből szintetikus vegyi anyagok kerülnek folyamatosan a szervezetünkbe

4 Megesszük Belélegezzük a bőrünkre kenjük Több száz peszticid és herbicid Allergiák A hererák 600 %-os emelkedése 1940-ben nem volt a testünkben szintetikus vegyszer Ma: vegyszer nyomai, átlagosan 77 egyedenként “Ez egy teljesen kontrollálatlan kísérlet az emberiségen” Vegyszerek a testünkben

5 A bio/öko élelmek különböznek az intenzív, nagyüzemi mezőgazdaságban előállítottaktól, mert a bioélelmiszerek nem, vagy csak alig tartalmaznak szintetikus szermaradékot

6 No post-marketing surveillance No human clinical trials No proper evaluation of plant changes or effects Approvals based on disproved or untested assumptions Industry studies Eddig számos kísérletben látták a máj, a vese károsodást, a here, a prosztata, a petefészek elváltozásait, A JELENLEGI SZABÁLYOZÁS NEM KÖVETELI MEG A REPRODUKCIÓS ÉS A HOSSZÚTÁVÚ VIZSGÁLATOKAT A JELENLEGI GMO SZABÁLYOZÁS

7 A bio élelmek különböznek az intenzív,nagyüzemi mezőgazdaságban előállítottaktól, mert ezekben nem engedélyezik a rekombináns DNS technológia alkalmazását A bio/öko termékek garantáltan GMO mentesek

8 2001 Élégtelen táplálkozás „A” típus „B” típus MIKRONUTRIENSEK KALÓRIA

9 %-os vitamin-tartalom csökkenés C E A B1 B2 Niacin Folát B6 B % (USDA 1997)

10 A táplálék változása Flavonoidok 75% C vitamin 50-60% Omega-3 50% Methil csoport 95% Karotinoidok 40% Foszfolipidek 50% 1900 ó ta Szelén 50% 1960 (UK) ” Prebiotikus rost 50% 1960 (Fr) ” Szterolok 66% 1960 (SA) ” A kőkorszak óta Dr. PAUL CLAYTON, 2007

11 AZ ÚJ ÉTEL PIRAMIS Sokféle gyümölcs, zöldség (de krumpli nem!): 800g Hüvelyesek, magok, gabonafélék, szója: 300g Hús, tejtermék: 150g Zsírok, olajok: 25g Magas CHO Vitaminok, ásványi anyagok Kcal/g

12 A francia AFSSA tanulmány j. Agronomy for sustainable development (2009) A biotermékek 94–100%-a egyáltalán nem tartalmazott növényvédőszereket A bio-zöldségek kb. 50%-kal kevesebb nitrátot tartalmaztak (a nitrátok rákkeltőek, a diabetes és az Alzheimer’ kialakulásával hozhatók kapcsolatba) A biogabonák a konvencionálishoz hasonló mennyiségben tartalmaznak mikotoxinokat

13 A francia AFSSA tanulmány j. Agronomy for sustainable development, 2009 A bionövények több szárazanyagot tartalmaznak (nagyobb a tápanyag denzitásuk) Több bennük az ásványi anyag Több antioxidánst (fenolt és szalicilsavat) tartalmaznak, amelyek védenek a ráktól, szív- és keringési rendellenességtől Az állati termékekben több a többszörösen telítetlen zsírsav, amely véd a szívbetegségtől

14 Az EU kutatási keretprogram eredményei A bio élelmiszerek jobb beltartalmi értékűek A bio tej omega-3 zsírsav tartalma 60 %-kal nagyobb a konvencionális tejénél T ö bb a bio-ban a vitamin és az antioxid á ns Az állattartás körülményei nem csak állatvédelmi szempontból fontosak, de a term é k minős é g é t is befolyásolják.

15 Az EU projekt eredményei „Több a táplálkozás szempontjából kívánatos anyag (pl. az antioxidánsok, vitaminok, glikozinolátok) mennyisége a biotermékekben A nemkívánatos anyagok (pl. a mikotoxinok, glikoalkaloidok, a kadmium és a nikkel) azonos, vagy alacsonyabb volt a biotermékekben. Az esszenciális zsírsavak (a CLA és az omega 3 zsírsavak) mennyisége %-kal magasabb volt a biotejben és a bio- tejtermékekben A C vitamin tartalom növekedése a 90%-ot is elérte a leveles zöldségekben és a gyümölcsökben”

16 A BIO-ÁLLATOK BIZONYÍTOTT, hogy az ökogazdálkodásból származó szárnyasok és egyéb állatok teje, tojása valamivel több fehérjét Szignifikánsan több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz Több benne az omega 3 zsírsav, és a konjugált linolsav (CLA), amelyek a szív és az érrendszer egészségét támogatják

17 A bio élelmek különböznek az intenzív, nagyüzemi mező- gazdaságban előállítottaktól, mert a biotermesztésből származó növények sokkal táplálóbbak, több vitamint, ásványi anyagot és egészségvédő anyagok tartalmaznak

18 ÖSSZEFOGLALVA 1. A biotápanyag nem tartalmaz káros vegyszereket 2. garantáltan GMO mentesek 3.több vitamint, ásványi anyagot és egészségvédő komponenst tartalmaznak, ezért a bio alapanyagok és az ezekből készült ételek felbecsülhetetlenek az egészség megóvása szempontjából!

19 MIT HOZHAT A JÖVŐ? MEZŐGAZDASÁGI SZAKEMBEREINKNEK ÉS TUDÓSAINKNAK LEGFŐBB KÖTELESSÉGE, HOGY MEGMAGYARÁZZÁK AZ ÖKOGAZDÁLKODÁS GAZDASÁGI, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS KÖRNYEZETI ELŐNYEIT A BIOTERMESZTÉS FEJLESZTÉSE ÓRIÁSI GAZDASÁGI ELŐNYT JELENT MINDENKINEK, ÍGY JELENTHETNE MAGYARORSZÁGNAK IS

20 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "A bio élelmiszerek táplálkozástani sajátosságai Bardócz Zsuzsa és Pusztai Árpád Mosonmagyaróvár 2011. november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010 Az ökológiai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések