Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyar huszárokról A huszár

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyar huszárokról A huszár"— Előadás másolata:

1 A magyar huszárokról A huszár
magyar eredetű könnyűlovassági fegyvernem katonája.

2 A huszár, mint lovas katona neve,
1458-ra, Mátyás király korába nyúlik vissza, amikor a király rendelkezése szerint húsz telkenként egy lovas katona kiállítására kötelezte alattvalóit .

3 A huszárok végig küzdötték a sza-badságharc min-den csatáját és hősiesen helyt álltak az osztrák és orosz lovas-sággal szemben.

4 A huszárság népünk történelmi értékeinek megtestesítője
nemzetközi hatása és elismertsége széleskörű nemzeti önismeretünk, öntudatunk fontos eszköze

5 1848-as huszár öltözéke

6

7 A huszárság ban is megtartotta fekete-sárga zsinóros ruháját, csupán nemzetiszín rózsa került a csákóra. Süvegemen nemzetiszín rózsa, Ajakamon kedves babám csókja, Ne félj babám, nem megyek világra, Nemzetemnek vagyok katonája.

8 Az augusztus 13-i fegyverletétel után a legénység Ferenc József újjászervezett huszárezredeiben szolgált tovább.

9 Az idei - „Közös tavaszunk” elnevezésű – március 15-ei központi ünnepségsorozat egyik kiemelkedő programja a március 9. és 19. között, Budapest köz-terein megtekinthető Huszárszobor kiállítás lesz. Az es szabadságharcban részt vevő 18 huszár-ezred előtt tisztelegve, 18 életnagyságú, különféle kor-hű egyenruhában megformázott huszárszobor lesz látható a főváros 9 forgalmas csomópontján. Aki vé-gigjárja a helyszíneket, megismerheti az 1848-ban harcoló huszárezredek valamennyi díszes egyenru- háját. A szobrok talapzatán az adott huszárezred szabadságharccal kapcsolatos történetét olvashatják az érdeklődők.

10 Huszár hagyományőrzés
Nemzeti ünnepünkön, pl. augusztus 20.- án teljes díszben vesz részt a hagyományőrző huszárezred. Franciaországban a Bercsényi huszárezred hirdeti a magyar huszárok hősiességét. Bár napjainkban mivel a technika túlhaladta a lo-vasságot, gépesített lövészegységként működik.

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A magyar huszárokról A huszár"

Hasonló előadás


Google Hirdetések