Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András."— Előadás másolata:

1 Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András

2 Célcsoport: mindazon mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozó, aki kalászos növénytermesztésen belül őszi búzának a termesztésével is foglalkozik. Hasznosság: A feladat elkészítésének célja, egy olyan átfogó ismeretanyag átadása a felhasználónak, melyből kiderül a számára, hogy adott területen melyek azok a vetőmag hibridek, amelyek a legjobb termést, ezáltal profitot termelik a legkifizetődőbb ár-érték arányában.

3 A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése - jelenleg nincs a feladatnak speciális megoldása - jelenleg nincs a feladatnak speciális megoldása - egyetlen lehetőség a szakirodalmak elolvasása, ám ez körülményes időigényes és nem feltétlenül vezet célra - egyetlen lehetőség a szakirodalmak elolvasása, ám ez körülményes időigényes és nem feltétlenül vezet célra

4 Állapot felmérés, elméleti megalapozás - szakszerűtlen vetőmag választás = pénzráfizetés és esetleges termésátlag csökkenés - szakszerűtlen vetőmag választás = pénzráfizetés és esetleges termésátlag csökkenés - jól választott vetőmag = megtakarítás, szélsőséges környezeti viszonyok közt is - jól választott vetőmag = megtakarítás, szélsőséges környezeti viszonyok közt is

5 Szakmai adatok elemzése a Alveográf érték: A tészta nyújthatóságát jellemzi, az alveográfos mérés során - hagyományos módon, liszt, víz és só hozzáadásával - a liszt nedvességtartalmának megfelelően, dagasztócsészében készítik a tésztát, pogácsákat formáznak, melyeket az előírt kelesztési idő után levegőárammal buborékká fújnak. a Alveográf érték: A tészta nyújthatóságát jellemzi, az alveográfos mérés során - hagyományos módon, liszt, víz és só hozzáadásával - a liszt nedvességtartalmának megfelelően, dagasztócsészében készítik a tésztát, pogácsákat formáznak, melyeket az előírt kelesztési idő után levegőárammal buborékká fújnak. Nyersfehérje: A takarmányok N-tartalmú anyagainak összefoglaló elnevezése. A nyersfehérje tartalmat úgy határozzák meg, hogy a fehérjék legtöbbjében, az azokat alkotó elemek közül a nitrogén aránya viszonylag állandó, értéke 16% körül mozog. Ezek alapján, a mért nitrogéntartalomból egy szorzófaktor (6,25) segítségével meghatározható a fehérje mennyisége. Nyersfehérje: A takarmányok N-tartalmú anyagainak összefoglaló elnevezése. A nyersfehérje tartalmat úgy határozzák meg, hogy a fehérjék legtöbbjében, az azokat alkotó elemek közül a nitrogén aránya viszonylag állandó, értéke 16% körül mozog. Ezek alapján, a mért nitrogéntartalomból egy szorzófaktor (6,25) segítségével meghatározható a fehérje mennyisége. a Nedves sikér: A tésztából meghatározott körülmények között kimosott, főleg vízben nem oldódó, de hidratálódó fehérjékből álló képlékeny, rugalmas anyag. a Nedves sikér: A tésztából meghatározott körülmények között kimosott, főleg vízben nem oldódó, de hidratálódó fehérjékből álló képlékeny, rugalmas anyag. a Farinográf értékszám: A búzaliszt farinográfos vagy valorigráfos diagramjából megállapított érték, amely a csapvízzel dagasztott 500-as konzisztenciájú tészta 15 perces vizsgálati idő alatt mutatott stabilitását, illetve konzisztencia változását mutatja. a Farinográf értékszám: A búzaliszt farinográfos vagy valorigráfos diagramjából megállapított érték, amely a csapvízzel dagasztott 500-as konzisztenciájú tészta 15 perces vizsgálati idő alatt mutatott stabilitását, illetve konzisztencia változását mutatja.

6 Módszer és adatbázis bemutatása 1. Meta-adatbázis készítése egy-értékoszlopos struktúra alapján 1. Meta-adatbázis készítése egy-értékoszlopos struktúra alapján 2. Pivot- kimutatás ellenőrzés céljából 2. Pivot- kimutatás ellenőrzés céljából 3. Primer adattábla, majd rangsorok kialakítása SORSZÁM függvény használatával 3. Primer adattábla, majd rangsorok kialakítása SORSZÁM függvény használatával 4. COCO tábla készítése, mely az FKERES függvény segítségével hivatkozik a LÉPCSŐK táblára. 4. COCO tábla készítése, mely az FKERES függvény segítségével hivatkozik a LÉPCSŐK táblára. 5. SOLVER beállításai: a célcella minél kisebb értékű; korlátozó tényező: egy meghatározott lépcsőfok nem lehet nagyobb az előtte lévőnél 5. SOLVER beállításai: a célcella minél kisebb értékű; korlátozó tényező: egy meghatározott lépcsőfok nem lehet nagyobb az előtte lévőnél 6. SOLVER futtatása 6. SOLVER futtatása 7. Eredmények kiértékelése a valós és becsült ár különbségével SZORZATÖSSZEG és HA függvény segítségével 7. Eredmények kiértékelése a valós és becsült ár különbségével SZORZATÖSSZEG és HA függvény segítségével

7 Eredmény 3 féle: 3 féle: 1, felülértékelt 1, felülértékelt 2, kiegyenlített 2, kiegyenlített 3, alulértékelt 3, alulértékelt

8 Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS) Mivel a vetőmag hibridek ár/érték aránya jelentős és egyértelmű eltéréseket mutat, így ha nincs valami kardinális jelentőségű korlátozó tényező a választás kézenfekvő. Mivel a vetőmag hibridek ár/érték aránya jelentős és egyértelmű eltéréseket mutat, így ha nincs valami kardinális jelentőségű korlátozó tényező a választás kézenfekvő.


Letölteni ppt "Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András."

Hasonló előadás


Google Hirdetések