Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs."— Előadás másolata:

1 Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs

2  Az első világháború nagyon nagy terheket rótt a csabaiakra.  A város fiai a legendás hírű 101-es gyalogezredben küzdöttek az oroszokkal.  A vármegye két részre volt osztva: Makó és a központi járás a 46. (szegedi) gyalogezred, battonyai és kovácsházi járás a 101. (békéscsabai) gyalogezred.

3  A 3000 főből álló csapat 1914. július 28-án Ferenc József osztrákcsászár és magyar király parancsára indult a harctérre.  A 101-es gyalogezred tagjait Békéscsabán képezték ki és innen is indultak az első világháború legelső bevetésére a szerbiai frontra.

4

5 A katonáinak a jelentős része békéscsabai lakosokból, fiatalokból került ki, így a háború áldozatai közül is majd ezer Békéscsabait érintett a háború.

6

7  Meglepő, de az első világháborút megelőző háborúk, hadjáratok embervesztesége sokkal inkább a hadakozás nyomán fellépett járványok, mint a fegyverek rovására írható.  Mindjárt a háború kitörését követően, 1914 júliusában– augusztusában az orosz harctéren megjelent egy rövid lefolyású, sokszor halálos kimenetelű betegség: a kolera.  Magyarország területén először 1914. szeptember 15-én a békéscsabai közkórházba szállított sebesültek köréből jelentették az első megbetegedést.  1918 nyarára a harctérről érkező csapatoktól is teljesen eltűnt a betegség.

8  Ilyenek voltak például a napi 3 csepp jódtinktúra vagy a napi 300 gramm higított sósav, amelyből 5 napon át, étkezés előtt 10 cseppet kellett egy fél pohár vízzel elfogyasztani.  Persze a legjobb hatékonyságot már ekkor is a védőoltás jelentette. Ebből azonban kezdetben kevés állt rendelkezésre.  Az oltás két adag (2,5 miligramm) gyengített kolerabacilust jelentett.  Védettséget azonban csupán néhány hónapra adott.

9 Kolera elleni védőoltáshoz sorakoznak a katonák. Kolerában meghalt katona.

10 Részlet az Internetes Hadtörténelmi Levéltár Egészségi óvszabájok kiadásából.


Letölteni ppt "Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs."

Hasonló előadás


Google Hirdetések